24rodopi.com/Общество

103 метра височина, 344 метра дължина. Единствената дъгово-гравитачна конструкция в България, съставена от 25 блока. Третия по височина обект в страната…

Всичко се знае и много е писано за стената на язовир „Кърджали“.

Единствено в спомените на възрастни хора са останали поверия, граничещи с езически кървави ритуали и дори престъпления…

„Синко, ще строят язовира, но запомни-ще вземе много млади курбани! Не отивай там да работиш!“-молбата на майка от региона към младия й син, която в края на 50-те години на миналия век се включва в бригадите в строежа на първата стъпка на мегапроекта каската „Арда“, именно язовир „Кърджали“.

Около десетина са били жертвите по време на изграждането, много повече ранените, спомнят си възрастни хора.

„Болшинството бяха наши момчета от региона-от Крайно село, Прилепци, Дъждовница, Енчец, от други краища. Младежи дори гадаеха кой ще загине, толкова силно бе поверието, че при строежа на мост, големи съоръжения, трябва да има човешки курбан“, споделят за 24rodopi.com старци.

Други стигат дори до по-голяма крайност. На обекта били викани самотници от региона, те да станат жертвите.

„В района на Кирково има два моста, строени от германски инженери. И на двата има жертви. Едната е бил самотен чобанин, Мюмюн. Загинал при съоръжението до Крилатица“, споделят местни.

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

8 comments so far,Add yours

  1. Анонимен7/8/24 15:15

    Поздравления за тази публикация. Добре е да има подобна Рубрика.Поколения от нашето население област Кърджали и Смолян са неизвестни герой и жертви. Строили са национални обекти Марица Изток, Димитровград, Жилищни сгради, Военни полигони, летище Узунджово,ж.п. линии и др. Работи ли са по рудници и мини сухо бурене. Понесли са всички здравословни, социални и психологични последици и рискове. Средната продължителност на тези хора е тревожна около 55-60 г. т.е. Починали преди да получат пенсия. Светла им памет.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен7/8/24 18:00

    Жертвоприношения ли са правили бааа?

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен7/8/24 20:22

    Поклон пред всички, работили на язовира. Това бяха истинските мъже,за всички наши бащи от Прилепци,който работила и строиха там.Респект и дълбок Поклон.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен7/8/24 20:40

    Затова ви е тегао на работещите в община Кърджали. ЗАЩОТО ЕРОЛ ВИ СВИ САРМИТЕ.ПРОДЪЛЖАВАЙ ТАКА ЕРОЛЕЦ С ТЕБ СМЕ.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен7/8/24 21:49

    А защо не споменавате за турските момчета, войничета, работили на урановите рудници.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен8/8/24 14:42

      В мината работят подготвени кадри иначе стават големи бели. Войничета само от горе,долу са миньори.

      Изтриване
  6. Анонимен8/8/24 22:25

    Какви курбани бе, какви са тези глупости да плашите хората?
    Язовирът е строен по време на комунизма, и при евентуална трудова злополука със смърт разкатаваха фамилиите на инженерите, бригадирите и разните там началници.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.