24rodopi.com/Темата+ 

Обявяват за международно издирване Румен Гайтански – Вълка, заради аферата за 150 милиона лева с фирмата в Кърджалийско, а представителят на дружеството му „Роудуей Кънстракшън“ Иван Георгиев е задържан. Това са днешните новини за стартиралата вчера мащабна акция срещу бизнесмена, който усвояваше най-много обществени пари в Кърджали в последните години.

Заместник-градските прокурори на София Десислава Петрова и Деян Захариев съобщиха подробности за разследването за отпуснатия кредит от близо 150 млн. лв. от Българската банка за развитие.

"Обвиняемите лица до момента са бившият изпълнителен директор на ББР Стоян Мавродиев, Румен Гайтански и единият представител на „Роудуей Кънстракшън“ АД, който е усвоил кредита", заяви Захариев.

"Към момента установен е само представителят на дружеството Иван Георгиев. Той е задържан за 24 часа", подчерта той.

Началото на кариерата на Иван Георгиев тръгва от Видинския окръжен съд през 2010 г., а по-късно се прехвърля в Софийския районен съд. Бил е и член на управителния съвет и говорител на съсловния Съюз на съдиите в България. С адвокатска дейност се захваща от 2016 г., като освен това е и асистент в УНСС, отбелязва Нова тв.

Иван Георгиев е вписан като управител на "Каменни фракции" и изпълнителен директор на "Роудуей кънстракшън".

Захариев разясни, че след анализ наблюдаващият прокурор е привлякъл като обвиняеми трима души за длъжностно присвояване в особено големи размери. "Наказанието за това е от 10 до 20 години лишаване от свобода, конфискация на част или цялото имущество", каза прокурорът и допълни, че не е изключено да бъдат повдигнати и обвинения за "пране на пари".

"Бяха събрани предимно документи, както и няколко автомобила, три от които - на много висока стойност. След това доказателствата бяха преценени и днес наблюдаващият прокурор привлече обвиняеми", посочи Петрова.

"В сряда, докато се провеждаха разследвания на терен, се появиха политически коментари. По този повод ще предоставим факти. Делото е образувано в края на октомври 2022 г. по сигнал за отпуснатия кредит през 2019 г. Водено е разследване за престъпление по служба - първоначално от ГДБОП. В началото на 2022 г. се отправя предложение към ДАНС да поеме случая. По-късно той е възложен на следовател от Софийската градска прокуратура", посочи Петрова и допълни, че през 2023 г. наказателното производство е било прекратено поради липса на доказателства. Десислава Петрова обясни, че поради непълнота по случая и констатирани пропуски, през 2024 г. делото е върнато на наблюдаващия прокурор за продължаване на разследването. "Следовател е предприел необходимите действия. Разпитани са свидетели пред съдия", допълни тя.

След промените в Конституцията досъдебното производство е било иззето от следовател и възложено на испектор от Антикорупционната комисия. "Било е преценено, въз основа на доказателства, че трябва да бъде извършено претърсване и изземване на множество адреси в София и Кърджали", каза Петрова.

Обявяват Румен Гайтански-Вълка и Стоян Мавродиев, бившият директор на Българската банка за развитие, за международно издирване. Това разкрива bTV, позовавайки се на източници от МВР. След вчерашните акции и претърсвания стана ясно, че органите на реда нямат информация къде е Гайтански.

По официални данни на „Гранична полиция“ миналия петък той е влязъл в България. По неофициална информация на bTV обаче след това той е напуснал страната.

Бившият директор на Българска банка за развитие Стоян Мавродиев също не е в страната.

На снимките: Полиция в бившата вече база на Вълка край момчилградското село Груево

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

12 comments so far,Add yours

  1. Анонимен15/8/24 16:56

    Лешояд Доган кога ще бъде задържан?????

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Юсуууф15/8/24 18:01

      НЕ СЪМ ВЯРВАЛ ,ЧЕ ПЕЕВСКИ МОЖЕ ДА ПОТОПИ ДОГАН. ВЕЧЕ СЪМ ТВЪРД ФЕН НА ПЕЕВСКИ .

      Изтриване
    2. Анонимен15/8/24 21:38

      Ами, виж сега... не може. Ще видиш колко сух ще избезе Догито от водата.

      Изтриване
  2. Анонимен15/8/24 17:48

    ГДБОП, ДАНС, Следствие, прокурори са разследвали и делото е прекратено поради липса на доказателства.Сега започват разследване и издирване на вълка и Мавродиев, но след като те са напуснали страната.Пак театър както при Васко Черепа.Прокурори и ДАНС трябва да получат Оскари за актьорско майсторство и имитиране на дейност.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен15/8/24 18:12

    КОЛКО ЖАЛЪК НАРОД СМЕ...НЯКЪВ ТАТАРО-ИТАЛИАНЕЦ ОТ СЕЛО ДРЪНДАР НИ РЪКОВОДИ ОТ 35 ГОДИНИ. РАЗДАВА ПОРЦИИ И СИ ГО ПРИЗНАВА НА ЖИВО. А НИЕ КАТО ОВЦЕ СИ ТРАЕМ И БЛЕЕМ...НАРОДЕН СЪД ЗА ДОГАН!!!!

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен15/8/24 18:22

    Аха през 2023 липсвали доказателства...така...кой е бил следователят? НЕЗАБАВНО ВЪН ОТ СЪДЕБНАТА СИСТЕМА С РИТНИК В ГЪЗА....БАССИ ПОДКУПНИТЕ МЕКЕРЕТА..
    ИСКАМЕ РИТНИЦИ И В КЪРДЖАЛИ

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен15/8/24 19:36

    Нали преди време обявиха за международно издирване за които се сещам Веска Меджидиева която живее в ЮАР, братя Галеви, сега Румен Гайтански "Вълка" , Стоян Маврудиев и много други знайни и незнайни крадливи юнаци на демокрацията . Всяко чудо за три дена и медийна пушилка .

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен15/8/24 20:07

    Не е виновен този който взима ,а виновен който му го дава ,демек Хасан,който върна Кърджали в миналия век.Сега да носи отговорност.

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен15/8/24 20:31

    Ба си държавата. Крадене като за световно и нищо.Борци за права и свободи. Пладнешки разбойници. Той разпределял порциите.Чии порции бе ананколу.Труда на родителите и нашия.ДОЛНА ПАСМИНА...!!!

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен15/8/24 21:42

    Vijdate li za kakvo mu e Karajali na italianeca?

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен15/8/24 22:51

    Всички хищници да напускат политиката

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен15/8/24 23:19

    Стандартната процедура, задържан е пазача на обекта.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.