24rodopi.com/Общество
Д-р Йорданка Господинова е лекар, нутриционист и треньор по здравословно хранене. Кърджалийката става много популярна с програмата за умно отслабване Smart Diet, създадена преди три години.
Освен изтъкнат лекар с дългогодишна практика, опитен мениджър в областта на здравеопазването, магистър по социална психология и носител на множество награди за литература, тя е дама с много превъплъщения, но най-новото е може би най-интересно от всички. Изправена пред собственото си притеснително медицинско изследване, тя взема съдбовно решение, което променя завинаги тялото и живота ѝ. Вместо да се изплаши от високия си холестерол, високото кръвно налягане и застрашително нарастващото тегло, тя поема нещата в свои ръце и разработва уникален хранителен режим, чрез който не просто сваля изумителните 29 килограма, но и връща всичките си медицински показатели обратно в нормата. Днес режимът Smart Diet е успешен и набиращ все по-голяма популярност, а д-р Господинова е сред първите хранителни коучове в България.
Палмовото
масло увеличава риска от атеросклероза, сърдечно-съдови заболявания и
затлъстяване, твърди д-р Йорданка Господинова пред Оля Ал-Ахмед от Факти бг.
Д-р Господинова, съществуват редица теории за палмовото масло. Нека разгледаме някои от тях. Какво представлява палмовото масло? Какво съдържа?
-
Палмовото масло е растително масло, извлечено от плодовете на някои видове
палми, като най-често се добива от така наречената маслена палма ( Elaeis
guineensis). Много често то се използва в хранителната и козметична индустрии.
В състава му се откриват наситени и ненаситени мазнини, витамини и
антиоксиданти, фитостероли.
-
Защо в редица развити страни то е напълно забранено и продуктите, съдържащи
палмово масло отсъстват от пазара? Защо у нас то не е забранено?
-
Палмовото масло е предмет на обсъждане поради влиянието му върху околната
среда, свързано с обезлесяването и загубата на биоразнообразие, присъстващи в
състава му. То е предмет на много дискусии и спорове в различни части на света,
особено що се касае за екологични последствия и в контекста на здравословните
му качества. Една от основните причини употребата на палмово масло да бъде
ограничавано е, че то съдържа наситени мазнини, поради което може да увеличи
риска от сърдечно-съдови заболявания. В някои страни употребата на палмово
масло се ограничава, за да се запази биоразнообразието и да се намалят емисиите
от парниковите газове. Също така въпросът с палмовото масло има и социално
измерение, тъй като често свързват добива му с експлоатация на някои общности и
нарушаване на правата им. В някои държави, тъй като палмовото масло е евтин
източник на мазнини, широко се използва в хранителната индустрия.
-
Какви са вредите от палмовото масло?
-
Процесите по отглеждане и производство на палмово масло често водят до
замърсяване на водоизточниците и почвата с пестициди и химикали. Също така,
сеченето на гори с палми води до огромни емисии на въглероден диоксид, което се
отразява негативно и върху глобалното затопляне. Изчезването на горите нанася
вреда и на живота на много животински видове, включително на някои застрашени,
като орангутаните и тигрите. Палмовото масло съдържа наситени мазнини, които в
наднормени количества могат да бъдат свързани с повишаване на риска от развитие
на сърдечно-съдови заболявания. Палмовото масло може да повиши нивата на така
наречения лош холестерол в организма ( LDL).
-
Може ли употребата на продукти с палмово масло да доведе до инсулт,
сърдечно-съдови заболявания, аневризми и други?
-
Употребата на продукти с палмово масло сама по себе си не е доказан фактор за
причиняване на инсулт, сърдечно-съдови заболявания или аневризми. Въпреки това,
палмовото масло е наситен вид мазнина, и излишното му консумиране, особено в
контекста на диета, богата на наситени мазнини, може да влияе негативно на
здравето на сърдечно-съдовата система. Някои изследвания показват, че високият
прием на наситени мазнини може да увеличи нивото на т.н. „лош“ холестерол в
кръвта, което е свързано с повишен риск от сърдечно-съдови заболявания. Искам
да отбележа, че не само палмовото масло, а и други източници на наситени
мазнини следва да се консумират умерено.
-
Хора в кои рискови групи категорично не трябва да консумират продукти с палмово
масло?
-
Хора с високи нива на холестерол, болни от сърдечно-съдови заболявания, хора с
диабет, хора предразположени към затлъстяване, хора с алергии към палмово масло
категорично не трябва да консумират продукти с палмово масло!
-
Какво ще посъветвате диабетиците, и хората с инсулинова резистентност?
-
Хората с диабет и инсулинова резистентност трябва да се научат да управляват
своето състояние, за да подобряват здравето си. Важно е да се хранят
информирано и рационално. Да се хранят с плодове и зеленчуци с нисък гликемичен
индекс и да избягват захарни изделия и преработени храни. Те трябва да следят
размера на порциите си и общото количество храна, което консумират, за да
поддържат стабилни нива на кръвната захар. Редовната физическа активност
подпомага подобряването на инсулиновата чувствителност. Трябва системно да
проследяват нивата на кръвната захар и да следят препоръките на лекуващия си
лекар.
-
Вредно ли е палмовото масло за децата и подрастващите?
