24rodopi.com/Общество

Използването на специални разузнавателни средства спрямо депутата Джейхан Ибрямов е допустимо и законосъобразно.

Това е становището на зам.-председателя на Софийския градски съд Руси Алексиев.

Той посочва, че Народното събрание или неговият председател, когато не заседава, издава разрешение за снемане на депутатския имунитет само за ангажиране на наказателна отговорност на народен представител в рамките на образувано досъдебно производство, но не и за извършване на извънпроцесуални действия.

Когато с прилагането на СРС не се цели събиране на доказателства, а на оперативна информация, въпреки че съставляват съществено навлизане в личната сфера на всяко едно лице, включително и такова с депутатски имунитет, именно за което е предвиден единствено и само за тях съдебен контрол, не се изисква разрешение от НС.

Това е така, защото експлоатирането на СРС извън наказателното производство само по себе си не може да доведе до ангажиране на наказателната отговорност на лицето с депутатски имунитет. В противен случай, ако използването на СРС срещу депутат започне едва след снемането на имунитета му от НС, тогава този способ се обезсмисля и логично не би довел до никакъв резултат.

В становището си съдия Алексиев изтъква и че имунитетите на държавния глава и на народните представители съществено се различават, както по своята същност, така и поради твърде различните им функции, предвидени в Конституцията.

Джейхан Ибрямов бе арестуван на 2 октомври на паркинга на столичен хипермаркет. Според прокуратурата, Ибрямов е поискал сумата от 200 хиляди лева от свой дългогодишен познат, срещу обещание да му съдейства за получаването на обществени поръчки в Министерството на отбраната. Според разследващите това е била третата му среща с Мирослав Тодоров през последните десетина дни. Предадени са му 100 хил. лв. в предварително белязани банкноти. След задържането част от парите са били открити в сакото му.

Преди ареста Ибрямов е подслушван и следен със СРС-та. Тезата на разследващите е, че арестът е бил извършен в условията на неотложност, защото Ибрямов е хванат в момент на извършване на престъплението. За тези случаи законът предвижда изключение от забраната за задържане.

По време делото срещу Ибрямов се появи информация от едно СРС. В нещо става ясно, че е имало заплаха за убийството на депутата Делян Пеевски.

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

5 comments so far,Add yours

  1. Анонимен14/10/24 13:54

    Господин съдия Алексиев ,вие сте един достоен съдия за Върховен административен съд на Република България,за смелоста си да кажете не само че е допустимо и законосъобразно ,а е задължително и ежедневно, ежежасно ,бандитите ,мутрите ,мародерите и опг на герб и дпс доган да дерибействат, феодализират ,султанизилат падишахстват и да заграбват Българския народ Нека това ваше мнение и становище пребъде всяка секунда за истината и самата истина в живота на българския народ Поклон пред вас, за истината ,че престъпник,исляммистки терорист,атентатор, предател интересите на българската държава ,работещи ,за чужди държави и против националната ни сигурност да има имунитетимунитет,атентатор,работещ за чужди интериси

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен14/10/24 16:38

    Дръж се Джейхан,ти си следващия министър на Правосидието

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен14/10/24 18:19

    TIYA MOSENNITSI TOVA MOGAT DRUGO NE ZNAYAT VSICKITE RABOTI IM SA TAKIVA NAUCENI NA DALAVERI OKRADAHA I PARTIYA I DIRJAVA NIYAMAT SRAM VKARAYTE GI V PANDELATA DA VIDIYAT JIVOT

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен14/10/24 20:24

    На който не му харесват законите на РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ торбичка, абичка и друм.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.