24rodopi.com/Общество

Сбъдва се една отколешна мечта на славейковци и на ръководството на най-голямото училище в Източните Родопи и Южна България  – СУ „П.Р. Славейков”. 

На прага на новата учебна година бе направена първа копка на пристройка на учебното заведение, в което ежедневно влизат в час 1600 ученици. Когато преди 40 години училището е отворило врати, е нямало толкова много школници и сега пристройката идва да покрие нуждите на драстично увеличения брой ученици.

Проектът е на стойност 3 милиона лева, осигурени от МОН, негов изпълнител е фирма „Пътстрой”, спечелила обществената поръчка. В пристройката ще има 10 класни стаи, 6 зали за занимания на деца със специални потребности и актова зала за 300 души.

Гости на церемонията по първата копка бяха кметът Ерол Мюмюн, заместник-кметовете Веселина Тихомирова и Даниел Делчев, председателят на КНСБ-Кърджали Иванка Караколева, представителят на изпълнителя на обекта Александър Желязков.

Самата първа копка на пристройката бе направена по стародавен обичай от дългогодишния директор на СУ „П.Р. Славейков” и основен генератор на това пристройката да се случи Милко Багдасаров, кмета Ерол Мюмюн и Александър Желязков, под вещите указания на народния певец и фолклорист Филип Синапов. Той поясни, че по стара традиция  в навечерието на първата копка е било заколено жертвено животно, а от неговата кръв след копката, направена с кирка осветена със светена вода, се прелива в четирите краища на бъдещия обект. Разбира се не липсваше и съвременния вариант на първа копка, при който кметът Ерол Мюмюн разби бутилка шампанско в кофата на багера.

Преди това той поздрави ученици, учители и ръководството на училището.  „С новата пристройка, която трябваше отдавна да се случи, ще бъде решен въпроса с едносменния режим на обучение. Учениците ще имат възможност  за провеждане на занятията в модерна, отговаряща на европейските стандарти, пристройка. Това заслужават нашите деца. Неведнъж съм заявявал, че топ приоритет за нас и няма да направим нито милиметър отклонение от него, са именно децата на Кърджали. Защото вярвам, че утрешния ден на нашите деца е наша мисия и най-главна задача”, каза в приветствието си кметът Ерол Мюмюн.


Присъстващите на церемонията по първата копка бяха поздравени от директора на училището за шампиони Милко Багдасаров, който разказа за дългия път до момента, в който започва строителството на пристройката.

„Днес е денят, в който се сбъдва една мечта. Проектът за този обект е с дата 2011 година. По една или друга причина, от тогава досега, нещата не се случваха. Днес обаче, те вече се случват и аз поздравявам всички с този факт. Надявам се много скоро да открием пристройката и да се радваме на едно ново брилянтно чудо в Кърджали”, каза Милко Багдасаров в обръщението си към всички присъстващи на церемонията по първата копка.

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

6 comments so far,Add yours

  1. Анонимен13/9/24 14:52

    Едно време имаше една приказка . Кирка и лопата министерска заплата .

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен13/9/24 15:56

    Господа от родопи, я проверете кой е проектанта на тази пристройка?

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен13/9/24 17:56

    Дручко си е да работиш за хората с душа и сърце. Когато успехите са видни, ставаш и галеник на партията. Дано да успеем и наваксаме и построим за деца, юноши, младежи, млади семейства и възрастни това което е отклонявано чрез обръчи и ни е отнемано вече 35 години.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен14/9/24 12:40

    Багдасаров не е ли вече пенсионер?Стига вече до 100г ли ще работи? Дай път на младите

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен14/9/24 16:25

    Младите са некадърни, какъв път да им дава.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.