597 жертви на насилие за месец в страната, а в Родопите…

24smolian.com/Общество/Регион

„Изби ми няколко зъба, просто ей така. Защото ровичкаше из чантата ми и не успя да намери пари, за да си купи дрога или алкохол. Кошмарни години изживях, докато не се разведох…“.

Драмата на една жена от региона.

Темата за домашното насилие в момента е повече от актуална и има защо, посочва в новия си брой печатното издание „Родопи voice“. Ежедневно се подават сигнали от жертвите или техни близки срещу насилниците. Според данни, само за юли месец, идентифицираните жертви на домашно насилие в страната са общо 597. От тях 11 са с увреждания, 159 са пострадалите жени, 3-ма са пострадалите мъже. Най-много са децата – 435. 388 от жертвите са насочени към социални услуги, от които 8 с увреждания и 304 деца, установи проверка за „Родопи voice“.

Шокиращ пост в групи в социалните мрежи в региона относно темата прикова вниманието на екипа ни. Анонимна майка обяснява как децата й се връщат със синини след като са били при бившия й съпруг. Тя се съмнява, че той ги бие и кара 4-годишната й дъщеря да поема вината за белезите по 18-месечното си братче. Но момиченцето също е със синини. Жената обяснява как се е свързала с адвокат и е получила отговор, че се отказва образуване на дело.

„30 години живея с мъж, който ми посяга след запой. Ходила съм буквално дегизирана на работа, за да не личат белезите. След това е мил, докато отново не се напие. Мълчах, търпях заради децата, заради семейството. Но никога не се реших да се разделим, споделя друга жена от региона.

Поколения наред са гледали подобен тип поведение и манталитет, които са приели като пример за подражание.

В България има закони, които защитават жертвите, но те самите не трябва да мълчат. В 80% от случаите насилниците се разминават с пробация или условна присъда. Все повече зачестяват случаите на издадени заповеди за защита от домашно насилие в региона.

Установено е, че голям процент пострадали от домашно насилие пълнолетни и малолетни лица, въобще не осъзнават, че са жертва на такова. Още по-тъжно е, че голяма част от сигналите са подадени от роднини и приятели на жертвата. Самите потърпевши до огромна степен са свикнали с психически, физически и емоционален тормоз, упражняван системно над тях. Сигналите за домашно насилие от жертвите са подавани изключително рядко, когато вече чувстват страх за живота си или този на детето.

На домашен тормоз биват подлагани както жени и деца, така и мъже. Броят на подобни сигнали обаче е далеч по-малък.

Програмите в страната, свързани с домашното насилие, са с много кратък срок. Крайно недостатъчен на една жертва да се възстанови след изживяното. Това е мнението на психолози и психиатри, които смятат, че срокът трябва да се удължи минимум до 12 месеца. „За да се възстанови човек от подобна травма, му трябват години, за 6 месеца няма как ефективно да има ползи от терапията“, е всеобщото мнение на практикуващите експерти у нас.

В страната има национална гореща телефонна линия за потърпевши от домашно насилие.

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.