24rodopi.com/Политика

Играта на нерви, която предприе фракцията „Аталай-Чакъров“, с възможност до 21 септември, продължава, но новината и днес не е добра за нея – групата на Чакъров губи битката за „ДПС“ и на парламентарните избори нейните кандидатите ще бъдат в списъците на „Сбор“ и Земеделски народен съюз.

Днес Върховният административен съд остави без разглеждане жалба на Политическа партия „Движение за права и свободи“ и прекрати производството по административно дело № 8584 срещу решение на ЦИК № 3690-НС/11.09.2024 г. за регистрация на Коалиция „Движение за права и свободи – Ново начало“ за участие в изборите за народни представители на 27 октомври 2024 г.

Върховните магистрати приемат, че жалбата е недопустима, тъй като оспорването цели отмяната на акт, изключен от кръга на административните актове подлежащи на оспорване пред съд. Общото правило на чл. 159, т. 1 от Административнопроцесуалния кодекс (АПК) налага жалбата да бъде оставена без разглеждане, а образуваното по нея съдебно производство да бъде прекратено, тъй като атакуваният с нея акт не подлежи на оспорване.

Доколкото с жалбата е формулирано недопустимо искане /основано на чл. 99, т. 1, 2 и 6 от АПК и определени от жалбоподателите като „новооткрити“ и „новоустановени“ факти от съществено значение/ да бъде възобновено проведеното пред ЦИК административно производство, приключило с издаването на процесното решение от 11.09.2024 г., следва да се отбележи, че то несъмнено не е влязло в сила предвид подадената жалба срещу него, а оттам и е извън кръга на актовете визирани в чл. 99 от АПК.

Останалите въпроси повдигнати с жалбата в една своя част касаят преценката, вече реализирана от тричленния състав, разгледал жалбата срещу отказ на ЦИК за регистрация на Коалиция „Движение за права и свободи - Ново начало“, съответно - са преклудирани с постановеното от него влязло в сила решение № 9728/11.09.2024 г. по дело № 8364/2024 г. на ВАС. Други по съществото си са включени в предмета на делото, образувано по жалба срещу акт на ЦИК, с който е отказано разглеждането на изявление на ПП „ДПС“ за отказ от участие в коалиционно споразумение, по което е образувано друго дело на ВАС (№ 8586/2024 г.) Върховните магистрати приемат, че с оглед предмета на настоящото производство е недопустимо този съдебен състав да осъществява преценка за законосъобразността на съдебните актове, постановени по горепосочените съдебни дела.

По изложените по-горе съображения за наличието на хипотезата по чл. 159, т. 1 АПК, ВАС приема, че жалбата на Политическа партия „Движение за права и свободи“, представлявана от Джевдет Чакъров и Коалиция „Демокрация, права и свободи – ДПС“ е недопустима, поради което и следва да бъде оставена без разглеждане, а образуваното по нея съдебно производство – да бъде прекратено.

Определението не подлежи на обжалване и на отмяна.

Припомняме, че фракцията „Аталай-Чакъров“ успя да изпревари за регистрация ПГ на ДПС в състезанието за частичните местни избори в Омуртаг и малки населени места. За кметския вот групата на Чакъров ще ползва марката „ДПС“, което бе решено от ВАС.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

5 comments so far,Add yours

  1. Анонимен17/9/24 17:13

    Demek choveshkiat resurce v elektronnata sadebna palatka ne dava iasni tochni do edna bg stotinka finansovi godishni prozrachni otcheti na vseki edin chovek ot danakoplatcite izbirateli v bulgaristan, ujkim v eu...palno europeisko shengensko zatamnenie za finansov balance: prihodi, razhodi, pechalbi s arabski chisla v sadebnata bg republikanska palatka...i tova triabva da e chast ot elektronno bg prozrachno demokratichno pravitelstvo za viarvastite hora v rbg li? Ili zanaitchiiska sac justice firma na malak ili sreden inovativen predpriemach v rbg?!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен17/9/24 18:20

      Може лу да пишете на кирилица?

      Изтриване
  2. Анонимен17/9/24 17:33

    Shengen li?! Triabva da popalnite parvom vsichkite molbi ot saita na sofiiskia vihroven adminsad, umnojeni po 500 miliona pati plus 6,8 miliona pati zaedno s chlenove, bukvi, chisla, paragrafi, tochki, alinei, skobi i da gi pusnete elektronno po bruxelska tarifa, pdf, umnojeno po vseki europeiski ezik...

    ОтговорИзтриване
  3. Стоян17/9/24 17:34

    Казах ли Ви че ходжата и дувата не помагат, ВАС е Български съд на всички граждани на РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ а не на някакви дерибей.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен18/9/24 05:55

    Стояне дуата помага но на истински вярващи не на крадливи дерибеи като;дръндарския пияндур, корумпето чакъров, крадливия ръмадан, маман елван и останалите бандити. Досега да е чул някой от тях да е правил дарение на;църква, джамия,болница и други поне аз не съм чул.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.