Нов вид чапла е загнездил в уникалната чаплова колония на р. Арда в Кърджали. Български експерти в проекта „Новото тракийско злато" и представители на фондация Кросбил Гайдс наблюдаваха гривести чапли, които досега са били регистрирани само като мигриращ вид в Източни Родопи.

Гривестата чапла (Ardeola ralloides) е включена като застрашен вид в Червената книга на България. Гнезди само в смесени колонии от чапли и малки корморани, като разполага гнездата си в тръстиката и по върби и тополи.

В Кърджалийската колония вероятно гнездят между една и три двойки. Техните гнезда са разположени в тръстиката, което затруднява уточняването на броя им. Точният им брой ще стане ясен, когато малките излетят от гнездата си.

Досега в чапловата колония гнездяха Малка бяла чапла (Egretta garzetta), Малък воден бик (Ixobrychus minutus), Нощна чапла (Nycticorax nycticorax) и Малък корморан (Phalacrocorax pygmeus). Тази година двойките на световно застрашения малък корморан са се увеличили от 7 на 32. Малките бели чапли и нощните чапли също са увеличили числеността си.

Смесената чаплова колония в гр.Кърджали е единствената в България, гнездяща в границите на населено място. Като остров на биоразнообразието в центъра на града тя е изключително привлекателна за екотуристи и природолюбители.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

7 comments so far,Add yours

  1. Анонимен14/5/12 14:04

    ... и сега ако конфискуват въздушните пушки на малчоганите наистина ще бъде добре. Нека е зелено около нас и нека има животинчета :)

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен14/5/12 16:53

    Оше се чудя какво чака Общината защо не загради тази област /блатото/ където гнездят тези птици че да не бъдат обезпокоявани от ромите рибари и други подобни. Това ни е дар от природата в центъра на града да има малак еко-резерват. Може да се кандидатства по-европейски програми да бъдат отпуснати пари изграждането на ограда и да бъде въведен някакъв контрол. Ама нали някой от Общината трябва да се заеме да бъде изготвен проект / те хората пари така не дават / а като ги знам какви са там / от кол и въже събрани / Те някой трудно говорят Български език проект ще тръгнат да ти пишат. Язък ти Кмете язък ти на акъла / не съм против никой ама всеки да си върши съвестно работата

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен14/5/12 16:56

    И ако евентуално на някой умник се сети да обгради местността да НЕ го прави през времето, което те гнездят там / защото да не останем без тях / а през зимата когато ги няма.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен14/5/12 17:03

    добре добре ама на снимката се вижда че клоните на дърветата се окастрени от братята роми, еми ако не се пази това като се отсекат дърветата тези чапли къде ще гнездят на х......я ..и ли ще си правят гнезда.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен14/5/12 19:40

    Онази вечер така ги наплашиха тия чапли с една яка заря от Арпезос от някоя баровска сватба че ен знам ще си помислят ли пак да загнездят там.Кърджали си имаше доста животинчета навремето.всички помним елените които си пасяха свободно по парковете и градинките и ги хранеха хората.За жалост и помен не остана от тях от как дойде демокрацията по този край:)Чу се че ги изтрепали с арбалети.

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен14/5/12 21:33

    KIDETO İMA ROMİ TAM NYAMA SPOKOYSTVİE NİTO ZA HORA NİTO ZA PTİTSİ NİTO ZA JİVOTNİ SİGANİTE NYAMAT KULTURA DA Gİ İZPRATYAT V SOMALİ MRISNO PLEME.

    ОтговорИзтриване
  7. Ivan Todorov15/5/12 02:00

    Bravo na 2-ria komentar ako te poznavah stiah da te pocherpia,da vzemat da se stegnat malko nashte upravnici,da izgradiat edin hubav eko rezervat i da slijat kameri da ne hodiat hora da gi streliat sas vazdushni pushki i drugi podobni orujia az sam tvardo da i ako moga da pomogna s neshto s udovolstvie....!!!

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.