24rodopi.com/Политика
Бивши лагеристи, оцелели в ада на най-големия концентрационен лагер „Белене” по времето на тоталитарния режим, други репресирани етнически турци в периода на така нар. „Възродителен процес“ и наследници на незаконно наказани при смяната на имената, са поискали среща с председателя на ДПС и на ПГ на ДПС Делян Пеевски.
Те обобщават, че поетите след демокрацията обещания от ДПС не са изпълнени. „Никога не е късно заветите на Нури Адалъ и другите герои на етноса да бъдат изпълнение, г-н Лидер. Имаме надежда, дългът ни е общ“, обобщават етническите, които са били репресирани в периода 1984-1989 г. заради съпротивата им срещу „възродителния процес”.
Повечето от тях вече живеят в Турция, но често посещават родината. Някои от тях са били и на последния възпоменателен митинг в Могиляне, където в края на декември всяка година ДПС почита паметта на 17-месечната Тюркян и другите загинали по време на мирен протест.
„Ние сме тук, за да не се повтори никога "възродителният процес", каза тогава пред хиляди в Могиляне председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски, след като се поклони пред паметника-чешма на най-малката жертва на т. нар. „възродителен процес”.
"На гроба на малката Тюркян брат ѝ ме попита - ще има ли наказание за това, което се случило в онези трагични дни. Щом на днешния ден, 39 години по-късно, все още търсим наказание, значи имаме какво много да свършим", каза Пеевски.
И още: "Щом зверствата на тоталитарния режим все още не са наказани, значи трябва да работим по тази тема, защото това зло не трябва да остане ненаказано. В тази връзка се борихме за приемане на новата Конституция на България, за да не позволим никога повече това да не се върне - някой да ръководи държавата еднолично и да реши, че може да прави правеното преди 39 години. И ДПС ще бъде гарант това никога повече да не се случва".
„Обществото и в частност ДПС са длъжници на всички тези хора, затова че 39 години след мракобесните събития по време на тоталитаризма все още няма наказани. Ние всички сме длъжници на вас за всичко, което сте направили в България и трябва максимално да бъдем близо до вас. Прекланям се пред жертвите на тоталитарния режим. Болката я виждам в очите ви и тя не е отминала. Ще се борим това никога повече да не се случи в България, защото благодарение на вас дойде демокрацията и винаги ще ви бъдем благодарни. Смятам, че ДПС сме длъжници на вас, за всичко, което сте направили в България и трябва максимално да бъдем близо до вас, каза още Пеевски.
След Могиляне Пеевски предприе законодателни инициативи и те дадоха резултат в началото на 2024 година. Бившите лагерници и затворници ще могат да си купуват 3 години недостигащ осигурителен стаж. Законовите промени ще засегнат около 150 души. Това се случи след като Народното събрание прие и на първо, и на второ четене промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО), с които се дава възможност на репресираните хора, които са били в затвори, трудови лагери и места за задържане, да имат възможност да придобият 3 години недостигащ осигурителен стаж срещу заплащане.
Законопроектът за промени в КСО се придвижи рекордно бързо в Народното събрание. Внесен бе в деловодството на 1 февруари, разгледан и приет на първо четене - на 7 февруари на заседание на парламентарната социална комисия, а на 8 февруари бе вкаран в програмата на НС като извънредна точка и директно окончателно приет след гласуване на първо и второ четене накуп. Основен вносител на законопроекта е председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски. Съвносители са лидерът на Бойко Борисов, съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов, съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков, бившият социален министър от ГЕРБ Деница Сачева и още петима депутати от ДПС.
Текстовете разширяват възможността за пенсиониране с изключително малък стаж на хора, пострадалите от политическа репресия. На тях се дава право да добавят чрез заплащане до 3 години към действителния си осигурителен стаж. Те ще могат да се пенсионират при най-облекчените спрямо стажа условия - чл. 68, ал. 3 от Кодекса за социално осигуряване, според който човек може да се пенсионира срещу само 15 години действителен труд.
Бившите лагерници от Белене, освен надеждата си „добрите неща все пак да се случат“, отбелязват, че през в продължение на десетилетия „не само, че не се работело по исканията на репресираните, но „Сараят“ отгледал послушни дисиденти“. Давали им възможност дори да участват в порочни схеми с обществени поръчки.
Интересно писмо до Делян Пеевски е изпратил Ибрахим Карадон: „Уважаеми г-н Пеевски, аз съм последното поколение, което дори и малко бе свидетел на тоталитарния режим. Моите близки и родители са потърпевши, някои вече не са сред живите, те си отидоха с надеждата да има един осъден, един наказан! След моето поколение все по малко ще се сещат за това нещо. Г-н Пеевски, на 26.12.2023 г. пред Тюркян чешма казахте: "На гроба на малката Тюркян брат ѝ ме попита - ще има ли наказание за това, което се случило в онези трагични дни. Щом на днешния ден, 39 години по-късно, все още търсим наказание, значи имаме какво много да свършим". Моите родители моите близки си отидоха от този свят с надежда, че ще има наказани, но уви! Г-н Пеевски, дерибеи е имало и ще има, едва ли това толкова впечатлява околните. Може ли да обещаете, че ще работите за това да има наказани осъдени?...“.
И още от писмото на Ибрахим Карадон: „Искате вота на етническите турци. Обещайте им наистина нещо, което никоя партия не може да им даде, което никоя партия не им е дала! Успех!“.
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

