24rodopi.com/Темата+

Обискират и имоти на бизнесмена Румен Гайтански – Вълка, в столицата.

Действията на прокурори, служители на Комисията за противодействие на корупцията и полицаи са във връзка с разследването на кредит, отпуснат на фирма на Гайтански от Българската банка за развитие (ББР), гласи официалната информация. 

Акцията тече на адреси в София и в офиси на "Кристална вода" в Кърджали. По предварителна информация се претърсват и адреси, свързани с бившия директор на ББР Стоян Мавродиев.

След приключване на действията по разследването, наблюдаващите прокурори ще преценят дали има основания за повдигане на обвинения.

Отново неофициално, има данни, че управителят на фирмите-бенефициенти е напуснал страната, поради което същият ще бъде задочно обвинен и обявен за издирване. Същото се отнася и за бившия директор на ББР.

Вълка изпълняваше най-големите поръчки по времето на кмета Хасан Азис. Малко преди да изтече мандата му, Азис подписа договор за боклука с фирма на Гайтански за още пет години, при положение, че старият изтича след година.

Комисията за противодействие на корупцията (КПК) разследва и отпуснат заем от Българската банка за развитие (ББР) в размер на 148, 5 млн. лв. на фирмата на Румен Гайтански-Вълка „Роудуей кънстракшън" АД през 2019 г. От тази сума 30 млн. лв. отишли за погасяване на задължение на ТЕЦ-Варна към банка, уточниха от комисията. ТЕЦ-ът е на Ахмед Демир Доган.

Налице е обосновано предположение за това, че се касае за извършени закононарушения, които са довели до значително ощетяване на ББР, съответно финансовия интерес на държавата, казват още от комисията.

„Обект на разследването са данни за допуснати от длъжностни лица от ББР безстопанственост и присвоявания във връзка с договор, сключен на 17 юни 2019 г., с който от банката на „Роудуей кънстракшън" е предоставен кредит в размер на 148,5 млн. лв., за чието обезпечение е представен сключен договор за доставка на инертни материали от „Пътстройинженеринг" АД, със седалище в момчилградското село Груево.

Основен акционер в това дружество е „Биомайнинг" АД. В хода на разследването са установени данни, че и трите търговски дружества в действителност се управляват от Румен Гайтански-Вълка“, посочват от антикорупционната комисия.

Установено е, че договорът, послужил за обезпечение на предоставения от ББР на „Роудуей кънстракшън" кредит, е прекратен седмица след подписването му през 2018 г.

В хода на разследването Комисията за противодействие на корупцията е анализирала множество договори между посочените дружества, за да установи разходването на получения от ББР кредит.

Налице са данни, че „Кристална вода" АД получава със заем от „Био майнинг" АД значителни финансови средства. Установени са данни, че Румен Гайтански-Вълка е свързан и с управлението на „Кристална вода" АД.

От анализа на събраната документация се установява, че „Кристална вода" АД се явява обезпечител по договор за кредит между „Търговска банка Д" и ТЕЦ „Варна" АД от 2019 г.

Установено е, че „Кристална вода" АД погасява задълженията на ТЕЦ „Варна" АД към „Търговска банка Д". Налице са данни, че времевият период, в който това е направено, съвпада с предоставянето на заем в размер на 30 млн. лв. от дружеството „Био майнинг" АД на „Кристална вода" АД.

Очаквайте подробности

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

21 comments so far,Add yours

  1. Анонимен14/8/24 10:34

    Atalay i Çakırov koga???

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен14/8/24 10:39

    Взе да става интересно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен14/8/24 12:54

      Нищо интересно няма,този филм сме гледали десетки пъти,краят на филма всички го знаят

      Изтриване
  3. Анонимен14/8/24 10:44

    Машаллах, обикновенният човек неможе да изпише правилно 150.000.000 лева, а тези недосегаеми си играят на карти с парите на народа. Дано г-н Пеевски стане министър председател на България аферим момче.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен14/8/24 10:59

