За застрашения природен феномен „Скалните гъби” край кърджалийското село Бели пласт разказва Гергана Митева, минералотерапевт

- Гергана, какво става с феномена от скалните гъби край село Бели пласт, защо минералотерапевтите биете такава тревога?
- Десетки хора от цялата страна атакуват природния феномен „Скалните гъби” край кърджалийското село Бели пласт и къртят късове от него. В резултат на това основата на най-красивата гъба се е смалила наполовина и е въпрос на време да рухне. Месеци наред туристическият обект е обсаден от коли от всички региони на страната. Големи групи пристигат с автобуси, наети специално за тази цел.'

- Но защо?
- Хората търсят изцеление, а не знаят, че в торбите си пълнят отрова и никога няма да се излекуват. Защитеният обект „Скалните гъби” заема площ от няколко хектара, но най-въздействащи и популярни сред посетителите бяха три от причудливите образувания, поразително наподобяващи манатарки. Гуглата на едната беше взривена преди време от иманяри, стълбчето на втората е почти отнесено в торби и чанти, на същото издевателство е подложена и третата. Скоро може би няма да ги има…

- Дали тези късчета, които хората къртят от гъбите, лекуват и най-тежките болести, както се твърди? За какво го правят?
- Всичко това е заради клиноптилолита, от който са изградени тези скални образувания. Ние със съпруга ми имаме издадени няколко книги за минералите, в които са описани качествата на този вид зеолит. Хората са убедени, че късовете, които отнасят, ще им помогнат да се преборят със здравословните си проблеми. Но истината е съвсем друга. Клиноптилолитът наистина се използва за лечение в някои страни, като Германия и Русия, но за да помогне, той трябва да отговаря на много изисквания. А този, от който са изградени скалните гъби, изобилства от вредни примеси. В България няма човек, който да е наясно с въздействието на минералa върху човешкия организъм. Хората са подведени от писанията на различни „специалисти” в интернет, които просто им се подиграват. Едни ги насочват към Бели пласт и „Скалните гъби”, съветват ги да напълнят раниците си с клиноптилолит, след което да го пекат във фурните си подобно баница, за да прояви лечебния си ефект. Дори се появиха търговци, които започнаха да го продават, без да мислят, че може да увредят здравето на хората.

- Аз съм виждала да продават и прах от този минерал.
- Има „специалисти”, които препоръчват на болните от рак или от ставни болести да стрият на прах минерала и да го приемат с вода, мед или мляко. Да поемаш вътрешно този зеолит, е равносилно на самоубийство, тъй като той е изпъстрен с манган и стронцианит.

- Всъщност, кога нашумя името на Бели пласт?
- През 1999 г., когато в редица публикации вниманието на хората беше насочено към находищата на клиноптилолит край това село. Тогава се превъзнасяха качествата на този минерал, без изобщо някой да знае за какво става въпрос. Никой не спомена, че той обикновено съжителства с опасни за здравето други зеолити и се използва основно за промишлени цели. За да се осигури клиноптилолит за лечебни цели, са нужни големи познания и специална обработка на минерала. През същата година, подведени от писанията, хиляди хора от цялата страна тръгнаха към селото и чакаха дни наред, за да си напълнят вода от една чешма в селото, която беше обявена за целебна. В края на зимата изнервените от шума на колите и непрестанния лай на кучета жители на селото решиха да се отърват от прииждащите, като нарочиха за целебна друга чешма, която е извън селото и се намира точно под „Скалните гъби”. Нейната вода извира от стар геоложки сондаж, наситена е със сероводород и е изключително опасна за здравето.

- Няма ли кой да каже на тези хора, че по този начин съсипват здравето си, вместо да се излекуват?
- След дванайсетгодишна пауза, когато ние, минералозите, успяхме да укротим малко нещата, сега историята пак се повтаря. Но този път от нея страдат както търсещите изцеление, така и невероятният природен феномен „Скалните гъби”. Възрастта на това чудо на природата е над двайсет милиона години и то е уникална забележителност не само на Кърджалийския регион, а и на страната. Но в резултат на човешкото невежество съвсем скоро за него ще се говори само в минало време.
Тодорка Николова, Здраве
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

4 comments so far,Add yours

  1. Алберт Айнщайн23/9/12 21:05

    Има две неща на този свят ,които са безкрайни-вселената и човешката глупост.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен23/9/12 22:19

    На Перперикон се продава, кой го разрешава?

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен24/9/12 07:17

    Извод: Купувайте зеолит само от "Бентонит"

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен24/9/12 21:38

    Ето какво пише в Wikipedia за минералните води:
    "Лечебното действие на газово-сулфидно-сероводородните и радонови води е биостимулативно."

    Това ли е "изключително опасно за хората"?

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.