От 01.01.2015 още една придобивка на жителите на Източните Родопи спря работа. Прекратено бе излъчването на програма "Хоризонт" на БНР на честота 963KHz.
Както първи 24rodopi.com писа, с това едновременно се прекрати и излъчването на програмата на радио "България" на турски език за район Източни Родопи на тази честота от 8:00 до 8:30; от 15:00 до 16:00; от 20:30 до 21:30 часа. Остана само Радио Видин да излъчва на средни вълни за територията на България, включително и програмата на радио "България", но сигнала не покрива цялата страна с качествено излъчване.
„Тези новини са спирани само по време на Възродителния процес и на 1 януари 2015 година. Това е недопустимо", реагираха депутати от ДПС. От Министерството на транспорта уверили народните представители, че проблемът е само технически и скоро ще бъде решен.
Не така мислят обаче редовите служители в Национално управление радиотелевизионни станции (НУРТС). Вижте как те анализират одиторския доклад на дружеството:
Притежавани активи на дружеството към 1 януари 2014 година:
Имоти, машини, съоръжения и оборудване - 80 286 000 лева;
Нематериални активи - 3 785 000 лева;
Инвестиции в дъщерни дружества - 122 884 000 лв.
Балансовата стойност на притежаваните имоти е приблизително 50% от общата стойност на ДМА. Обектите са за радио и ТВ пренос, най-общо казано.
За 2013 година дружеството има НЕТНА ПЕЧАЛБА след данъци в размер на 4 151 000 лв.
Структурата на приходите е различна, но от радио програми и радиорелеен пренос е 19% от приходите. (Това показва, че 1/5 от прихода е от радио, от което следва въпроса, защо се закриват предаватели?) Има и колокация (съвместно ползване на съоръжения и сгради за Мобилен пренос и други в размер на 28% от приходите).
Разходите за персонал са в размер на 7 369 000 лв., които са за средносписъчен брой 370 човека в цялото дружество. Което прави около 1659 лв. заплата на човек, но това е далеч от истината, защото средната заплата на служител - ИНЖЕНЕР в ПОНЕ 4 радиопредавателя в страната е под 800 лв. Т.е. остава въпроса дали членовете на Съвета на директорите Георги Янчев Янчев, Емил Илиев Атанасов, Свилен Христов Попов, Евгений Борисов Гълъбов, Татяна Йовчева Неделчева, Пенчо Живков Даскалов, Оливие Куриол не вземат много над 1659 лв.?
След общ поглед и върху различните коефициенти (рентабилности, капитализация, ефективност на приходи и разходи, ликвидни коефициенти, за финансова автономност и задлъжнялост) на дружеството от финансовите отчети се разбира, че е в добро здраве, финансово независимо и функционално, както се видя през цялата 2014г.
Тогава идва въпроса защо хората от 4-5 предавателя ще бъдат съкратени, радиопредаването ще бъде спряно и пренасочено от най-северозападната точка на страната да покрива цялата страна (което няма да стане както и да се погледне)? И втория въпрос: Кой иска да разпродаде бързо всичките ДМА на затворените обекти? И отново имаме въпроса КОЙ? Както и ЗАЩО?
Нека читателите се замислят върху този на пръв поглед маловажен въпрос, казват служителите в дружеството. А функцията на тези предаватели във военно време каква може да е, също е хубаво да се отговори - понеже времената са доста интересни.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

26 comments so far,Add yours

  1. Анонимен16/1/15 10:52

    rabota namerete na horata,stiga s tezi novini,dps samo tova ste napravili tolkova godini i nikoi ne gi gleda i slusha,samo prikazvate i nastroivate horata

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен16/1/15 11:19

    Новини и радиопредавания на турски трябва да има....!