12 comments so far,Add yours

  1. Анонимен15/9/24 10:21

    35godini sokola lijese nikoy nisto kazvase zastoto imase hora ot etnosa koito biyaha donosnitsi lakeyi na komunizma i se krieha zad dps /partiyata/ uspahme 35 godini i sega sleda niyama ot tiya agenti / tireni kacirdik maymunlar cozdu isini/ taka ce povece da niyama takiva protsesi /gotvereni ot etnosa /

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен15/9/24 10:36

    Ahmet kendini kahraman ilan etti Halbuki türk etnosun kahramanı Nuri Adalidir yalancının mumu yatsıya kadar yanarmış bu sahte kahramanı miletin gözünde buyutuverderdiler bu Ahmet fil de bir neymiş

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен15/9/24 10:59

    Времето назад не можем да върнем, но убеден съм че Пеевски ще следва идеите на Нури Адалъ. Да се направи тащава среща, Пеевски е отзивчив, ще се съгласи с идеите на политзатворниците.. Соган лъжеше народа 35 години.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен15/9/24 14:18

      Ima da chakash...

      Изтриване
    2. Анонимен15/9/24 17:45

      A kakvi sa nwgovite idelali ti izobshto znaeshli Che chakash

      Изтриване
  4. Анонимен15/9/24 12:01

    И аз имам познати, които преди години изхвърлиха като мръсни кучета и от работа и от ДПС, тогава всички мълчаха и се криеха като партизани. Махнали от работа Пембе Талят, голяма работа станало. Когато отрязаха главата на брат му Ехлиман тогава дясна ръка на Хасан и Бахар Палова никой не ги защити. Ехлиман отиде да копае канали при Карамана, псуваше Хасан и го кълнеше, тогава кой го защити него, ама пак е с Хасан сега. Пембе защо не защити баща си и брат си преди години? Пак Пеевски ли беше виновен? Кой защити уволнените хора от двата турски театъъра от Вежди Рашидов? Нали беше създадено заради ДПС? Стотици останаха на улицата без да иман нищо общо с ДПС затова ли не ги защитихте, големите депесари? Защо някой трябва да ви е верен до гроб, калтаци такима. Гледахте само вие да сте добре и на никой не му пукаше за уволнените. Кадирчо каков се прави сега на големия депесар. Него не го ли махна Хасан Азис и сега пак като куче се върти в краката му и върти опашка та дано се намери място и за него отново. Стига сте ревали, Кърджали е шепа град и всички знаем кой какъв е. 30 години е-ахте мамата на неесъгласните с ДПС и сега роните крокодилски сълзи за големия лидер, който си ви слагаше всички на х.я. Махайте се народа не може да ви гледа вече мазните сурати, писликлер.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен15/9/24 23:03

      Еввала Приятели Абсолютно си прав всеки се знае в града но много правилно си изразил

      Изтриване
  5. Анонимен15/9/24 15:28

    Ще се облекчи ли изучаването на турски език в училищата, без излишни ограничения за минимален брой деца в паралелка, и без тези часове (ако ги има), да са все последни за деня, когато децата са уморени.
    Ще се открие ли "Турски Културен Център" много по голям от читалище "Юмер Лютви"???

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен15/9/24 15:50

    И аз имам познати, бивши затворници от Белене, сега са в Турция. Лежал е три месеца, защото е напсувал БКП на две ракии. Доскоро лижеше задника на Доган, сега го псува. Не може да се нахвали как в Турция тока, водата, пътуване, битов газ са били безплатни.... Имам и такива познати, на които бащите им чупеха надгробни плочи, бяха партийни секретари и активни възродители, а те сега са депутати, кметове, председатели на общински съвети със заплати около и над 10 000 лева! Такова е положението сега в Чернооченско. Сигурно и другаде е така. А имам и други познати. Третия вид! Те никога не са ревали, живяли са с честта и достойнството си. Никога не са предавали приятели и близки, както го е правел възхваляваният досега Доган. Свалям шапка пред последните познати, а тези ....от първите видове: МАЙНАТА ИМ!

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен15/9/24 19:45

    To deza nyama za ucilishtata be priyatelyu 15.28

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен16/9/24 07:36

    г-н Пеевски пази се повечето депесари ще станат като след 9 ти партизани но повечето служат на доган или на дс

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен16/9/24 08:59

    kıde se gubi mişoka ot s drandar

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.