Родители теглят кредити за безумни прищевки

24rodopi.com/Общество

„Искам да си сложа хиалурон в устните! Всички мои приятелки имат, трябва и аз, защото ще ми се подиграват и ще ме отцепят от групата!“.

След този ултиматум от страна на тийнейджърка, майка трябва да тегли бърз кредит, за да изпълни прищявката на девойката.

Друго семейство пък е дръпнало чертата към момента на 10 000 лева заеми. Парите били необходими за последен модел айфон и автомобил за пълнолетния ученик, с който да ходи на школо, без да търпи подигравки.

Бум на влизане в борчове заради подобни щения от страна на ученици има в Родопите.

Според последни проучвания, много родопчани харчат повече от това, което изкарват. Което съответно води до теглене на кредити-бързи, заеми от лихвари, пристрастяване към хазарт с надеждата да се изкарат допълнителни бързи доходи. Много от хората в региона се хващат и на допълнителна работа, за да задоволят потребностите на децата си.

Родители, особено самотни майки, често са принудени да теглят бързи кредити, за да покриват разходите по отглеждане на детето както за училище, така и битови семейни нужди. Училищните стандарти, с напредването на технологиите и социалните мрежи, чувствително удрят по джоба. Сега едно дете е „задължително“ да разполага с компютър, лаптоп, смартфон, таблет и маркови дрехи. Освен тези разходи, идват и ежедневни джобни пари за закуска, кафе, такси или автобус. В противен случай, ако не се вмъкнат в тези стандарти, много от децата и юношите биват подлагани на психически тормоз от по-заможните си съученици, което създава чувство за малоценост у тях, твърдят специалисти.

Родители, учители, детски и училищни психолози могат да дадат още много примери. Ситуацията не е по-различна и при пълнолетните. Там също има вечна конкуренция „Кой е по-по-най“. Влизане в борчове, които ще се изплащат дълги години, за да покриват сюреалистичен стандарт, който те не могат да си позволят.

Самите деца и подрастващи нямат вина за наложения материалистичен модел от социалните мрежи за стандарта на живот, който те трябва да водят, за да бъдат респектиращи в обществото. Психолозите са на мнение, че родителите трябва да водят по–чести разговори с децата на тази тема. Също така да не изпитват вина, че не могат да се вмъкнат в нереалистичните идеали за красота, начин на живот и цялостно същестуване в съвремието .

„Важно е да се обясни по възприемлив начин, че те ходят на школо, за да учат, а не да се състезават кой е по-богат и по-лъскав. Както и, че това ще продължи, дори когато станат пълнолетни и започнат сами да изкарват доходи. Много по–важно е да развият интелектуалните и личностните си качества, отколкото стремежа към материалните блага, които са временно явление“, коментират психолози.

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

16 comments so far,Add yours

  1. Анонимен18/10/24 13:37

    Ами днешното време е много лошо младите опичат да правят фасони и асъм млад но несъм от тях заради това съм много щастлив , дават 400 лева за едни слънчеви очила само ? Акъл имате ли бе ви за едни очила 400 лева ?

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен18/10/24 13:40

    Тромпети да има

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен18/10/24 13:42

    Един познат и той си купи айфон последния модел за 3к зада прави шоу но сега ще яде цял месец само паста... харчат
    си всички пари, които имат, за да се покажат пред хората навън, но на никой дори не му пука кой какво правии

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен18/10/24 14:33

    Родопски манталитет при турци и помаци ! При българите не е така !!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен18/10/24 18:59

      Ама хич

      Изтриване
    2. Анонимен18/10/24 21:41

      да бе, вие сте си най най
      видях много “кифли” ама те не са българки налии

      Изтриване
  5. Анонимен18/10/24 14:45

    Пич, оправи правописа! Недей така неграмотно, боли ме.

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен18/10/24 14:56

    Фасон гайтанджийски.

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен18/10/24 16:52

    Да си тури и точилката в г.за ! Така може да стане и тарторка на групата !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен18/10/24 18:44

      Па и това им правят ако има спонсор

      Изтриване
  8. Анонимен18/10/24 17:06

    Купих си зрънчо с подарък за 1,50 лв и спечелих слънчеви очила.

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен18/10/24 19:49

    Откачени !

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен18/10/24 20:51

    Не нормални хора и неговите не нормални деца , псикопати

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен20/10/24 17:15

    Глупости на квадрат! Най - готините ученици са без хиалурон, със скромни коли и телефони!

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.