24rodopi.com/Темата

Няма да бъде нужно ЦИК да дава разрешение за свалянето на имунитета на кандидата за депутат Джейхан Ибрямов, който бе задържан при акция на антикорупционния орган и полицията за купуване на гласове снощи.

Това става ясно от писмо на изпълняващия функциите на главен прокурор Борислав Сарафов до ЦИК. В него обвинител номер едно в държавата посочва, че в този случай кандидатът на Алианса за права и свободи няма чадър от закона във вид на имунитет. Сарафов реши да информира комисията единствено по направление защо е задържан кандидат-депутатът и че няма нужда от произнасяне, пише „Труд“.

Писмото беше прочетено от говорителя и зам.-шеф на ЦИК Росица Матева, която обясни, че документът е само уведомление.

По думите на Матева в писмото на изпълняващия функциите на главен прокурор е обяснено, че Джейхан Ибрямов е задържан по време на заварено тежко престъпление. Именно това е единственото законово изключение, което позволява органите на реда да пренебрегнат имунитета на депутат или кандидат за народен представител - когато той е заловен в момент на извършване на конкретно престъпно деяние.

Процедурата по отнемането на депутатския имунитет е регламентирана в Конституцията. Съгласно текста на тези разпоредби народните представители не могат да бъдат задържани и срещу тях не може да бъде възбуждано наказателно преследване, освен за престъпления от общ характер, и то с разрешение на Народното събрание. Те се ползват от наказателна неприкосновеност.

При заварено престъпление - когато то е току-що извършено или е в процес на извършване, тоест депутатът бъде хванат а местопрестъплението, разрешение не се иска.

В този случай обаче незабавно се известява Народното събрание, а сега, тъй като сме в предизборна кампания, и ЦИК. Когато парламентът не заседава, се уведомява само председателят му.

Единствено при наличието на заварено тежко престъпление кандидат-депутатите могат да бъдат задържани от датата на регистрацията им. Разрешение не се изисква и в този случай.

Спазвайки изборните правила по време на кампания, говорителят на ЦИК Росица Матева не спомена името на Джейхан Ибрямов.

От писмото на главния прокурор става ясно, че е възможно мярката "задържане под стража" да бъде удължена и над 24 часа, тъй като в този случай няма наказателна неприкосновеност.

Източници от прокуратурата твърдят, че Джейхан Ибрямов е арестуван снощи на паркинг до хранителна верига в столицата, недалеч от "Пирогов", с белязани 100 000 лева. По същото време в дома му е протекла операция по обиск и изземване на документи, и още 10 000 лева.

Според адвоката на задържания сумата е била за лични нужди на семейството.

Реакцията на Алианс за права и свободи, чийто кандидат е Ибрямов, не закъсня. От формацията съобщиха, че ще настояват за отмяна на изборите и ще направят предложението по време на утрешното заседание на КСНС при президента Румен Радев. Като причина Джевдет Чакъров изтъкна репресии спрямо техните представители.

На снимките: Междувременно в социалните мрежи обсъждат вече скъпите дрехи на Ибрямов, в случая - тениска за 1 922 лева

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

19 comments so far,Add yours

  1. Анонимен3/10/24 16:59

    Доживотен затвор за крадливата-корумоираната дерибейската хунта на доганчо

    ОтговорИзтриване
  2. Отговори
    1. Анонимен3/10/24 22:35

      ТАШАКА Е ПЪЛЕН .. МАЙ ДОСТА ХОРА ЩЕ ПАТЯТ..

      Изтриване
    2. Анонимен3/10/24 22:35

      ТАШАКА Е ПЪЛЕН .. МАЙ ДОСТА ХОРА ЩЕ ПАТЯТ..

      Изтриване
  3. Анонимен3/10/24 17:37

    Излезнали да протестират в защита на престъпници. И тях трябва да приберат

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен3/10/24 17:51

    ЛАКОМИЯ ШАРАН ТАКА ВЛИЗА В МРЕЖАТА.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен3/10/24 18:06

    Ай ся от джобни станаха за нужди на семейството- НАГЛИ КРАДЦИ

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен3/10/24 18:20

    Ооо мистър Гучи, заради тебе ще се иска даже отмяна на изборите. Виж ти, много си важен, по важен и от Република Бэлгария. Абе чудя се как вие обикаляте с джипки, гучита мучита, с по 100 000 лева, а електората ви в по голямата си част работят на минимална заплата или са на гурбет далече от род и родина. Е стига вече, такива като теб в затвора им е мястото иначе още 34 години няма да се оправим.

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен3/10/24 18:20

    Ооо мистър Гучи, заради тебе ще се иска даже отмяна на изборите. Виж ти, много си важен, по важен и от Република Бэлгария. Абе чудя се как вие обикаляте с джипки, гучита мучита, с по 100 000 лева, а електората ви в по голямата си част работят на минимална заплата или са на гурбет далече от род и родина. Е стига вече, такива като теб в затвора им е мястото иначе още 34 години няма да се оправим.

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен3/10/24 18:28

    Тези нормални ли са хващат го със 100000лв белязани пари и от АналПС казват че е невинен

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен3/10/24 19:30

    га ядяхте кефтета беше харно Сокола сега дерибей кви кефтета ви сервираха бе брачет, летящи ? брей верно бре ,ами приземяването да не е на твьрдо чух че на този барман гвоздеят на номера е такьв по пладне.

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен3/10/24 19:53

    Асен Палов и кучетому Вели са най голмите купувачи на гласове в общ Кирково

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен4/10/24 09:51

      давайте повече информация. казвайте ги нещата направор с имена и цифри и ще видите следващата сериял Сега като подмятате по нещо, чули от една жена, няма как да искате възмездие. Никой нищо лошо не е направл, нито Палов, нито Влдимитрова

      Изтриване
  11. Анонимен3/10/24 20:39

    Всички Алиани купуват гласове

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен3/10/24 20:42

    И пионката Валентина Димитрова

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен3/10/24 21:37

    Стига с тези депутатски имунитети, проф. по конституционно право Пламен Киров каза, че това го няма никъде в Европа

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен4/10/24 07:48

    Крадливо племе народен съд бесило

    ОтговорИзтриване
  15. Анонимен4/10/24 08:59

    Прибирайте го на топло и да не излиза от там

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.