(А)социалните мрежи прилапаха всичко живо

Николай Михайлов

 Преди месец социалната мрежа Фейсбук стана на десет години. Рожденият ден беше и наш. На всички, които чрез нея намерихме изгубени във времето приятели, намерихме нови и непознати, срещнахме любовта, информирахме се за неправдите по цял свят и най-важното-комуникирахме помежду си. Също така се и „опарихме" от афиширани снимки, статуси и др. Пак наскоро беше оповестено, че семейства се развеждат заради Фейсбук. Най-вече нежните половинки срещат романтика по време на чата и съвсем забравят за домашните си задължения. Оттам екшъни с разгневени съпрузи, които чинно чакат салатка за ракийката и вкусна вечеря, докато жените им четат по фейса за любовта и личностното си развитие.

Хем боли, хем сърби, хем ракия няма на масата

 Не можем да живеем вече без Фейсбук. Няма как да не се запитаме-кой всъщност е този, когото обичаме-виртуалните приятели в социалната мрежа или самата социална мрежа? Фейсбук ни промени така, както променя голямата любов. И вече не сме същите. Приемаме непознати за приятели, споделяме с тях лични неща, обикваме ги, липсват ни, чакаме съобщенията им и електронните им целувки и си пийваме питие или кафе в зависимост от часа. Но сами, пред екрана. Смеем се сами, плачем сами. После блокираме „приятеля", който ни е наранил без никога да сме го виждали. А нищо не губим, просто се разочароваме. Много често пък заради неповторимата романтика онлайн, дами споделят, че не искат среща на живо, защото пак ще се стигне до битовизма и мъжът пак ще я разочарова. По-добре малко романтика и разтоварване в мрежата, защото другото–битовото си чака. Мъже пък споделят, че се спестяват пари от чата при свалка с дами онлайн. Не плащат вечери, подаръци, стаи за хотели, а пращат на воля снимки, емотикони с целувки и др., за да облъчат жената отсреща. Не липсват и разочарования. Има такива, които слагат превъзходни снимки, крият годините си, пола, семейното си положение и зарибяват наивници или наивнички. Разочаровани жени показват прелестите си чрез снимки, минавани през фотошоп и не дай си Боже да се осъществи реална среща със сигурност ще има разочарована страна. Има и такива, които се оплакват , че им крадат снимките, а ако ги попиташ защо ги постват–не могат да отговорят. Малко като известната поговорка–хем сърби, хем боли.

Поствал, поствал и на пости след уволнение

Заради статуси във Фейсбук, смолянски учител загуби работата си. „Собствениците на профилите ни са Фейсбук, а не ние, които сме си направили профили. За да имаш нещо, трябва да го контролираш, а ние не можем да контролираме профилите си, а пък в същото време сме отговорни какво излиза на стените ни. Тъпо е заради Фейсбук да те изритат от работа", коментира тогава уволненият учител за 24smolian.
Много хора със сериозни бизнес проекти и до ден днешен се страхуват да използват социалната мрежа за популяризиране, развитие и дори продажби на своите продукти или услуги. Най-честата причина е притеснението от възникване на кризи, критики и негативизъм, които трудно се управляват в мрежата.
Никога обаче не трябва да забравяме три прости факта. В мрежата вече всеки има достатъчно силен глас, за да бъде чут от хиляди. Потребителите са склонни да разказват за проблеми, когато срещнат сходно мнение. Лошите новини и слухове се движат с по-голяма скорост от добрите.

PR, тролове и една погрешно разбрана идея на бъдещ милиардер?

Не напразно и политиците се насочиха към социалната мрежа, за да предават посланията си. Новините се движат със скоростта на светлината, реакцията също е светкавична. Дискусия предизвикаха и интернет–троловете цанени от политиците, за да им правят пиар и черен пиар на опонентите им.
Все по-често си задаваме въпроса, след десет години в мрежата, не е ли време да излезем от нея и да се върнем към старите и изпитани срещи на живо? Към пощенските писма и картички. Едва ли?! Фейсбук се изроди и от мрежа за общуване се превърна в такава за следене и контрол. Вместо да опознаваме нови хоризонти и сприятелявайки се с чужди хора да бъдем стимулирани да пътуваме и опознаваме техните светове, ние оставаме пред компютъра. За да мрънкаме, недоволстваме и пускаме безумни снимки в близък план. Трябваше да е забавно. Дали следващото съобщение, което изпратим ще е покана за реална среща, за да не се загубим в социалната мрежа, никой не може да каже. Я да видим колко харесвания има статуса ми.
Социалната мрежа ни отне социалните контакти. Нейното създаване, идеята за съществуването й, бе съвсем различна. Днешният милиардер Марк Зукърбърг сглоби така ценната програма тъкмо, за да не спре живата комуникация между него и състудентите му от Харвард, а само да я предразположи, да я развие. Дали тогавашният 19-годишен тийнейджър си е представял, че намеренията му ще се превърнат в мания за целия свят, че някой ще открие нов живот в мрежата или че ще загърби стария тъкмо заради нея. Че социалната й функция ще се изчерпи с чат, в който непознатите сблъскват умовете си и спорят за всичко-от най-глупавия битовизъм до темите за световната конспирация.
Фейсбук продължава да е най-смислен тогава, когато старите приятелства се намерят отново, когато съучениците си спомнят имената си. А не когато социалната мрежа се създава между анонимни лица с аватари, вместо лични снимки, пишещи красиви думи зад монитор от единия край на света до другия. В крайна сметка, остава по-романтично да срещнеш сродната си душа навън по време на разходка или в бара, а не с лаптоп на коленете и поглед, взиращ се в нулите и единиците на самотното битие в паметта на компютъра.
Матрицата все повече и повече ни поглъща, докато ние сами не изберем и натиснем хикса горе вдясно.



 Факти: Потребители, мангизи и часове пред компа

- Всеки шести човек в света ползва Фейсбук. За справка в началото на 2008 г. социалната мрежа общо е имала по-малко от 100 млн. потребители
- Най-харесваната снимка във Фейсбук изобразява прегръдката на Барак Обама и съпругата му след повторното избиране на президентът на САЩ през 2012 г.
- Собствениците получават по 2.14 долара за всеки потребител, а за регистрираните от САЩ и Канада по 6.03 долара.
- Средностатистическият американски потребител на Фейсбук е на 41 години и има 228 приятели.
- Папа Франциск I е най-обсъжданата тема за 2013 г.
- 350 милиона снимки се качват във Фейсбук всеки ден.
- Всеки потребител прекарва средно по почти 8 часа в сайта на месец.
- Дисниленд е най-отбелязваното място в сайта.
- 3/5 от използващите Фейсбук го посещават всеки ден в годината.
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.