Мръсни улични игри – дилъри мечтаят за охолство

24rodopi.com/Общество/Регион

Какво може да се прави в малкия град, когато човек е безработен висшист? Сигурно доста различни неща. Като да се шмърка кокаин и да се пуши трева…

Точно последният вариант избрал родопчанин, който бе спипан надрусан зад волана на лек автомобил. Безработният мъж с висше образование бил спрян за проверка в малък родопски град. Тестът отчел наличието на двата вида наркотици в организма на водача.

Мъжът бе изправен пред съда. Магистратите му дадоха присъда от 6 месеца „лишаване от свобода“, чието изтърпяване обаче бе отложено за период от 3 години. Шофьорската му книжка бе отнета за половин година…

Десетки подобни примери в Родопите. Тийнейджъри пък са категорични – не си поискал, не си си намерил какъвто и да е вид дрога на улицата.

 

Директори с достъп до „Регистър на дилърите“

 

Училищните директори да получат достъп до електронен регистър на наркоразпространителите в нашата страна, за да могат да извършват проверки при съмнение. Възможностите за реализация на подобна идея бяха обсъдени точно преди година по време на редовната среща на координационния механизъм за борба срещу вноса, производството и разпространението на наркотици в България.

„Всички регистри, свързани с темата за наркотиците, могат да бъдат посочени приоритетно за електронизация“, предложи тогавашният министърът на електронното управление във връзка с промените в Закона за електронното управление, влезли в сила неотдавна. В тях е заложено до 31 март 2025 г. административните органи да приведат в електронен вид регистрите, които водят. За целта ще бъде изготвен график, който ще бъде приет с постановление на Министерския съвет…

Това беше преди година време. Какво е изпълнението, не се знае.

 

Броят

 Над 30 са продавачите на дрога в областния град Кърджали, установи разследване на екипа на „Родопи voice“. Най-младият пък е на около 15 години, от квартал „Студен кладенец“.

„Плюс мешетата от малките населени места в Кърджалийско и Смолянско, броят им вероятно ще стане трицифрено число. Това са дилъри от най-ниско ниво. Няма нито един голям играч от тях. Някои разчитат на собствена продукция-плантации по затънтени села. Други внасят от Хасково и Пловдив. Но тук говорим за марихуана. Синтетиката е 100% внос“, споделят пред екипа ни отлично запознати източници.

„Много са задружни. Прехвърлят си дори клиенти, когато свърши материалът. Какъв оборот въртят е трудно да се посочи, но не е много. Ниско ниво са“, допълват информаторите ни.

„Много хлапета се подхлъзват по легендата за многото пари, но после изгарят. Пресен случай е за пишлегар, който бе спипан на два пъти с по около кило канабис. Каквито и протекции да има, свършен е“, посочват още източниците ни.

Фермера, Козата, Шмаркан, Юнгата, Шмъркозавъра, Малката тръба, Дон Чичи… Част от прякорите на наркодилърите, които оперират в Родопите.

 

Дилъри на дрога печелят по скромните пет лева на грам.

 „Става въпрос за препродавачи. Зареждат стока на по 10 лева за грам канабис или амфетамин от Хасково и Пловдив, след това продават за около 15 лева. Само дребни риби, които продават дори за по пет лева, за няма и цигара материал. Останаха само „смешниците“, както ги наричат, заради успешните акции на полицията в последно време. Много от по-сериозните играчи бяха задържани“, разкриват още източниците ни.

По 20 лева на грам вървеше преди време канабисът и синтетичната дрога.

Забелязва се и още нещо интересно в региона на Родопите. Дилъри на дрога топят… собствените си клиенти. „Десетки са случаите на продавачи в Смолянско, които след скромна сделка от 2-3 грама, вдигат телефона и изпяват кой е купил и къде се намира. Полицията пък веднага залавя потребителя“, описват картината на улицата източници в Смолянско.

„Родопи voice

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

12 comments so far,Add yours

  1. Анонимен26/9/24 08:26

    Знаете,че са 30 защо не ги хванат

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен26/9/24 08:46

    Знаят дилърите,но пък не са хванати и осъдени!

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен26/9/24 08:55

    дилъри има и от .... учители, аре сега да проверим "новата гимназия"

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен26/9/24 09:50

    Защото Всички Ченгета са Корумпирани и лапат

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен26/9/24 11:09

    за съжаление деца по-трудно се хващат (щото се пускат после)

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен26/9/24 13:24

    Петър Иванов от Веселчане тоя Кюстебек кога ще го хванете,никола Стамов жицата и помака Недялко Димитров?

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен26/9/24 14:06

    Ало Редакцията а Монката той не им ли продава на всички тези 30 защо не кажете или и вие се черпите от неговото?

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен26/9/24 15:01

    "Статията" е потресаваща, кой голям играч е задържан, че не си спомням.....Останали малко - вие нормални ли сте, половината лапетии върват изцъклени по улиците, откъде ли си купуват?!

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен26/9/24 15:04

    И кои са тези?

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен26/9/24 15:26

    Не печелят, а пушат разликата. Цялата работа я правят за да не дават те пари за да пушат. Толкова е слаба хавата в Кърджали, че ако се изхранваха само от това щяхте да ги познаете по сомалийския им вид. Трябва да се легализира за да се осигури някакво качество, а контрола над синтетиката да се засили още повече. В цяла Европа хората си пушат даже и на улицата, стига да не е пред деца. Тук ченгетата се хвалят, че са заловили "дилър" с 2 грама.

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен26/9/24 18:50

    Айрито кога??

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен26/9/24 18:51

    Vazrojdenci Ayrito prodava nego ne go li vijdate

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.