Бившият земеделски министър Мирослав Найденов незаконно разделил ловното поле в Момчилградско през 2012-та година. Той оставил 3 хиляди хектара на сдружението „Родопи", в което членували 50 ловци, а „откъснал" 2 500 хектара за новосформираната дружинка „Ахрида", която била създадена от негови приятели, но в която се записали едва 20 ловци.
„Знаел е, че прави нарушение, но нали няма да носи персонална отговорност и подписал. Подписал и свършил услуга на човека, който по онова време винаги, когато министърът беше на зор, заплашваше, че ще тръгне с овцете за София", коментират днес ловците от „Родопи". Става въпрос за Бойко Синапов, председател на една от животновъдните асоциации. Другият ключов играч е Димитър Стойчев, който оглавяваше първия консорциум за строителството на „Водното огледало" в Кърджали (Обектът бе „замразен" след като Икономическа полиция доказа, че консорциумът източва милиони левове. До съд не се стигна, защото прокуратурата в Кърджали потули случая – б. р.).
„Всъщност, всичко започна след като за констатирани финансови нарушения дружинка „Равен" изключи председателя Димитър Стойчев и още двама ловци. Те тръгнаха да правят нова дружинка и ново сдружение. С тях тръгнаха няколко човека от дружинка „Равен", вписаха и хора от други региони на страната. Тогавашният министър Мирослав Найденов им помогна с разделянето на ловното поле. Стигна се до абсурда ловците от село Биволяне да нямат право да ходят на лов в района на родното си село. Те пътуваха десетки километри, за да излязат на ловен излет", поясняват ловците, които днес ще блокират пътя за Гърция. Имало и скандали от рода на „Това прави вие го отстреляхте, но щом е паднало в нашено ловно поле – ние ще го вземем". Към 200 прасета и 200 елени лопатари има в стопанството в Момчилградско.
Каква е ситуацията днес?
Върховният административен съд отмени заповедта на Мирослав Найденов, а министър Греков е възстановил ловното поле на „Родопи" в старите си граници. От сдружението са поканили ловците, които са напуснали „Родопи" и включили в групата на Стойчев, Синапов и Шукри Вели, отново да се върнат, и то без да платят такси. 8 вече се върнали, 5-ма още умували. „Ахрида" е заличена.
Защо тогава от сдружение „Родопи" протестират от седмица, а днес ще блокират пътя Кърджали – ГКПП „Маказа"?
„Защото ни показаха проекторешението, което е същото като незаконното на Найденов. Тези дни трябвало да го подпише новият министър Десислава Танева", обясняват ловците.
Ловци и граждани на Момчилград ще блокират международния път Кърджали – ГКПП „Маказа" във вторник заради горските скандали.
„Против сме разделянето на ловно стопанство, район „Равен". Против сме забраната за ловуване в ловно стопанство, район „Равен".  На следващо място подкрепяме протеста на местното население, което е против връщането на работа в ДГС на пенсионирания служител Шукри Вели Халид. Защо го назначават за старши лесничей, след като има трима инженери на по-ниски позиции, а среднистът пенсионер им става шеф?", заявиха от организаторите на протеста от Ловно-рибарски съюз „Родопи" и ловна дружинка „Равен".
Авджиите се вдигнаха на бунт в Момчилград миналия вторник. Те обсадиха сградата на Държавното горско стопанство в родопския град. Протестът им бе срещу разделянето на територия на ползван от тяхна страна ловно-стопански район. „Уведомително писмо за провеждане на мирен граждански протест-шествие срещу разделянето на територия на ползвания ловно-стопански район постъпи в Община Момчилград от УС на ЛРС "Родопи"- Момчилград с председател Лютви Алиосман Юсеин", съобщиха от пресцентъра на администрацията. Според уведомлението, сборният пункт за началото на протеста във вторник от 11.00 часа е пред ДГС- Момчилград. В писмото е посочено, че от 11.30 часа до 12.00 часа се предвижда затваряне на пътя за Маказа в района на спирка "Джебел".
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

8 comments so far,Add yours

  1. Анонимен9/12/14 09:01

    Нправете цялосна проверка по случая всичко е маниполация и икономически интерес които прерастват в политически----

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен9/12/14 09:09

    Дружинката на Чуково ще участвали с циганите на протеста

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен9/12/14 09:28

    Кой от Икономическа полиция ще извърши проверка както трябва ?

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен9/12/14 09:38

    Samo taka inace nyama koy da gi cue blokada i tva e

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен9/12/14 09:44

    Кой каквото и да говори, винаги става дума само за едно и също - пари.

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен9/12/14 10:06

    Спор между две бракониерски групи, които се карат кой да вземе парите от елените, около 20 000лв. годишно.Забравяте, че протестиращите бяха уличени в незаконен отстрел на глиган по време на заешки лов и след това започнаха да изключват другите ловци защото ги издали на полицията.Останалите можеха да се спасят като сформират отделна дружинка.

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен9/12/14 10:44

    Природата е за всички.Има елени за едната и другата дружинка.Нещата опират да етнически проблем създаден от Мето.Адски отмъстителен.

    ОтговорИзтриване
  8. Eeeee Meto nqma eleni nqma pari samo za tova stachkuvate...Lyutvi domata skoro sarcetoti ste izleze ot ritam usecstam

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.