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен16/1/15 11:27

    Не вкарвайте в заблуда читателите и не смесвайте нещата. Не се и опитвайте да търсите конспирация. Нито е провокация срещу ДПС, нито заложена далавера. Истината е простичка – НУРТС губи стотици хиляди левове от наем на техника, затова затваря съоръженията. Да, одиторският доклад е такъв, но той няма връзка със ситуацията около предавателите на средни и къси вълни в страната. НУРТС вече е частно дружество, чиято основна дейност е, чрез предавателите, да ретлансира сигнала на БНТ и БНР. А за тази услуга двете обществени медии плащат годишен наем, нещо, което го нямаше докато НУРТС беше държавна фирма. А предавателите в Кърджали, Разград, Шумен, Търговище и на други места бяха спрени от 1 януари, защото БНР отказа да плати наема за тази година. Който е близо 400 000 лева. За миналата той е бил двойно по-нисък. Въпроси като кой и защо го прави, има ли далавера или не, не са актуални. Та коя фирма ще си закрие филиалите, ако печели от тях? Така че проблемът не е чисто технически, както казват от транспортното министерство. Би бил технически, ако парламентът гласува тези пари като допълнително перо в бюджета на БНР.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен16/1/15 11:42

    10:52І присъединявам се към анонимен!
    нарочно ни промиват главите, за да не мислим за проблемите си. ще ви кажа едно към едно...приятелите ми са от турски произход. разговаряме с тях. случаите са много...те по цял ден гледат турска телевизия и ни разказват много неща... ще ми отнеме много време. по вилите слушат радио веселина... мъжът на семейството работи от 10 г (сега е на 30 г.). в Германия. Съпругата му с двете деца живееше в бг. отраснаха децата и (преди една година) заминаха да живеят завинаги в Германия. разговарях с родителите й. добри, интелигентно семейство....децата им искали в Германия да гледат турска телевизия, но не им давали, защото искат да се научат да говорят на немски език. събирали се с деца от турски произход, които живеят от много години в Германия...отлично знаели немски език и покрай тях и внучета им да научат говоримо езика... А през другото време по цял ден им пускат немска телевизия. Заключението ми е следното. Явно, че интереса клати феса. Не искат да гледат българска телевизия, защото не им се нрави, а в Германия е съвсем друго. Европейска държава...Да, специално това семейство не са доволни нито от бг депутати, нито от дпс. дори ни казаха, че Х и Х всички фирми в Момчилград били на български политици. турците им работят..., всичко е навързано като свински черва,роднини,близки,комшии...само за тях има работа, независимо дали си християнин или мюсюлманин. апелът ми е, някои мои близки като ме видят не да обръщат гърба. ние обикновените християни нямаме вина за случващото се в бг...чакаме нещо да се промени...,но на този етап не виждам...сега отстраняват от работа Х...завеждат дела...създават работа на - адвокати, юрисконсулти, съдии...важното е в хазната да падат пари от държавни такси и пр. ... хората виждат, че изход няма от ситуацията и предпочитат да работят в калта, отколкото в кж. Човек за човек е вълк. До там ни докараха. Врата до врата хората не си говорят. Еееее кажете ми на какво да се радваме. Безработица, няма театри, няма нищо...само политика-възродителни процеси, радио, телевизия...това се говори между хората...друго си е в големият град, по-малко безработни, по-високи заплати, а и за децата им е много по-добре, имат места за изяви-хор,танци,волейбол,баскетбол..., но не всеки има тая възможност да си закупи жилище в големият град....сега ще строят джамии. ще има работа за техните хора, да са живи и здрави, да строят...,преди пак за тях - водното огледало, пътищата пак за тях. да бяха ни предупредили, та да не учим...а жените им кой в нои,нап,горското,фирмички-секретарка,касиер-счетоводител, а християните дим да ги няма-кой в голям град се засели, кой на запад рине лайната...Карай да върви...к`вото дойде, ще се борим. духом няма да падаме нивгъш (никога) :-:-:-:-:-::::::::::^^&##@$+)$$$$$))))

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен16/1/15 12:41

    ta te na akala ne im idva da slu6at radio ,te si imat sateliti ipo zial den si gledat i slu6at tursko,no 6to li dps da ne girazlae ku4etata,davdigne malko pu6ilka.

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен16/1/15 13:02

    Бойко нарочно забранява тези новини,понеже върши услуга на ДПС така.Сега Местан ще се скъса да приказва пред избирателите си как са нарушени правата им и как ще ги покръстват и възраждат.Ще има как да стяга редиците на онези дет ги лъжи вече 25години.Остави им Бойко новините,прати венец на гроба на Тюркян и хора да го оправят и поддържат и да видим тогава Местан какво ще каже за да надъха избирателите си.С неговите камъни по неговата глава трябва да се бие и ДПС ще изчезне,както и всичките покрай нея хрантутници.

