24rodopi.com/Общество

Авансово плащане по обществена поръчка за строеж на нова детска градина във „Възрожденци“ отива за… закупуване на терен за строеж на огромна жилищна сграда. Тя пък е наречена „блокът на Хасан“, разкриват за 24rodopi.com отлично осведомени източници.

Става въпрос за апетитен парцел от около 30 декара, намиращ се в парк „Арпезос-Юг“. Строежът вече е започнал, като той се намира на 20 метра от входа на „Горубсо-Кърджали“.

Отклоняване на обществени средства, но и прикриване на разпоредби на Екоинспекцията, скандализират още повече обекта.

Теренът е придобит от предприемач от друг град в края на последния мандат на кмета Хасан Азис, като намеренията са там да се строи „Ритейл парк“. На компанията обаче е намекнато, че разрешение за подобен обект няма да се издаде, като най-вероятно това е заради бъдещата конкуренция с търговския комплекс на изхода за Момчилград.


Дружеството решава да продава и… цялото става собственост на кърджалийски бизнесмен от най-близкото обкръжение на Хасан Азис. Интересното е, че на негова фирма е възложено изграждането на новата детска градина във „Възрожденци“. Общината извършва авансово плащане към нея за все още неизвършени строително-монтажни дейности. Същия ден, парцелите в парка стават собственост на бизнесмена, ведно с дружеството, което променя названието си на „Денси Сити Парк“ ЕООД. Двамата съдружници вписват капитал в общ размер на 760 000 лева.  

Това става в края на декември 2022-ра година.

Още през октомври Общината се опитва да измени Общия устройствен план, като парцелите от „смесена многофункционална зона с преобладаващи производствено-складови и обслужващи дейности“ да попаднат в устройствена зона Ц – смесена централна, което ще позволи жилищно строителство. Тогава от РИОСВ-Хасково изпращат решение, с което не е необходимо да се извършва екологична оценка. В част от мотивите е посочено, че теренът е на отстояние 20 метра от предприятието „Горубсо-Кърджали“, класифицирано с висок рисков потенциал. Докладът за безопасността на завода показва, че при екстремни обстоятелства, неблагоприятното въздействие ще бъде единствено на територията на производствената площадка. Според Екоинспекцията обаче, това не е абсолютна гаранция за отпадане на риска за човешкото здраве при потенциално обгазяване с циановодород. Поради тази причина е необходимо извършване на екологична оценка, като се направят допълнителни моделирания по независими методики. Те обаче са задължение на оператора на завода.

На 18 ноември 2022-ра година тогавашният кмет Хасан Азис получава второ писмо от Еконспекцията. В него от РИОСВ са категорични, че не приемат справката от страна на Общината относно промяната на Общия устройствен план за терена. Копие от него е пратено и до Общинския съвет. От Екоинспекцията посочват, че писменото произнасяне от страна на РИОСВ по въпросната обобщена справка трябва да е налично преди одобряването на плана.

Дни по-късно обаче планът е приет на заседание на Общинския съвет в Кърджали, с което се дава „зелена светлина“ за започване на жилищно строителство. Не е ясно дали въпросното становище на Екоинспекцията изобщо е станало достояние на членовете на разпоредителния орган.

Към момента строителството на „блока на Хасан“ е на ниво трети етаж от едната секция. Дружеството „Денси сити парк“ пък има едноличен собственик, а седалището е преместено от София в село Резбарци.

Собственикът има участие в общо 7 фирми. Стартира в края на 2009 година с „Орием комерс“ ЕООД, а по-късно е активен участник като съдружник, едноличен собственик на капитала и управител на „Сити строй-МГ“ ООД, „Сити груп-СЕ“ ЕООД, „Тригруп-конструкшънс“ООД, „Екострой“ООД, „Денси сити парк“ и „Сити билд СЕ“ООД, установи проверка на 24rodopi.com.