-
Палмовото масло е често използвана съставка в много храни и индустриални
продукти, но за неговата хранителна стойност и въздействие върху здравето има
различни мнения. Когато става въпрос за деца и подрастващи, е важно да се
вземат предвид редица фактори. Трябва да се внимава относно излишъка от
наситени мазнини, защото той в по-късна възраст, може да доведе от
сърдечно-съдови проблеми. Поради високото си съдържание на калории, често
консумираното палмово масло може да допринесе за наднормено тегло, особено ако
не се комбинира с активен начин на живот. Важно е да се обръща внимание на
източника и качеството на палмовото масло. Някои производствени процеси могат
да доведат до появата на вредни вещества или да повлияят на качеството на
маслото.
-
Какви са вредите от употребата на продукти съдържащи палмово масло при
възрастните и хората над 60 г.?
-
Както стана дума, тъй като палмовото масло е богато на наситени мазнини, които
могат да повишат нивата на LDL холестерола в кръвта, се увеличава рискът от
атеросклероза и други сърдечно-съдови заболявания, които са още по-опасни при
по-възрастните хора, защото те са по-податливи на наддаване на тегло, ако
консумират високомаслени храни. Палмовото масло, с високото си съдържание на
калории и наситени мазнини, може да допринесе за затлъстяване. Консумацията на
прекомерни количества наситени мазнини, също така може да предизвика
възпалителни процеси в организма, което е свързано с редица хронични
заболявания, като диабет тип 2 и артрит. Употребата на храни богати на наситени
мазнини, като палмовото масло, може да допринесе за развитие на метаболитен
синдром, който включва комбинация от затлъстяване, хипертония и повишени нива
на кръвната захар. Някои изследвания сочат, че диети, богати на наситени
мазнини, могат да влияят негативно на когнитивната функция и да увеличат риска
от деменция. Често палмовото масло се свързва с производствени практики, които
могат да доведат до замърсяване с токсични вещества, което също може да
представлява риск за здравето.
-
Увеличава ли употребата на палмово масло риска от ракови заболявания?
-
Някои проучвания показват, че консумацията на палмово масло може да бъде
свързана с повишен риск от определени заболявания, включително ракови
заболявания, но все още данните не са еднозначни. Все пак е добре да сме
информирани, че както много други масла, палмовото масло може да съдържа и
трансмазнини, когато е подложено на високи температури по време на преработка,
а трансмазнините са свързани с повишен риск от сърдечно-съдови заболявания и
потенциално - с рак.
-
Как стои въпроса с алергиите при употребата на палмово масло?
-
Палмовото масло е растителен продукт, който не е известен като често
предизвикващ алергични реакции при хора. Въпреки това, както с всяка друга
храна, е възможно да има хора, които са чувствителни или алергични към него.
Алергиите обикновено се свързват с протеини, а палмовото масло е предимно
мазнина и съдържа малко количество протеин. Въпреки че алергичните реакции към
палмово масло са редки, важно е да се обръща внимание на индивидуалната
чувствителност на всеки човек. Освен това, палмовото масло може да бъде част от
хранителни продукти, които съдържат и други съставки, способни да предизвикат
алергични реакции, като ядки, соя или млечни продукти.
-
Има ли някаква полза от палмовото масло?
-
Палмовото масло е важен източник на доходи за много страни, особено в
Югоизточна Азия, където производството му подпомага икономическия растеж и
осигурява работа на милиони хора. То е устойчиво на окисляване и има дълъг срок
на годност, което го прави популярно в производството на хранителни продукти и
козметика.
В
България често се срещат продукти на пазара, съдържащи палмово масло. Например,
в сиренето, в редица сладкиши, бисквити, сладолед и какво ли още не! Лично аз
съм снимала опаковки на различни сирена, бисквити, та дори и т.н. „арменски
сладки“ съдържащи голям процент палмово масло. Защо се допускат тези продукти
по рафтовете?
Палмовото
масло е широко използвано в хранителната индустрия поради факта, че е стабилно
при високи температури, има дълъг срок на годност и е относително евтино в
производството. В България, както и в много други страни, производителите
предпочитат палмовото масло заради икономическите му предимства и нарастващото
търсене на различни преработени храни. Допускането на продукти, съдържащи
палмово масло, по рафтовете на магазините, е регламентирано от
законодателството на Европейския съюз и националните институции. Храните с
палмово масло са разрешени, стига да отговарят на стандартите за безопасност и
етикетиране. Задължително е да се посочва съдържанието на полезни съставки, а
производителите трябва да спазват определени хигиенни и качествени изисквания.
Въпреки това, обаче употребата на палмово масло продължава да предизвиква
множество дебати заради екологичните и здравословни аспекти, за които
споменахме. Оценките относно безопасността и въздействието на палмовото масло
продължават да се обсъждат в обществото, което е и причината за нарастваща
осведоменост и дискусии относно неговото използване, и алтернативи в
хранителната индустрия.
-
В заключение, какво е Вашето становище, като лекар-специалист, за ползите и
вредите от палмовото масло? Безопасна ли е консумацията на продукти, съдържащи
палмово масло?
Браво, на много хора помогна и им върна самочувствието! Здраве ви желая, д-р Господинова! И поезията ви е прелестна, успехи!
ОтговорИзтриване