24rodopi.com/Регион
Кулинарен фестивал „Вкусните гозби на Източните Родопи“ на ФАРМФЕСТ 2025 Момчилград се проведе на 25 май и привлече интереса на много любители на традиционните български храни и ястия.
Фестивалът се организира от Гражданска инициатива
“Кулинарните фестивали на България“ и Община Момчилград с подкрепата на
Обединени български живодновъди.
Над 40 майстори от целия регион на Източните Родопи готвиха
наживо, разказваха за своите кулинарни традиции и гостиха участниците на
Фестивала.
Теменужка Матева от Ивайловград, един от хората, които
възраждат чудната традиция на Траханата и Квасения хляб, приготви вкусните
Трахана с Четлимик, Пиле с Кускус и Сушени домати по Драбишенски с квасен хляб.
Майсторката на баниците и традиционните тестени изделия
Мариана Емилова от Харманли бе подготвила и представи над 10 вида баници,
гюзлеми и сладки на над 10-метрова маса, която се оказа малка за всички
вкусотии.
Златка Караславова от Къща за гости "Старото
гнездо" в Маджарово приготви традиционен Кашник и вкусна Каргофена гозба,
като разказа на гостите, че тяхната кухня е повлияна от традициите на
Беломорието и Мала Азия, откъдето са и нейните предци.
Ива Томова от НЧ
"Никола Йонков Вапцаров-1964" в Хасково ръководеше многобройния екип
от кулинарни пазители от Читалището, който бе отрупал масите с много и вкусни
гозбиот Хасковско - Трахана, Лахутьов хляб, Двойно токано, Кръстачки, Боб с
манатарки, Масленица с пръжки, Смигдал и Заешка капама.
Катя Чолакова, ръководител на Фолклорен ансамбъл „Изворче“
при НЧ ”Христо Ботев 1914” Крумовград, и многобройните й помагачи, показаха
чудни гозби от Крумовградско – вкусни печива, сладкиши и ястия.
Кирил Добрев от димитровградското село Крепост, който
приготвя заедно със своето семейство чудни домашни сирена, ни показа как се
прави Родопски клин на подница под връшник и привлече интереса на гостите.
Звездата на Фестивала бе Симона Манолова, един от
най-атрактивните участници в Сезон 6 на Hell’s Kitchen, която приготви на място
Овнешко по Родопски по рецепта, завещана й от нейната баба от Доспатско, а
многобройните й фенове не пропуснаха да се снимат и да си поговорят с нея.
Кулинарният фестивал бе придружен с богата фолклорна
програма и изложение на чисти фермерски храни, занаятчийски изделия и животни.
Гражданска инициатива „Кулинарните фестивали на България“
благодари на Община Момчилград и на Обединени български животновъди затова, че
пазят и развиват традиционната кухня на България, както и на всички кулинарни
майстори, които се включиха и подкрепиха събитието.
Традиционното пиле с кусКос не е никак традиционно
ОтговорИзтриванеМного памаци традиционалисти на едно място бре !
ИзтриванеКато хладилника ми
Изтриванеденят е празен –
кънти пространството ,
бидон изпразнен.
Все нещо ще измисля –
от краставицата на суетата
ще му приготвя таратор.
Защо не се включи и Момчилградското читалище с местни гозби,защото председателя не го интересува нищо друго освен неговото творчество.
ОтговорИзтриванеБраво, Момчилград! Откроявате се с мероприятията, които правите. С дъщеря ми сме на 1 юни при вас, а на Родорок на 7 юни идваме с приятелите ми от София, които ще се включат. Продължавайте така!
ОтговорИзтриванеСветъл слънчев път.
ИзтриванеЛицата селски тъй горят
от труд
и братска радост!
кой ми отпуска пари за тия продукти
ОтговорИзтриване