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

40 comments so far,Add yours

  1. Анонимен20/9/24 08:54

    Хайде още един вълчо в капана

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен20/9/24 09:00

    Аллах да ви накаже дано, защото е правосъдието няма достатъчно дълго наказание за вас. Едва ли вярвате в нещо свято, крадци долни

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен20/9/24 09:03

    Много интересно… Резбарци - орхи и мюжи

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен20/9/24 09:10

    Ако са виновни наистина, да ги тикнат в затвора за по 50 години. Крадат нашите пари и ние и децата ни ще страдаме. Безсрамие и наглост. Тези земи и данъци за бюджета да не са на бащите ви така хитро да ги разпределяте? Ако са невинни нека са свободни и щастливи, но ако са виновни в затвора за много години. Такива пари не се изкарват с работа, така че поне да са в затвора за дълго време. Пак споделям, само ако са виновни. Да видим разследващите какво ще намерят и докажат.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен20/9/24 10:27

      А къде е била Държавата с контролните си органи ? Ганю, къде си цил , бре, че си оставил тарикатште да си вършат далаверите??? ДАНС, Икономическа полиция, Прокуратура, разни инспекции. Или ручахте рушветите ?

      Изтриване
  5. Анонимен20/9/24 09:14

    Пак от хората на асана

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен20/9/24 09:16

    Пишете пишете за тази ОПГ-мафията на доцента.Доживяхме,май и един от Конево си вьршееше пьрвите години.

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен20/9/24 09:38

    Не стига, че крадат, но и застрашават живота на хората. Заради алчността си са готови да отровят хората с циановодород. Тези хора трябва да се прогонят от Кърджали. Аллах ще ви накаже, дано и съда да ви накаже. Мизерници

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен20/9/24 09:56

    Асана се оказа ненаситен като кашалот вааа, чок търбух

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен20/9/24 10:18

    Тоя е олигарх, синовете и дъщерите на ДПС-олигарсите са всите пачки... Наште деца репи да ядат...гласувайте пак за Доганя и дерибете...на тях им трябват будали или страхливци, по-добре - и двете. "Иначе имената..." тинтири минтири.

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен20/9/24 10:30

    Няма да ги накажат всичко ще си отмине както до сега

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен20/9/24 10:31

    БАНДИТ И НИЩО ПОВЕЧЕ Е ТОЗИ БИВШ Т.НАР.КМЕТ- ХАСАН АЗИС. НЕНАСИТНО ПСЕ.КЪДЕ Е ПРОК,УРАТУРАТА-ОЩЕ СЕ ОСЛУШВАТ НА КОЕ ДПС ДА ЗАЛОЖАТ. КАКЪВ РЕЗИЛ.КАКВА ДЪРЖАВА.ПЪЛНА РАЗРУХА. РЕЗИЛ.

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен20/9/24 10:31

    Затвор и да му вземат всичко

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен20/9/24 10:38

    Господ да ги накаже дано! С пари за деца и детска градина си строят кооперации. Посегнахте и на парите за дечицата. Безсрамнци и безродници!

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен20/9/24 10:44

    Хасан за своите бизнес далавери работи скорострелно, земи, пари, строежи. А за град Кърджали с години ни лъжеше за някакви икономични лампи от Китай, бяхме в тъмнина и мрак ☺️. Бахти крадливото и лъжливо племе. Превърна града в гробница и се хвали, че бил много успешен кмет, гьонсурат.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен20/9/24 12:50

      Nie na selo sme na Svetlana I Chisto... vsichki sela sa stagnati elate na selo ... chist vazduh tishina 19 minuti do grada.. po barzo do tsentara ot kolko to ot mechtanoto vi geto vazrojdentsi

      Изтриване
    2. Анонимен20/9/24 15:48

      Ти за мен не се притеснявай аз къща на село имам. Кърджали го направиха бетер село, така че недей много филосовства, а виж големият крадец Асан какви ги е вършил. Срам за всички депесари, които го подкрепят.

      Изтриване
  15. Анонимен20/9/24 11:06

    В Резбарци много бизнесмени има,кой точно

    ОтговорИзтриване
  16. Анонимен20/9/24 11:14

    Заради този имот отнесоха главата главният архитект Запартов. Той не искаше на метри от завода да се строи жилищна сграда. Отстраниха го, назначиха друг и го накараха да подпише необходимите документи.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен20/9/24 15:11

      точно така,защото трябва да се промени ОУП,а те го направиха с ПУП-ПЗ

      Изтриване
    2. Анонимен20/9/24 21:47

      И Запартов не беше чист. Беше човек на Хасан, но нещо ако не става с пари става с много пари.

