Манатарка- гигант откриха до българо-гръцката граница, в местността „Герзовица" край Смолян. Огромната гъба е сред най-големите, намирани в последните години в Родопите.
Слуката споходила професионалния берач на гъби и плодове Захаринка Бешенджиева преди ден. Жената обикаляла за боровинки в приграничната местност, когато забелязала огромната манатарка.
Гъбата тежи 3 килограма, висока е 55см. За находката си жената е получила 8лв., тъй като огромната гъба е била второ качество. От нея могат да се приготвят поне 12 порции пържена гъба или тава с гъбни кюфтета. Захаринка обясни, че обикаля горите вече 15 години, но никога не е намирала подобен „великан". Най-голямата гъба, която е виждала е била около 2-2,5 килограма. Трикилограмовата манатарка е истински рекорд. Гъбарката обясни, че целия ден е носила гъбата на ръце, за да не се счупи. Манатарката е с една шапка, две стебла и един общ пън.
 До тон и половина диворастящи гъби изкупуват на ден в пунктовете в Смолян и някои кърджалийски общини, установи репортерска проверка на "Родопи voice".
Невиждана за последните години популация на манатарка напълни горите, като буквално цели селища се изнесоха в чертите на Перелик. Районът на село Широка лъка е буквално задръстен от прекупвачи  и берачи на гъби от Девин, Настан, Грохотно, та дори и от Борино. Жителите на Смолян обикалят околностите на Стойките, Превала. Много гъба има в районите на Ардино и Баните, в неделинските гори и микрорайон Паничково.
 С увеличението на популацията на манатарка взе да пада цената й. За разлика от преди седмица, когато първо качество се купуваше за осем лева, сега цената е пет лева и ще продължи да пада. Второто качество на гъбата се срина до 2лв. за килограм. Третото качество пък се приема срещу 0,50лв., но пък берачите предпочитат да го сушат, тъй като зимата цената ще е 30 пъти повече. Брокери коментираха, че опитни гъбари си докарват по една минимална работна заплата на ден. Само за ден в пункта на Захарина Билянова двама души са доставили 80 кг. гъба, с което са спечелили 480 лв. Най-ниската надница, която изкарва гъбар е 30 лева за около 8-9 часа обикаляне по горите.
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

2 comments so far,Add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.