Превземането на Перперикон от османските армии слага край на християнската му същност и дава началото на стъпването им в Европа, отбеляза археологът Николай Овчаров. Той даде брифинг за откритите на Перперикон части от бляскавата броня на османски генерал, превзел крепостта през 14 век, както и намереното съкровище от сребърни монети на султан Орхан I Гази.
„Обикновено свързваме Перперикон с древните обичаи, със светилищата на Дионис, със златодобива, с приемането на християнството в 4 век, но в последно време го свързваме и с обсадата през 1361 г., когато крепостта след тежка и кръвопролитна битка е превзета от османските пълчища, твърди Овчаров, цитиран от Бгнес.
Ще припомним, че Овчаров продължава да твърди, че е откривателят на Перперикон, което не е вярно. Първите истински изследователи на скалния град са професор Стамен Михайлов от Археологическия институт с музей при БАН и археологът Иван Балкански.
Овчаров представи открити на Перперикон части от бляскавата броня на османски генерал,превзел крепостта през 14 век. Заедно с тях е намерено и съкровище от сребърни монети на султан Орхан I Гази.
Той показа и ключа към една от големите исторически загадки. „Като археолог за мен е по-важно да намеря важен надпис, а не 2 килограма злато, примерно. Тези находки са важни, защото разгадават цели енигми", добави той.
Овчаров твърди още:
През 13-14 век Перперикон, със своята 7000-годишна история, се обособява като един от най-важните градове в южните части на Балканския полуостров. Има достатъчно доказателства за това - за многобройни войни между България и Византия за притежанието на този важен град, намиращ се на границата между тях, контролиращ златодобива в Родопите и преминаващ ту при едните, ту при другите, на наша територия. Превземането на Перперикон от османските армии слага край на християнската му същност и дава началото на стъпването им в Европа.
Голямата заслуга за създаването на Османската империя е на сина на Осман - султан Орхан I Гази, Завоевателя. Именно при неговото управление голяма част от Мала Азия минава от Византия в негови ръце.
Още преди 6-7 години ние хванахме в акропола на Перперикон следите от едно тежко сражение - начупени копия, мечове, боздугани и др. По-късно колега откри в подножието на крепостта останките от църква, където имаше скелети на обезглавени хора, продължи археологът. Били са превзети предградията, но явно крепостта е продължила да се държи и вероятно по това време са били обезглавявани хората от предградията.
По-късно е бил превзет и замъкът. След това е започнало избиването на хората и вземането им в плен. Намерихме следи и част от техните накити, когато крепостта е подложена на разграбване. Открихме дори пранги от робски окови, с които оцелелите са били отведени в робство. В началото империята се е хранила и е съществувала изключително от набези и плячкосване.
Питахме се в началото кога точно е станало това - намерените монети ни потвърдиха, че е било по времето на Орхан I Гази, когато е започнало сеченето на монети. Находката е повече от 40 монети, от най-ранните османски пари, които са изключителна рядкост.
„Намерихме и част от надпис върху бронз, на арабица и на османо-турски език, т.е. турцизиран арабски език. Това е единственият текст върху метал откриван у нас от 14 век, изглежда той е и най-ранният", допълва Овчаров.
Разчетени са три думи: най-важна е първата дума "Ал Газа", става дума за газаната, особения начин за водене на грабителска, свещена война срещу неверниците, в рамките на която е позволено всичко.Втората и третата дума означават: "заради вечно, постоянно, завинаги". Според проф. Овчаров този текст има смисъл на молитва, на предупредителен текст, т.е. воденето на тази война е за вечно забогатяване или за вечно успокоение на душата, до вечен живот.
Ще припомним, че Овчаров „откри" древен надпис и преди време, но се оказа, че това е издълбан върху скалите от малък пастир надпис „Niazi Kazim". Първоначално Овчаров обяви, че надписът и намерените плочи говорят за наличие на римски път. Български учени реагираха, а най-остри в негативните си реакции бяха проф. Казимир Попконстантинов и кръгът „Будител". Според тях показаният надпис не е античен, а е от 20 век и е на турски език с латински букви. Междувременно в Измир бе открит мъжът, който е изписал името си на скалите – Ниази Кязим, и водещите турски медии се присмяха на „големите открития на Овчаров".
„Проф. Попконстантинов е прав. Древни римски пътища през Родопите има много. Тези дни видях състоянието на съхранените два в района на Брацигово. Специалистите в музея в Кърджали са изглежда по-добри познавачи в областта на епиграфиката от Николай Овчаров. Тъй като без всякакви усилия разчетоха турските имена, написани с латински букви. Радвам се, че вече има критичност към медийните изяви. Българската история е достатъчно славна и интересна, дори и без да се правят фалшификати.

