Наши бармани и сервитьори подбиха заплатите
 
Родопчани са с едни от най-ниските работни заплати в курортите от южното Черноморие. Това установи репортерска проверка на „Родопи voice" още в навечерието на старта на летния туристически сезон.
От началото на финансовата криза кърджалийци и смолянчани работят на едни от най-ниските заплати, изумявайки бургазлии, които отказват да се трудят в заведения или хотели за сумата от 300-400 лв., срещу които се подписват в края на месеца жителите на планинския регион, тръгнали на гурбет. Местните дори смятат, че по този начин се подбива трудовият пазар по Черноморието. Въпреки това, не може да се направи нищо, и за поредна година, ще има много работа за малко пари, коментират бургазлии от туристическия бранш. Освен родопчани, за по-ниска заплата се спазаряват за работа и жители на областите Сливен, Габрово, Ямбол.
Сериозната безработица в по-малките населени места и липсата на сезонна заетост в тях, карат стотици безработни всяко лято да мигрират за по 3-4 месеца в посока към морето. В Родопите това е традиция вече 15 години, като масово черноморските заведения предпочитат готвачи от Родопите. Бармани, сервитьори и камериерки са останалите професии в топ 5. За хората от планината условията за работа са добри. 300-400 лв. заплата, безплатна квартира, три хранения и възможност за плаж в единствения почивен ден са като джакпот за родопчани, които с месеци са без препитание в планината. Това обаче води до напрежение сред местните жители, които никога не биха работили за толкова малко пари.
Сред най-предпочитаните за работа курорти са Слънчев бряг, Несебър, Китен, Приморско. Над 15 са родопските бизнесмени, които вече са и съдържатели на увеселителни заведения, дори и хотели. Смолянчанин държи и една от големите борси за плодове и зеленчуци край морето.
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

4 comments so far,Add yours

  1. Анонимен14/7/13 01:04

    pomazite i za 100 lv. 6a rabotiat

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен14/7/13 01:06

    de v baira 6a vidiat gol g...az

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен14/7/13 12:24

    Напаст голяма са, високопланинските неорентаци.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен16/7/13 00:48

    turci mazni otivaite si v turciq laina

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.