24rodopi.com/Регион 

В Ардинския край приготвянето на пилаф е дългогодишна традиция, свързана с различни обичаи и събития – мевлиди, годежи, сватби и помени. Сред хората, които пазят и продължават тази вкусна традиция, се откроява името на 70-годишния Ахмед Ибрямов от село Падина – един от най-известните майстор-готвачи на пилаф в региона.

Бай Ахмед е самоук, но неговите ястия се радват на изключителна популярност из целия Ардински край. От десетилетия той приготвя пилаф и домашна чорба в големи казани по различни поводи, като рецептата му се е превърнала в запазена марка на добрия вкус.

„От години приготвям пилаф и чорба. Тайната на вкуса на пилафа е в чистото, екологично месо от местното производство, което използвам. Приготвянето изисква повече време, тъй като месото трябва добре да се свари. След като е готово, се добавя оризът и се слага на силен огън, докато заври. След това казанът се сваля от огъня и се похлупва с одеяло, за да се задуши. Пет минути по-късно се разбърква, а след още десет – отново“, разкрива тайната си майсторът.

През годините през ръцете на Ахмед Ибрямов са минали хиляди тонове пилаф, а ароматът на неговото ястие се е превърнал в символ на традицията, гостоприемството и вкуса на Ардинския край.

На снимката: Ахмед Ибрямов (в средата) 

Гюнер ШЮКРИ, Ардино

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

1 comments so far,Add yours

  1. Анонимен16/10/25 01:25

    За хората които казват, че не е възможно.

    Един голям казан пилаф = около 80 кг готова храна (зависи от казана).

    Ако този човек готви веднъж седмично (за различни поводи):

    80 кг × 52 седмици = 4 160 кг годишно ≈ 4.16 тона на година.


    За 30 години:

    4.16 × 30 = ~125 тона.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.