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен16/1/15 13:05

    КУКУМИЦИНА ПАК СЕ ПОЯВИ В 11:42

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен16/1/15 13:08

    Ami nie shte slushame turski radia i televizii ot drugi izto4nici ,turski ili radio Komotini deto izlu4va na turski ezik ,ili puk da po4ne izlu4vane na turski radio Karjali to se vidq 4e nas ni tretirat kato 4ujdi za tazi darjava ,no da sprat da polzvat i moite danuci za poddarjane na radio bg

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен16/1/15 14:34

    ДПс трябва да действува по твърдо иначе нещата няма да се оправят.Начело на ДПС да дойде Адем Кенан

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен16/1/15 15:03

    13:05І
    ку-ку-вица кука и иска не радио, не телевизия, а работа, работа и пак работа...
    ку-ку аааааааа разбрахте ли, какво иска кукувицата, само едно-работааааааа,
    не само на Ибрям, а и на Ицо...............????
    омръзна ни да слушаме възродителни процеси, от там ще разберете, че християните са толерантен народ, и ние можем да се оплакваме, 1923 г., оставили са къщи, земи, животни, тръгнали са с една бухча, както са ни разказвали без нищо друго т.е. успели са да скрият някоя лира. по пътя са ги срещнали мхххххххххте и са им казали, давайте жълтиците иначе, че ви отрежем главата и ще ви я набием на кол....и няма как са дали всичко, успяла е да скрие само една единствена лира...раждали са по девет деца, а сега ни изкарват мързеливи, малоумни, с квадратни празни глави, тези, които са родени и никога не са напускали града, селото те нищо не знаят. започнали са от нулата. да, имало е такъв закон през 1923 г. на починал от семейството са им давали пари и с тия пари са успели да си купят къща в град Х...не искаме нищо друго г-н Местан, искаме работа и за християните, а не само за вашите. точка слагам. Който разбрал, разбрал, който не нека да плюе. гол охлюв кой го сака, никой ....??????????????????

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен16/1/15 15:05

    ...кво значи по-твърдо...25 г. действа твърдо и какво направиха с бсп...цапцарап...

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен16/1/15 15:55

    Jenite socialiski ot kardjali vednaga dase namesiat vav tozi problem te mogat dago reshat nalisa socialiski

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен16/1/15 15:58

    И в крайна сметка спряни 5 предавателя по около 400000-500000 са не повече от 2.2-2.5милиона лева които ДПС да ги изкара и да ги даде на радиото и всичко е готово . 12 милиона за джамия как са изпросили

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен16/1/15 16:34

    ...Белгия премахва двойното гражданство?!! айойайй...най-много се зарадвах на публикацията...ха, дано се случи и в други европейски държави-Италия,Испания...
    Вземат си високите пенсии и на старини идват в бг. Така не може да продължава. Право на Брюксел. Имам познати, които получават мъж и жена 1000 евро пенсии от Х и от бг пенсии около 250 евро, или общо 1250 евро или това е равно на 2500 лева. Децата им са в Х ...,а те са си наели квартира ...вземат меса...и хоп при децата си Х...с месето купено от бг си купуват автобусните билети, изкарват си с дни с пари от телешкото месо...,а ние не можем да отидем до съседният град,,, на гроба на родителите си...оставиха ни на 45 и кусур години без работа, а сега и децата ни са без работа от 7 години...,а те - ту тук, ту там...спасението е в двойното гражданството, ще се молим на бог, това да се случи в бг, ха сега да ги видим тия от Великобритания, родопчаните са си купили по 5-6 апартамента в сф,п-в...рано е за радост, но щом мечката е заиграла в Белгия, ха дано дойде и у нассссс

    ОтговорИзтриване
  15. Анонимен16/1/15 16:35

    Тоя пък щял да действа твърдо...... давай,поне веднъж за винаги ще ви покажем че освен за ибрикчии и тютюнджии за друго не ставате.Не забравяй че тук е България(колкото и да не ти се иска) и че само за два дена ще ви поставим на местото.Не си играй с нашата толерантност и търпение.Нека бъдем добри комшии както до сега.

