24rodopi.com/Общество

„Аз съм финансов консултант в компания, играем на Американската борса. Мога да закупувам изгодно ценни книжа… За да се разпореждам с придобитите акции на стойност 220 000 долара, трябва да платиш 10% данък върху сумата!“.

С тази обработка, продължила около две седмици, родопчанин е загубил 68 550 лева, пише в новия си брой печатното издание „Родопи voice“.

Той се вързал на измамата, направена от двама души. Те се свързали с него, водили телефонни разговори, кореспонденция по мобилното приложение Вайбър, електронна поща. Мъжът пращал пари с цел бърза печалба от акции, след което се усетил, че става въпрос за най-елементарна измама.

Двамата „финансови консултанти“ ще бъдат изправени пред съда в Смолян. Единият от тях успял да спечели доверието на родопчанина и да го завлече с десетки хиляди лева. След това обработката подхванал и вторият. Неговата цел била да измъкне още близо 38 000 лева. Деянието обаче останало недовършено.

С новите технологии и схемите за измами влязоха в нова ера, твърдят за „Родопи voice“ експерти. Предупреждението е хората да бъдат особено внимателни, когато се касае за подобен „инструментариум“ за правене на лесни пари. Все по-често нашенци зад граница стават жертви на… други нашенци, които ги вкарват в пирамидална структура за онлайн продажби на различни стоки. Разбира се, уловката е „Стоиш пред компютъра и правиш между 100 и 200 долара на ден“. Обикновено става въпрос за хранителни добавки.

Обикновено се изисква регистрация на стойност 200 долара, след това в специално приложение се заплаща за лекции, а бъдещият богаташ ще трябва да влезе с пари за стоката, за да стане част от схемата и съответно той да прави пари от други наивници.

„Моя приятелка в Италия месеци наред ме зарибяваше с подобна схема. В един момент просто казах категорично „Не“, а тя смени тона, буквално започна и да заплашва, а се познаваме от години. Прекратих всякакви контакти с нея“, разказва жена от региона, живееща от години на Апенините.

Нашенци отвъд океана пък са мишени на същата схема.

„Свързаха се с нас хора, които дълги години са били в Америка, но вече са се прибрали в България, дори са купили къща в родопско село. Влизат във фейсбук групи на българи в Щатите. Представят се за дигитални търговци, които искат да обучават хора онлайн в продажба на хранителни добавки, йонизирана вода и др. Първо искат 149 долара за всеки курс на обучение. След това казват да се вложат 11 000 долара в закупуване на стока, която да се продава срещу висока комисионна. След което, разбира се, започва голямата и постоянна печалба за нас. Искат лични данни, копия от лични документи. Всичко прилича на класическа финансова пирамида“, разкриват българи, живеещи в САЩ.

„Едно е сигурно, с напредването на технологиите ще се увеличава рискът от всякакви измами. Аудиторията е буквално в целия свят. Не е нужно дори контакт лице в лице. Залага се на прастария мотив-мисълта за бързи пари. Ако можеше толкова лесно, никой нямаше да работи“, посочват експерти по киберсигурност.

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

1 comments so far,Add yours

  1. Анонимен24/9/24 09:30

    Борсата не е за играене. Там се търгуват най различни ценни книжа. Който не разбира от ценни книжа и тяхното оценяване и.т.н да стои далече.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.