24rodopi.com/Регион

На картата на България, някъде там в Източните Родопи, има една отдавна забравена територия около чернооченското село Мурга.

Тук времето е спряло. А, тайните, които крие тази земя, са неподозирани. За кипелия някога по тези места бурен живот днес напомнят само стърчащите каменни зидове и почти изгнилите покривни греди от изоставени къщи.

Селото се е обезлюдило по една или друга причина и хората са отнесли много мистерии със себе.

Пуст и безлюден, но безкрайно красив е районът на чернооченското село Мурга. В двете махали на селото живеят две семейства, които се препитават с животновъдство.

В района е шумно през уикендите, когато солиден брой туристи идват тук, а ловци излизат на хайка за дивеч, казват тукашните.

За всеки, решил да се впусне в предизвикателството, интерес биха представлявали редица природни образувания, на много от които са изсечени ниши от траките.


Между тях са трудно достъпната Оглан кая, край дивата долина на река Карамандере, Така също и природно-историческите забележителности "Саръ кая", "Дуру кая", „Деликли таш“ и други.

За да достигнете до село Мурга, е необходимо да потеглите от чернооченското село Паничково. Пътят е дълъг няколко километра и е силно препоръчително да се измине с високопроходим автомобил.

В района на Мурга се намира най-голямото находище на ели в Източните Родопи.

Сегашните две семейства в Мурга всяка ранна есен организират земляческа среща с молитва за здраве и берекет в местността „Мъса гедик“, до Горната махала на селото.

Наличие на площи за паша на едрия и дребния рогат добитък; гори и храсти в земеделските земи; познания и традиция в населението, въпреки редицата трудности, са възможност за развитие на екологично животновъдство, тъй като тук няма замърсявания, казват те.

Малко фермери в тези райони обаче могат да си позволят да отглеждат домашни животни в големи количества. Искаме да се развие туризмът и ние да сме част от процеса. Ние сме социални земеделски стопанства и спасяваме семейството, а от там и цели села, споделят живеещите в махалите на Мурга.

Исмет ИСМАИЛ, Черноочене

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

2 comments so far,Add yours

  1. Анонимен12/10/24 01:42

    Този район няма нищо общо с траките. Теса си местни помаци!

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен12/10/24 12:22

    Те себе си не могат да спасят цели села са спасявали.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.