20 религиозни организации на терен в Родопите

24rodopi.com/Общество

Самотноживеещи възрастни хора, без роднини; младежи от проблемни семейства; отчаяни, с лабилна психика…

Това е профилът, превърнал се в мишена на различни религиозни организации, допреди години с етикет „секти“.

220 са легитимно регистрираните вероучения в страната, а 20 от тях оперират на терен в Родопите, установи проверка на „Родопи voice“. Това са религиозни групи, предимно идващи от Запад, но не правят изключения и подобни от Изток. Навлезли в България още през 40-те години на миналия век, но отбелязали сериозен прогрес и активност през 90-те.

„Много хора се подлъгваха по техните учения. Ритуалите бяха странни, при някои дори плашещи. В един момент страната ни стана разграден двор, в периода след 1990 година. Всякакви секти нахлуха и действаха с размах. Това бяха хора от Запад, приеман до този момент за нещо забранено, но много лъскаво. Проповедниците идваха от там, печелиха доверието на стотици хора. И всички те се бориха да спасят душите ни. Сега нещата са по-различни. Но мишените останаха същите. Бедни и отчаяни хора, самотни, но пък почти всички със собствени жилища. В един момент те можеха да останат и без тях. Обработвани умело да ги прехвърлят на съответната организация в замяна на спасението на душата. И тогава, отвъд окена, някой в Пенсилвоания или друг щат, ще потрива доволно ръце. Религиозни организации с огромен финансов ресурс, трупан именно по този начин“, разкрива пред екипа ни човек, който навремето е бил част от подобна религиозна структура.

Най-активни в Родопите бяха „Свидетелите на Йехова“, които имат милиони последователи в цял свят. В последните години има някакво затишие от страна на организацията, която застава твърдо дори срещу даряването на кръв и трансплантации на органи. Интересното е, че „Свидетелите“ не отбелязват Възкресение, а празнуват… Христовата смърт, отричат безсмъртието на душата, не се опират на изконните християнски ценности, но в същото време твърдят, че са християнска деноминация. За последно емисари на организацията се бяха прицелили в етническите турци в региона. Групи мъже и жени от Швейцария периодично обикаляха, за да раздават брошурки, които представляваха покани за тридневни конгреси в страната на тема „Пази сърцето си“. Обясняваха за възможността да се поръчва литература, която да разяснява  „Какво в действителност учи Библията?“. Обиколки от врата на врата и след отрицателен отговор на въпроса „Говорите ли турски“, те просто си тръгват.

Към днешна дата така наречените „пророци “ на тези религиозни групи са разширили своите кръгове. Техни членове има във всяка обществена сфера, което допълнително улеснява набирането на нови „поклонници“  към техните религиозни идеологии.

„Влизането е много лесно, измъкването-трудно. Стига се до заплахи, посещенияя и тормоз над близки, изнудване чрез злепоставяне пред работодател. Обявяване за вероотстъпник, враг. Спорът и вземане на ответни мерки достига дори до съд. Защото е дискриминация. Различни НПО застават зад тях и става нещо страшно“, споделя откопчил се от една от многобройните „религиозни организации“.

За силно вярващите пък се обещават „каляски в небесата“ и прочие. Забраняват се обаче любовни взаимоотношения с хора извън общността. Ако все пак има такива, то „чуждият“ трябва да бъде приобщен незабавно, споделят запознати.

Често на посещение идвали и поклонници от други държави, за да проверят как се развива религиозната организация и да извършват заедно ритуали.

Много хора, преминали през различните „бивши секти“, днес легитимни вероизповедания, избягват да изпадат в подробности относно случвалото се. Причината: посттравматичен стрес.

„За всички подобни организации трябва финансиране, и то сериозно. Как се осигурява то? Спасението на душата се случва с прехвърляне на имот, наследство“, посочва за медията ни бивш участник в „религиозна общност“, чието седалище е в Ню Йорк.

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

5 comments so far,Add yours

  1. Анонимен28/9/24 16:21

    В Кърджали не им минават номера на тези шарлатани.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен28/9/24 16:55

    Дрянови тояги няма ли, като няма държава.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен28/9/24 17:14

    Има само един, който се мислеше за Пророк в Абсурдистан ! Ахмед Доган ! И раята му вярваше, а дерибеите си пълнеха джжбове, гуши, имоти....

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен28/9/24 17:49

    От тея ми беше звъннал преди години някой на вратата. Отворих, представи се и си помисли, че ще го изгоня или нещо такова. Викам, аз вярвам в Отвъдния Свят, попита ме дали съм мюсюлманин, викам да. Започна да разправя как Адам (r.a.) извършил (haşa ve kella) грях и бил изгонен от Рая. Сега всички хора за това сме били (haşa ve kella) виновни, защото според него "децата плащали задълженията на бащата". Викам вярваме за Адам, но никой не носи вината на другиго, само щото е наследник. Така ако беше, децата на затворници, които умират в затворите, трябваше да влизат там за да отплатят вината на бащата. Мюсюлманин, който има познания в Ислама и силна вяра, няма как да се връзва на тези.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен28/9/24 21:23

      Браво добър отг. (от един християнин)

      Изтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.