„В България има т.нар „мек" ислям от балкански тип. Няма ядра на радикали. Затова държавата трябва да подпомага Мюсюлманското вероизповедание да се справи само с евентуални прояви на фундаментализъм, а не да налага рестриктивни мерки чрез законодателството.Това важи с пълна сила и за останалите традиционни вероизповедания в нашата страна", се казва в обръщение на специалния съветник на Главния мюфтия Фикри Сали Хасан. Кърджалийският духовник от 25 години е в ръководството на мюсюлманското вероизповедание у нас.
Фикри Сали Хасан оповести свое становище веднага след приключването на заседание на Съвета на духовните водачи,чийто член е. Съветът на духовните водачи се състои от главният мюфтия Мустафа Алиш Хаджи, председателят на Висшия мюсюлмански съвет Ведат Ахмед, бившите главни мюфтии и бившите председатели на ВМС. На  заседанието са обсъдени двата законопроекта за промени в Закона за вероизповеданията, с вносители БСП и Георги Кадиев. Съветът на духовните водачи подготви свое становище, което ще бъде разпространено в медиите. Лидерите на мюсюлманското вероизповедание искат да направят широка разяснителна кампания. Съветът на духовните водачи взе решение да проведе срещи с висшите представители на държавната власт - президент, премиер и председател на НС за да ги запознае с позицията си.
В становището на Фикри Сали Хасан, дългогодишен главен мюфтия на Р България подкрепя анализа направен от Главно мюфтийство на двата законопроекта на Г.Кадиев и БСП. Ще припомним,че Главно мюфтийство в свое становище за законопроекта „Кадиев" изрази мнението, че той цели да спре финансирането на учебните заведения на мюсюлманското вероизповедание, които основно се финансират от Р Турция. Главният мюфтия Мустафа Алиш Хаджи подчертава,ч е негласно се цели да се навреди на мюсюлманското вероизповедание и цитира конкретни текстове от проектозакона.
По отношение на законопроекта на БСП главният мюфтия подчертава, че той  има практически положителен смисъл в частта му с регламентиране на прозрачност на финансирането и обучението в отделните вероизповедания и в техните училища,но изключително негативен ефект би имало в тяхното ограничаване. Той вижда и в проектозакона на БСП опит да се спре финансирането на мюсюлманските училища.
В своето становище специалният съветник на Главния мюфтия Фикри Сали Хасан отбелязва, че приемането на промените в Закона за вероизповеданията, така както искат БСП и депутата Георги Кадиев ще доведат до хаос, както в организацията и финансирането, така и в просветителската дейност. Неясна остава също така забраната за извършване на религиозни ритуали от граждани извън Европейския съюз и България. Тя може да доведе до произволни или ненужни действия от институции като ДАНС и Прокуратурата.
Фикри Сали Хасан иска ясна дефиниция за носенето на облекло, прикриващо лицето, според мюсюлманската традиция. Много жени покриват лицето си като работят на полето, независимо от вероизповедание. Дали това ще се санкционира,пита риторично специалният съветник на Главният мюфтия и посочва,че предложенията в двата законопроекта дават възможност на полицаи произволно да санкционират нищо не подозиращи лица. Глобите в случая,са нарушение на правата на човека, отбелязва Фикри Сали Хасан.
Той се обявява срещу рестрикциите за финансирането на вероизповеданията, включително мюсюлманското. В същото време подкрепя Главния мюфтия за нуждата от повече прозрачност. Трудно можем да си представим какво би станало, ако част от нашите служители престанат да получават дарения,както и духовните училища престанат да бъдат финансирани с дарения, отбелязва Фикри Сали Хасан и отговаря: Ясно е, че тези училища ще бъдат закрити.
Той завършва с категоричната констатация, че Главно мюфтийство е категорично против разпространението на радикален ислям в страната.Това е религиозна, а не политическа или юридическа категория, сочи Фикри Сали Хасан.
Съветникът на Главният мюфтия подчерта за медиите, че последните събития показват, че най-потърпевши от тероризма,включително този на Ислямска държава са обикновените мюсюлмани. Десетките атентати по времето на Свещения месец Рамазан,при които загинаха стотици мюсюлмани са доказателство за това. Ние осъждаме терора. Ислям означава мир, категоричен е Фикри Сали Хасан.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

12 comments so far,Add yours

  1. Анонимен28/7/16 09:46

    Пък и да има радикали, вие ще ги посочите ли, или доволно ще си затваряте очите и ще потривате ръце ?! С облекчение и чувство на задоволство ще сте спокойни, че изпълнявате стриктно указанията и харчите правилно парите на дианета. И ще продължавате неотклонно с опитите за асимилация на българомохамеданското население и трансформирането му в "турско", така както е правено от един век насам, и продължава да се прави в източна тракия, където живеят 5-600000 българомохамедани, които вече не знаят и една българска дума от майчиния си език (българския)! По последни данни светското образование в турция е залязващ вид, а обучаващите се около 1 милион имами, са готови да поемат щафетета.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен28/7/16 10:10

    Че в България въобще ислям имали?!
    Ислям с ДС ходжии,ха ха...

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен28/7/16 11:38

    Не разбирам колко е "мек" исляма, но ходжата,който събужда целия град в 5 часа ми идва в повече!!!

    ОтговорИзтриване
  4. До 11:38

    И на мен от тия камбани на църквата ми идва в повече ма си трая !Трай си и ти!

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен28/7/16 12:12

    МЕК ИСЛЯМ Е ДА ВЛИЗАШ НА МОЛИТВА В ДЖАМИЯТА В ГЪРДЖАЛИ А КАТО ИЗЛЕЗЕШ ОТ МОЛИТВАТА ДА СЕДНЕШ ДА ХАПНЕШ ГЮФТЕТА СО СВИНСКО НА СКАРИТЕ ПРЕД ДЖАМИЯТА! АНАДЪН МУ КАКВО Е "МЕХ ИСЛАМ"?

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен28/7/16 14:28

    Камбаните,винаги ще бият в БЪЛГАРИЯ,но ходжата рано или късно ще спре да ни събужда в 5 часа!!

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен28/7/16 15:03

    Do14:28-aloooo nedey nasiskva naroda..meri si dumite.

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен28/7/16 16:58

    аз ще го събудя със кебабчита тройка и шопска салата,може е със шкебме

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен28/7/16 18:21

    крайно време е народа да разбере че Света се е превърнал в едно голямо село,но това не значи че всички в него са със селски акъл...Не е нужно да си Радикален за да извършваш радикални дела...Но това най-вече трябва да се проумее от Големите управляващи Държави...А според Християнските ценности Радикалните дела са най-големите грехове...

    ОтговорИзтриване
  10. Dost Mestanli28/7/16 18:31

    Artist sherefsiz

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен28/7/16 20:53

    Защо ходжата събужда града в 5 сутринта??? Ако се повтори това ще се обадя на 112 да пратят полицаите да им направят предупредителен протокол. Камбаните никога не са били толкова рано, така че нека да не се дразним едни други.

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен28/7/16 22:54

    Камбаните могат да си бият по всяко време на денонощието! България е християнска държава! На който не му харесва, да забрави за Европа, САЩ, Австралия и т.н. и да поема, към Африка! Там ако иска да пее заедно с ходжите.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.