24rodopi.com/Общество

Близо 125 кг недекларирани златни отливки, кюлчета, монети и материал от златни изделия на обща стойност 10 600 197 лева откриха при съвместна операция митнически служители на МП Капитан Андреево, служители на ДАНС и гранични полицаи от ГД „Гранична полиция“. Контрабандното злато е било укрито в лек автомобил, излизащ от страната. Това е най-голямото контрабандно количество злато залавяно на българска граница.

Случаят бе обявен на съвместен брифинг, в който участваха директорът на Агенция „Митници“ Георги Димов, Атанас Илков – министър на вътрешните работи, главен комисар Антон Златанов – директор на ГД „Гранична полиция“, Георги Георгиев – заместник-председател на ДАНС и Иван Стоянов – окръжен прокурор на Хасково.

На 11 септември в 19.30 часа на Митнически пункт Капитан Андреево пристига лек автомобил с българска регистрация. В автомобила пътували от България за Турция двама мъже, водачът - български гражданин и неговият спътник – с българско и турско гражданство. Пред митническите служители мъжете заявили, че не пренасят стоки, които да декларират. При извършената щателна митническа проверка след отстраняване на капака на арматурното табло на мястото на въздушната възглавница на колата, са открити отливки, кюлчета, монети и изделия от жълт метал. Според направената от вещото лице експертиза са установени 106 златни отливки с общо тегло 120 604,24 грама. От укритието са извадени още 4103,97 грама злато, сред които 23 кюлчета с различен грамаж от 24-каратово злато, 38 монети, 9 синджира, 3 гривни и материал от златни изделия от различни проби.

„Предметът на контрабандата е в особено големи размери.  Злато е с общо тегло 124 708,21 грама  на стойност 10 600 197,85 лева“, заяви Иван Стоянов – окръжен прокурор на Хасково и допълни, че златото е задържано.

„Пратката е рекордна за последните над 40 години. Най-голямото количество задържано досега е около 40 кг.“, заяви пред журналистите Георги Димов, директор на Агенция „Митници“. Той обясни, че щателната митническа проверка е продължила над 13 часа и голямото количество злато е било извадено от различни тайници – в арматурното табло и други.

Министърът на вътрешните работи Атанас Илков подчерта координацията между различните служби на границата и професионалния подход на ГД „Гранична полиция“ и Агенция „Митници“. Той заяви, че информация за разкрития канал е имало от няколко месеца и по случая са наблюдавани лица.

Операцията е проведена в резултат на постъпила в ДАНС информация за действащ канал за контрабанда на благородни метали от Европа през България за Турция и обратно. В хода на проведените мероприятия са установени лица, които са заподозрени в съпричастност към засечената престъпна схема, обясни зам.-председателят на ДАНС Георги Георгиев.

По случая е образувано досъдебно производство от разследващ митнически инспектор под надзора на Окръжна прокуратура – Хасково.

Водачът на лекия автомобил М.Д. - 47-годишен, български гражданин, е привлечен като обвиняем по чл.242, ал.4 във връзка с ал.1 буква „д“ във връзка чл.18, ал.1 от НК.

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

13 comments so far,Add yours

  1. Анонимен13/9/24 16:00

    Това да не са златото от сараите...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен13/9/24 17:56

      Nali sa zaklucheni.. ne puskat nikoy

      Изтриване
    2. Анонимен13/9/24 21:12

      Големине черни метални каси в Росенец ги показаха с отворени врати, празни.

      Изтриване
  2. Анонимен13/9/24 17:22

    Мой близък роднина митничар, ми сподели че са затегнали контрола заради ДПС милионерите. Пак някой от ДПС дал заповедта.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен13/9/24 18:40

    Аталай изнесе съкровищата си.
    Джево търси канали.
    Искандер има още да изнася.
    Има купени специални бидони, някои вече заровиха като Ескобар.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен13/9/24 20:31

    Сто процента дерибейска работа,може и асан

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен13/9/24 22:33

    Това са част от златото на крадливата Дерибейска СГАН..Гнусни и Мръсни крадци

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен14/9/24 00:24

      Toca e golyama tapotiya ili postanovka. Nikoy umen ne bi slojil v kola tolkova zlato tuk mnogoooo meriahe... Sega ostava da kanat Che lichno dogi gi e skril

      Изтриване
    2. Анонимен14/9/24 11:59

      Parvo napraviha teater pred edinia saray, a v tova vreme na rahat sa oprazvali drugia saray...posle naoborot 🐀🐀🐀🐀🐀🐀🐀🐀🐀🐀🐀

      Изтриване
    3. Анонимен14/9/24 14:06

      Съгласен съм с тебе това е истината
      Сега ще намерят и някои друг милион в евро пак ще пишат че са от доги те са реално негови но терикатите му ги взеха и ще пишат колко е крал

      Изтриване
  6. Анонимен14/9/24 11:55

    krokodil nerde?

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен14/9/24 14:38

    Интересно какво ще стане с това злато, може би ще си смени собственика?

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.