      Изтриване
  17. Анонимен20/9/24 11:26

    Как се казва хотела (въобще ако има хотел) на Хасан Азис в Турция и в кой град се намира?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен20/9/24 14:39

      Единия хотел се намира в Сиде

      Изтриване
    2. Анонимен20/9/24 15:49

      Sigurno na vremeto si bil da se podmazvash ????? Shtom znaesh kade e ...

      Изтриване
    3. Анонимен20/9/24 21:15

      Искам да подметна на сивите вълци, да му вземат хотела на тоя гьотверен.

      Изтриване
  18. Анонимен20/9/24 12:26

    То излиза, че почти всичко в Кърджали е на Хасанът.Не мога да повярвам, че тоя мишок е действал с такъв размах.Скрита лимонка.

    ОтговорИзтриване
  19. Анонимен20/9/24 12:30

    Хм. Фирмата е новосъздадена едновременно със закупуване на имота, към края на 2022 г.
    Част е от обръчи от фирми, като само този обръч съставлява повече от петдесет фирми. Периодично се сменят седалища по градове и села в цяла България, сменят се имената на фирмите, собствениците, процентните дялове, заличават се едни и се вмъкват нови съдружници, прехвърлят се пари от една фирма в друга, после трета и т.н., т.е. отработват се многобройни схеми за да се осуети проследяването и хващането на закононарушения.
    Та от много работа около личното забогатяване, кметът и приближените му нямат никакво време за общинските си дейности и задължения, освен за показни обещания, парадиране със заблуждаващи фотосесии, пропиляване на общински ресурси за захранване на его и прикриване на комплекси с всеобхватна пропаганда и пълномащабни изборни агитации разбира се.
    "АПС" ile koyunları kırkmaya devam mı, tamam mi? Göreceğiz...

    ОтговорИзтриване
  20. Анонимен20/9/24 14:50

    Бахтиии крадците за обикновения човечец чакаш с години едно разрешение а тия лешове са окрали всичко

    ОтговорИзтриване
  21. Анонимен20/9/24 14:52

    Съд Затвор За Хасан,Съсипа и ограби Хубавия Град.

    ОтговорИзтриване
  22. Анонимен20/9/24 14:57

    Какъв олигарх е тоя селски мишок.Нека се направи изследвания на въздуха и на бившото ОЦЗ.Често въздуха в Ст.кладенец напомня на миналото.МИРИШЕ.

    ОтговорИзтриване
  23. Анонимен20/9/24 15:23

    Сега да върнат всичко до стотинка

    ОтговорИзтриване
  24. Анонимен20/9/24 15:36

    РАЗРУШАВАЙ И ЗАЛЕСЯВАЙ!
    На съд и да връща!
    Затвор и конфискация на имуществото!
    Това са кражби в особено големи размери!
    Разрушете това грозно нещо и го направете зелена зона!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен20/9/24 16:41

      Krav povrashta pari ne vrashta, ot men go zapomni, momche.

      Изтриване
  25. Анонимен20/9/24 18:10

    Abe hasan4o ti po better I ot hiena izleze nyama nayajdane

    ОтговорИзтриване
  26. Анонимен20/9/24 19:05

    Хасан изгони дечицата от закрития басейн , твърдейки, че Общината не може да си позволи разходите по поддръжка. Господ, да го накаже за сълзите на дечицата.Наказание от съд и прокуратура не чакаме.Безсрамници.

    ОтговорИзтриване
  27. Анонимен20/9/24 21:50

    Orospu çocuğu asan
    Само Пеевски и Ерол Мюмюн✊✊

    ОтговорИзтриване
  28. Анонимен20/9/24 23:13

    А всички вие къде спахте, докато се случваше това? Повтаряхте като овце “ДА живее ДПС” и продължавахте да си ги избирате.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.