Михаела Илиева/24rodopi.com/Общество

Това е историята на Еюб и Педрие Осман - двама творци от малкото кирковско село Кърчовско. Те са на 63 и 58 години и са познати в целия регион не само с професиите си, но и с уникалното си хоби, което продължават да развиват с ентусиазъм, въпреки натовареното ежедневие и ангажиментите си.

Еюб, по професия - учител по трудово обучение и художник, започва през 1987 г. да изработва красиви дървени фигури и скулптури с природни мотиви – животни, човешки лица и разнообразни архитектурни елементи. Неговата страст към дърворезбата се ражда още в детството му, а след като завършва в Дупница, той се връща в родния си край, за да пренесе тази своя любов към дървото в нещо по-голямо.

С времето, неговата съпруга Педрие също се увлича по изработката на уникални творения. Започвайки с дребни украси за дома, тя постепенно се отдава на изграждането на сложни архитектурни модели, включително реплики на световноизвестни сгради, направени от клечки за кибрит. Нейните модели на Айфеловата кула се превръщат в истински шедьоври, които привличат вниманието на все повече хора. Техните дървени фигури, детайлни макети и декоративни елементи, започват да се разпространяват сред приятели и роднини, а интересът към творчеството им бързо нараства. Не след дълго започват да получават поръчки не само от близки, но и от по-далечни села и градове. Творбите на семейство Осман се превръщат в популярни декоративни орнаменти, които красят домовете на хора, оценяващи ръчното изкуство и индивидуалния подход към всеки детайл.


Но това, което прави тяхното творчество още по-впечатляващо, е не само изключителната прецизност и артистичност, но и начинът, по който техният занаят ги обединява като семейство. Двамата работят заедно, вдъхновявайки се един от друг и развивайки уменията си в хармония. Еюб е майстор на дървото, а Педрие е експерт в детайлите и формите, които придават завършен вид на всяка тяхна творба.

Техните произведения са не само израз на таланта им, но и отражение на техните силни семейни ценности и любов към изкуството. Всяка фигура, всяка кула, всяка резба носи със себе си историята на дългогодишната им връзка и общата им страст към творчеството. Семейството е пример за това как хобито може да се превърне в начин на живот, свързвайки хората още по-силно и оставяйки следа в живота на всички, които се докоснат до техните творения.

Търсенето на техните ръчно изработени фигури и украси продължава да расте, а творбите им вече намират своето място и извън границите на родния им край. За тях, това не е просто занаят – това е историята на едно семейство, което е превърнало любовта си в нещо, което продължава да вдъхновява и радва хората около тях.


 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

3 comments so far,Add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.