    ОтговорИзтриване
  16. Анонимен16/1/15 17:06

    Доли БЪЛГАРСКОТО РОБСТВО....НИКОГА ПОВЕЧЕ ГЕНОЦИД над МАЛЦИНСТВАТА....БГ бананова държава от третия свят или е страна членка на ЕС....НЕ НА РАСИЗМА

    ОтговорИзтриване
  17. ХРИСТО ИВАНОВ16/1/15 17:53

    Язък за излъчванията на турски език,аз съм българин и благодарение на турския научен от българското радио станах милионер.През последните години търгувах с турците,ходех всеки ден в Турция и без преводач се разбирах с тамошните турци благодарение на турския който научих от Българското национално радио.Съвета ми към нашите прости българи е"Учете езици,езиците са богатство" а турския е един от най говорящите се езици в света.В Германия ако не знаеш немски ано знаеш турски гладен няма да останеш,в Англия яко не знаеш английски а знаеш турски няма гладен да останеш,разбрахте ли ме мои скъпи лижепатроти братя българи.Като ви чета изказванията ме хваща срам че се наричам българин.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен16/1/15 20:51

      бягай бе джихадист,ходи учи арабски направо

      Изтриване
  18. Анонимен16/1/15 19:28

    ДО 15:03 Тези измислици си разправяйте по между ви,но и между вас няма кой да повярва на глупави измишльотици! Мххххххххте може гладни да стоят,но харам /неблагочестиви/пари не взимат!!!

    ОтговорИзтриване
  19. Анонимен16/1/15 20:46

    и какво като са им спрело новиноте на турците,да учат българси и да се интегрират,резаняци черни,брадати песове

    ОтговорИзтриване
  20. Анонимен16/1/15 21:03

    Приятно гледане по първа програма
    ПАНОРАМА с г-н Бойко Василев,,,,

    ОтговорИзтриване
  21. Анонимен17/1/15 00:02

    До20:40 несе радвай че няма да се излъчва предаването на турски език за малцинствата от Турски произход в Р.България предавателите За турски език щесе оправят след най скоро време що се отнася за обрязването Господине обрязването се осъществява за чистота иза спазване на здравословноста и от поява на болести и неприятели в половите органи на мъжа която им Ограничава оплождането и стига дори и до безплодието при мъжете.това е доказано по западната медицина това го казват и Израилците. Тъй че и те и Израелците са обрязвани.

    ОтговорИзтриване
  22. Анонимен17/1/15 12:20

    Каква злоба и омраза има у комплексираните българи само...ВЕЛИКИТЕ ОСМАНСКИ ТУРЦИ са съхранили българското цели 500 века и нещо и сега с своята злоба,завист,расизъм,канибализъм българското бавно и славно изчезва от картата на света...голяма работа като изчезне,безтуй никой не ги иска в света

    ОтговорИзтриване
  23. ИВАН ХРИСТОВ17/1/15 17:29

    БЛАГОДАРЕНИЕ НА ТУРСКИЯ ЕЗИК , СТАНАХ МИЛИАРДЕР ! КВО ДА ГИ ПРАВЯ ТИЯ ДОЛАРИ ????????????????

    ОтговорИзтриване
  24. Анонимен17/1/15 20:39

    Шибани турци фанатици,,,,,,,

    ОтговорИзтриване
  25. Анонимен18/1/15 13:44

    Хората работят по 10-12 часа и като се върнат пребити, работодателите ги изцеждат като лимон и ги пускат да си ходят у дома. Почивен ден: Неделя?!! Пенсионерите слушат радио 1, и пр. и то на вилите си, а когато останат в къщи: готвят, перат на ръце, защото нямат перални някои, а някои нямат и телевизори. Заблуждават хората. Има наивници, слушат депутатите. Депутата хляб не дава. Нека помислят за мизерията, която от ден на ден се увеличава, а не да хуртуват/говорят празни приказки. Хората вървят напред, а ние се връщаме с години назад. Кой, кой, кой слуша радио бе, господине. При соца имаше радиоточки и слушахме. Сега технологиите са много напреднали и хората не слушат радиооооо, а гледат турска телевизия, тръгнете пеш из кварталите, селата навсякъде има поставени чинии и то не една, а има жилища по 3,4 чинии.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.