Това е една от поредните научни реакции за спекулата, която се прави с обекта и грешките заради прибързаните реакции на научния ръководител на тези разкопки – доктор Николай Овчаров. Аз го наричам доктор, защото той не е професор. Турският траколог проф. Бексач изпрати писмо, в което го нарича „Личност, която е далеч от темата", това пък твърди проф. Валерия Фол, най-известният траколог на Балканите.
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

21 comments so far,Add yours

  1. Анонимен9/8/13 08:08

    Има и надпис YAN, от което следва, че от Ян Бибиян излетял на луната от космодрума "Перперикон"

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен9/8/13 08:31

    Ако има надпис Yan няма да е за Ян Бибиян, а за Тодор Живков. Както се знае партизанското име на Живков е Янко, демек партизаните на Янко също са били на Перперикон.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен9/8/13 08:57

    a moga li da znam otkade tozi malak pastir ot okolnite sela znae latinski?

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен9/8/13 09:16

    Има един надпис дет е с три букви средната е "У".

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен9/8/13 09:24

    Скоро Овчаров може да открие Ноевия ковчег на Перперикон, а защо не и изчезналата Атлантида? На него това му е играта - колкото повече шум, толкова повече парички в касичката. Само не ми е ясно защо медиите още му се вързват на фантасмагориите.

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен9/8/13 09:24

    Ne latinski do 70 -tte godini imashe vizmojnost viv vsyako ucilishte da se izucava turski ezik toest maycin ezik ,kakto sega se opitvat da go izopacavat.Sto se otnasya za istoriceskata dostovernost na profesora ,to toy e predstavitel na romanticnoto napravlenie,kideto jelanieto,zablujdenieto se predstavya kato realnost,R Tagor e kazal ce ako ne poznavash zablujdenieto,nyama da poznaesh i istinata.Monopolizmit v istoriya vodi do izopaceniya.Neka tezi danni da bidat potvirdeni i ot turski,gritski uceni.

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен9/8/13 09:40

    Приятел, турската азбука е от латински букви.

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен9/8/13 10:03

    08;57 - Идиот! Турската азбука е с латински букви от 1924 г.

    ОтговорИзтриване
  9. Зевс9/8/13 10:15

    Истинският откривател на Перперикон е инж Илиев
    Той е бил също така и откривател на строителството в този древен район

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен9/8/13 10:41

    Акчета на Орхан гази не са исключително редки те струват по 20 евро бройката измамници иса с много висок тираж първите османски монети стига със лъжи

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен9/8/13 11:48

    osmanliite sa pisali na arabski g-n PROFESORE,TURSKATA azbuka ia vavejda KEMAL ATATURK.

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен9/8/13 12:10

    I baba ti znae, ce turskata azbuka e sizdadena na osnovanie na latinskiyatezik.

    ОтговорИзтриване
  13. Пейзана9/8/13 12:44

    Реджеб от село Лисиците е първият заселник на Перперикон, а Генерала от Мензухар е първият пълководец превзел крепоста

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен9/8/13 15:56

    От нашите са били от висините от бърчинките...Анадънму?

    ОтговорИзтриване
  15. Анонимен9/8/13 17:07

    ДО 10.03
    А бе идиот "този малък пастир"дето пишеш да не би да е живял преди 1923

    ОтговорИзтриване
  16. Анонимен9/8/13 23:53

    До 10:41 Акчетата дето казваш, че са по 20 евро аз ги имам на левче, и то в големи количества. Ти искаш май че искаш този Овчаров да забогатее от един път.

    ОтговорИзтриване
  17. Анонимен10/8/13 00:06

    Към 10: 03 - Идиота иска да ви каже, че този пастир Овчаров и неговото овчарско куче Герман изкупуват всичко в района и го приписват всичко на Перперикон и Татул. Защо тоя овчар не отиде да разкопа крепостта " Монек", която е с по-богата традиция, а променя цялата история. Ние, живеещите в този район, за разлика от посетителите на Перперикон знаем къде са намерени пръстени,статуетки, монети, които ги описва "пастира". Няма смисъл да се дават повече пари за Перперикон, защото там няма какво да се открие. Тоя "пастир" хабер нямаше за Перперикон, когато преди него цялата иманярска гилдия мина през крепостта. Стига е смукал пари от държавата и еврофондовете, ние ще ги плащаме.

    ОтговорИзтриване
  18. Анонимен11/8/13 08:39

    Който познава историята Родопите(и Перперикон) са били само 243г под българско владеене(700г само турско и византииско робство).Та е естесвено да има останки на парабителите на Перперикон.

    ОтговорИзтриване
  19. Анонимен14/8/13 13:16

    ПЕРПЕРИКОН Е ЧАСТ ОТ ВИЗАНТИЙСКАТА =ГРЪЦКАТА ИСТОРИЯ, С КАКВО МОЖЕ ДА СЕ ГОРДЕЕМ НИЕ В БГ ТОВА НЕ РАЗБИРАМ?????????????

    ОтговорИзтриване
  20. Винаги се е казвал Перперек, а тоя мухльо е решил, че така е по-звучно.. Погърчанено и го прекръства.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.