24rodopi.com/Политика

Централната избирателна комисия (ЦИК) остави без разглеждане документите около регистрацията на двете крила на ДПС - около Джевдет Чакъров и около Делян Пеевски, свързани с техните искания, като представляващи партията, а именно за оттегляне на партията от състава на коалиция "ДПС – Ново начало" и за участие в коалицията. Това се случи по време на заседание на комисията днес. Решението бе подкрепено с 12 гласа "за", а двама гласуваха "против".

Така заявлението за оттегляне на партия ДПС от състава на коалиция "ДПС – Ново начало", подадено от Джевдет Чакъров в 17:00 часа на 11 септември, когато изтече и последният срок за регистрация на партии и коалиции за вота през октомври, остана без разглеждане. По време на вчерашното заседание на ЦИК стана известно, че е постъпило и друго заявление в 19:00 часа за оставане на ДПС в коалицията, което също не бе разгледано.

Избирателната комисия вече се съобрази с решението на Върховния административен съд (ВАС) и регистрира за участие в изборите "ДПС - Ново начало" и отказа самостоятелно участие на партия ДПС.

На днешното заседание на ЦИК Елка Стоянова, която бе докладчик по преписката, посочи, че ДПС може да се представлява от двамата ѝ представители, а заявленията са противоречащи си.

От ЦИК съобщават:

Видно от представеното удостоверение за актуално правно състояние от СГС от 27.08.2024 г. на партия „Движение на права и свободи“ председатели на партията са Делян Пеевски и Джевдет Чакъров, които представляват партията заедно и поотделно.

В производството по изменение на състав на регистрирана за участие в изборите за народни представители на 27 октомври 2024 г. коалиция Централната избирателна комисия не следва да разрешава възникналия спор между двамата представляващи партия „Движение за права и свободи“, които имат еднакви права.

Всяко от изброените действия е извършено от лице, надлежно представляващо партията съгласно удостоверението за актуално правно състояние към датата на насрочване на изборите. Двамата представляващи партията разполагат с равни и еднакви права да представят пред Централната избирателна комисия документи и искания, но предвид противоречивите изявления Централната избирателна комисия няма възможност да прецени каква е действителната, надлежно формирана воля на политическа партия „Движение за права и свободи“.

Предвид горното и на основание чл. 57, ал. 1 от Изборния кодекс, Централната избирателна комисия

Р Е Ш И:

Оставя без разглеждане заявления с вх. № ЦИК-НС-09-595 от 11.09.2024 г., в 16.49 ч., вх. № ЦИК-НС-09-608 от 11.09.2024 г., 19,12 ч.,  вх. № ЦИК-НС-09-611 от 12.09.2024 г., в 10,04 ч., вх. № ЦИК-НС-09-611/1 от 12.09.2024 г., в 11,42 ч., вх. № ЦИК-НС-09-595/1 от 12.092024 г. в 14,01 ч., с вносител политическа партия „Движение за права и свободи“. 

Както се произнесе ВАС, а ЦИК регистрира, на парламентарните избори ще участва коалицията „Движение за права и свободи – ново начало“. Фракцията засега я няма в нито една коалиция, но се очаква кандидатите й да се впишат в коалицията на „Сбор“ и ЗНС „Алианс за права и свободи“.

Само двамата представители на фракция "Аталай-Чакъров" и Цветозар Томов не са подкрепили решението.

Фракцията няма да има членове в секционнте избирателни комисии. 

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

1 comments so far,Add yours

  1. Анонимен12/9/24 22:00

    Без пари нищо не става, щом нямате пари няма да се блъскате за А група. А ще си седите послушни. Вече е ясно като бял ден че ДПС е ограбена от алчни чорбаджии, и не са останали пари за решаване на проблеми, дето се казва. БЕЛИ ПАРИ ЗА ЧЕРНИ ДНИ. А и тези които ограбиха партията, стискат здраво портретите. Ееее няма как. Дядо ми неук човек, нямаше висшо, не беше доцент, инженер, но много умен човек. казваше няма врата която парите не могат да отворят. Ето че Пеевски отново го доказа.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.