24rodopi.com/Общество

Предизборната кампания в Кърджали започна, а радикално националистическо сдружение, маскирано като „гражданско“-„Алтай“, се активизира. „Тон за песен“ даде председателят му Дурмуш Юсуф. Той настоява в молба до Общинския съвет и кмета на Кърджали да бъде отменена датата 21 октомври като ден на Кърджали.

„21 Октомври би трябвало да бъде обявен за траурен ден на Кърджали…Но по някакъв начин с натиска на етнически билгари-патриотари се е превърнал в „Празник на Кърджали,“ т.е. гавра с местното турско население …

А всъщност, на 21 Октомви 1912г., българската армия  и  башъбозукските четници, само минават от Кърджали, избивайки хиляди цивилни турци“, пише в молбата (без редакторска намеса) Дурмуш Юсуф, който е и втори в листата на ДОСТ за предстоящия парламентарен вот.

„Както се вижда, в целия свят няма пример за това… Да се празнува окупацията, избиването и изселването на невинни хора…

Странното е, че дори и през тоталитарния режим, етническите българи -патриотари, сами не посмяха да обявят 21 Октомври за „Празник  на Кърджали“, а това беше направено от така наречените “турци“ на Д(п)С, през 1998 година…

С какъв ум, с каква логика, с каква съвест?“, пише още в молбата на Юсуф.

На 21 октомври, по време на Балканската война, след няколкодневните боеве с българската армия, османският гарнизон под командването на Явер Паша се оттегля към тракийската фронтова линия.

Според Дурмуш Юсуф цивилно население било изгаряно живо, палени били къщи. Затова няма нито един исторически документ. „Алтаецът“ обаче цитира… разкази „от поколение на поколение“.

Денят на Кърджали е обявен на 21 октомври с решение на Общинския съвет през 1998 година, когато кмет на града е Расим Муса. Дурмуш Юсуф цитира в молбата и патриотични речи на бившия кмет Хасан Азис по време на отбелязването на празника през годините.

Припомняме, че назад във времето от „Алтай“ искаха въвеждане на „Хелал храна“ в детски градини и училища. От сдружението пък обвиняваха едва ли не цялата държава, че нямало полицаи, прокурори, съдии и др. с турски имена. Което е откровена лъжа.

На снимката: Паметникът на Освободителите в Градската градина. В могилата под него са погребани костите на убитите български войници. На мястото е имало православен параклис, разрушен по време на войната. Самият монумент е издигнат с дарения

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.