Община Кирково в Кърджалийска област е на път да се окаже най-атрактивната за гръцките инвеститори и това се дължи на новата пътна връзка през ГКПП Маказа - Нимфея, се казва в анализ на излизащия в Комотини вестник „О хронос".
На 4 февруари новият 24-километров участък от Кърджали до Подкова официално ще бъде отворен за движение – събитие, очаквано с нетърпение от двете страни на границата, посочват колегите. Както вече 24rodopi.com писа, проектът се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и националния бюджет чрез ОП „Транспорт" 2007-2013 г. Лентата ще прережат министърът на регионалното развитие и благоустройството Десислава Терзиева и председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура" /АПИ/ инж. Стефан Чайков.
Най-облагодетелствана се оказва община Кирково, известна с липсата на всякаква индустрия, но тя е най-големият производител на ориенталски тютюни у нас. Най-малко 10 представители на гръцкия бизнес са заявили интереса си към инвестиции в този район пред общинския кмет Сали Рамадан още в първите дни след откриването на новия ГКПП Маказа – Нимфея, отбелязва „О хронос".
Както първи 24rodopi.com писа, договор за изграждане на тютюно-преработваща фабрика в близост до кирковското село Подкова вече е подписан с фирмата от Ксанти TobaccoCompany. В нея ще работят около 100 човека. Общината е заделила 30 декара за производствените халета.
Ще припомним, че се очаква се и изграждането на цех за обработка на чушки капия, с отглеждането на които се занимават десетки семейства в района. Гръцката фирма има консервни заводи в Солун, Кавала и в Турция, както и пазари в САЩ и Западна Европа. Намерението на инвеститорите е да преработват в българската си фабрика около 8 000 тона чушки, като осигури работа на поне 80 души.
Кметът Сали Рамадан отбелязва пред гръцката медия, че най-атрактивната инвестиционна оферта е от гръцка компания, която произвежда LED-светлини за автомобили. Тя работи с повечето утвърдени големи производители на коли и има свои фабрики в Александруполис, Солун и Истанбул. Инвеститорите са преговаряли с кмета Сали Рамадан за закупуване на големи площи земя, където да изградят лабораториите си. „Те искаха да им предоставим готови терени, където да инсталират оборудването си и да започнат производството си веднага. За съжаление, ние не разполагаме с такава база", казва Рамадан. В него се подчертава още, че забраната за преминаване на тежкотоварни автомобили не е уплашила гръцките инвеститори, които държат да се възползват от по-ниските данъци и разходи за производство в съседната държава. Още повече, че до края на май т.г. на ГКПП Маказа – Нимфея ще бъде изграден и специализираният за тежките МПС кантар и навес, ще се сформира и митническа служба. Строителството му вече е започнало и след пуска му забраната за автомобили с тегло над 3,5 тона ще отпадне. В края на 2013 г. префектът на Източна Македония и Тракия Марс Гианнакидис е изпратил до българското МВнР писмо, придружено с папка с жалбите на много производителни и търговски фирми срещу въпросната забрана. В отговор на писмото на префекта България е отговорила, че единственото условие да се вдигне забраната е именно ангажиментът с изграждането на кантара, се посочва още в „О хронос". Около 2 млн. лева ще струва на българската страна въпросното съоръжение.
Интересът и нетърпението на гърците да пътуват още по-облекчено са очевидни. Средно за месец през граничния пункт преминават около 15 000 леки коли, прогнозите на гръцките управленци са още през май трафикът да стане 3 пъти по-интензивен. Дори и преди неколкократното отлагане на официалното откриване на новия участък те пристигат всеки уикенд не само в Кирково, но и в Кърджали, и товарят багажниците с хранителни и др. продукти. Сега разстоянието от Комотини до областния град ще се скъси осезаемо. С пускането в експлоатация на втория етап от пътя – отсечката от спирка Джебел до село Подкова пътуването ще се съкрати с 30 минути и с 15 километра. До момента от Кърджали до Комотини разстоянието е 82 километра за малко над 1 час. По стария път Кърджали-Подкова-Маказа до гръцкия град Комотини са 70 километра. С 15-20 километра се удължава пътят, ако се минава през отсечката Кърджали-Джебел-Фотиново-Кирково. От 4 февруари т.г. обаче тези сметки просто няма да бъдат необходими.
„Път Е-85 (І-5) Кърджали – Подкова от км 342+639,41 до км 367+427 и пътна връзка „Фотиново" от км 0+000 до км 2+368" е разделен на два участъка. Първият включва рехабилитацията на 8,2 км от път І-5 от Кърджали – кръстовището с бул. „България", до разклона за Джебел. Вторият е ново строителство на отсечка от 24,2 км - от разклона за Джебел до Подкова, както и пътната връзка за с. Фотиново, която е 2,3 км", уточниха от АПИ.
Изпълнители на строително-монтажните работи са ДЗЗД „Кърджали – Подкова" и ДЗЗД „Проход – Маказа". Строителният надзор е осъществен от ДЗЗД „Инфраструктура - Магистрални пътища". Авторският надзор на участъка за рехабилитация е на „Виа план" ЕООД, а на новото строителство - „Рутекс" ООД. Общата стойност на договора за безвъзмездна финансова помощ по проекта е 54 млн. лв. с ДДС. Път І-5 Кърджали - Подкова е част от Трансевропейската транспортна мрежа – коридор №9, свързващ Финландия и Русия с Гърция през Румъния и България. Той е един от четирите първокласни маршрута и е основната връзка по направлението „Север - Юг".
Вторият участък от пътя за Гърция през ГКПП Маказа-Нимфея свързва областния град със село Подкова и ще съкрати чувствително сегашното пътуване. Той е с дължина 24,2 километра и трябваше да бъде завършен до септември м.г. На 9 септември 2013 г. обаче областните управители на Кърджали Бисер Николов и на регион Източна Македония и Тракия Аристидис Янакидис откриха само новия ГКПП при Маказа край село Кирково.
Липсата на обходно шосе на Кърджали обаче поставя редица въпросителни, тъй като главният път, част от който е булевард „Беломорски" в града, не е предвиден да поеме очаквания трафик на тежки товари от Северна Европа към пристанищата на Бяло море. Поради това през миналата година Бисер Николов поиска съдействието на парламентарната група на левицата за ускоряване както на проектирането, така и на финансирането за строителството му. Според Николов изграждането на обходен път на Кърджали е приоритет за развитието на областта. Очаква се министър Терзиева да даде яснота около развитието на проекта.
След отварянето на ГКПП Маказа – Нимфея обходният път ще даде наистина силен тласък в развитието на туризма и търговията, на цялостното икономическо развитие не само на територията на областта, а на територията на Южна България, смята областният управител на Кърджали. Според него липсата на обходен път на Кърджали не позволява на областта да се възползва от геостратегическото си място, през което преминава общоевропейският транспортен коридор №9. В същото време автомобилният трафик, особено засилен след отварянето на новия ГКПП, в момента преминава през централната част на гр. Кърджали и създава риск за жителите, уточни Николов. В края на миналата година той заяви, че работата по идейния проект приключва и е необходимо максимално бързо да бъде подготвен работен такъв, да бъде осигурено финансиране, за да стартират процедурите, свързани с изграждането на пътя още през 2014г.
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

2 comments so far,Add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.