    МАЧКАЙ ПЕЕВСКИ....ИМАШ КАРТ БЛАНШ...ГАЗИ ГИ НАРЕД

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен14/8/24 11:02

    СРЕЩУ ДЪЛБОКАТА ДЪРЖАВА НЯМАТЕ ШАНС, ГОСПОДА ДЕРИБЕИ И ДЕРИБЕЙКИ...СЕГА ЩЕ ВИ РЯЗКАЖАТ ИГРАТА И КОЙ Е СИЛОВИЯТ ФАКТОР. БЛАГОДАРИМ ВИ ЧЕ ТРУПАХТЕ С ГОДИНИ НЕЛЕГАЛНИ БОГАТСТВА...ЩЕ КАЦНЕМ С УДОВОЛСТВИЕ НА ТЯХ...ВИ КАКВО СИ МИСЛИХТЕ, ЧЕ НЕ ВИ СЛЕДИМ ЛИ?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен14/8/24 11:50

      ayyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy auyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy

      Изтриване
  6. Анонимен14/8/24 11:15

    Вълка остави електората на Ахмед Доган в Кърджали, май е избягал в чужбина. Сега е ред на Чакъров и Аталай.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен14/8/24 13:47

      Да бе избягал, вози се на яхтата, която кърджалийци са му купили, някъде на лазурния бряг, смее ни се и чака на сметката си следващите милиони от народната пара, за по нов модел ,че около него има и хора с по-скъпи яхти, а така живот ли е бе чоджум.

      Изтриване
  7. Анонимен14/8/24 11:25

    Ахмед Драган, казахме ти нашия лидер, Ататюрка на българските турци. А се оказа че точно вие ограбихте турското население. За да станете милиардери със сина ти.

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен14/8/24 11:40

    Приказки от едно време,чакайте да стане нещо ,ама друг път.Сега като се включат адвокатите на Ахмед и Вълка ще се окаже че всичко е законно.

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен14/8/24 11:42

    българи турци цигани и помаци гласувайте за ДПС т.е за Пеевски стига са ни лъгали и крали американски мекерета.

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен14/8/24 11:42

    Само че всички тия крадци в особено големи размери, могат да излязат още по чисти от цялата тази бъркотия. Не забравяйте, тука е България, страната на корупцията.

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен14/8/24 12:16

    Вълка отдавна е в Дубай това и децата го знаят.

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен14/8/24 12:28

    Тия си вкараха ебати автогола с Пеевски,браво на Пеевски газ до дупка да се провери и Орханчо от къде са парите за тези парцели,чакай бе те са на чичо Хасан ага

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен14/8/24 12:51

    Баш дерибеитееее чакъров и ърмадан аталай когаааа

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен14/8/24 13:26

    Комисията за противодействие на корупцията (КПК) да разследва и на Улви Мустафа Салиф живущ в Момчилград нали с Доган и другите чакали са заедно.

    ОтговорИзтриване
  15. Анонимен14/8/24 13:45

    Da se proveri hotel Kırdjali do Avtogara Kırdjali stariyat Hlebozavod kak e kupen s kuponi i s kakvi pari e kupen

    ОтговорИзтриване
  16. Анонимен14/8/24 14:01

    VILKA ŞTE İZBYAGA ÇAKALİTE ŞTE OSTANAT İ DRUGİYAT VILK AHMET DOĞAN ŞTE İZBYAGA V RUSİYA ÇAKALİTE ŞTE OSTANAT NAP DANS İ PROKURATURATA NATİSNAHA KOPÇETO DO KRAYA NA AVGUST İ SREDATA NA SEPTEMVRİ ŞTE İMA LİSTOPAD V DPS KOYTO E UMEN DA STOİ DALEÇ OT STAROTO DPS

    ОтговорИзтриване
  17. Анонимен15/8/24 12:53

    Все още се намира глупак ,който ги защитава за милионите крадени пари, народни.Ако има човек който не разбрал колко е ограбен от лидера на ДПС ,значи мозъка не му работи.

    ОтговорИзтриване
  18. Анонимен15/8/24 21:59

    KAK OBVINENI NAPUSKAT STRANATA?KOGO ZABLUJDABETE CE STE IMA PRAVORADAVANE/?

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.