www.24rodopi.com

Как да си узаконим старите каменни къщи? Отговорът – от нотариус Борисов

четвъртък, януари 55коментара

„На територията на община Ардино има 52 населени места. Голяма част от тези китни села са застроени със стари постройки - прочутите родопски каменни къщи. Но дори и да е имало някакви документи за собствеността и построяването им, те отдавна са изгубени. Това създава известни неудобства на техните притежатели. Те не могат да извършват сериозни ремонти, преустройства или продажба на такава къща, ако нямат документ за собственост за нея”, казва нотариусът от Ардино Наско Борисов. Според него Законът дава възможност притежател на такава постройка да се снабди с нотариален акт за нея, но за целта следва да се набави определен набор от документи и да се премине стъпка по стъпка определена процедура пред нотариус.
„Ако къщата е строена от лице, което вече е починало и узаконяването ще се извършва от негов наследник, той следва да се снабди с удостоверение за наследници. Този документ се издава от служба ГРАО при Община Ардино. На второ място трябва да се провери дали имотът е данъчно деклариран, тоест дали за него се плаща местен данък в Общината. Ако имотът не е данъчно деклариран, първо се подава молба за неговото деклариране в отдел „Местни данъци и такси” при Община Ардино. Имотът ще бъде оценен съгласно правилата на Закона за местните данъци и такси и ще бъдат начислени данъчни задължения за 5 години назад. След като тези задължения бъдат изплатени, лицето може да поиска да му бъде издадено от същия отдел Удостоверение за данъчна оценка. В данъчната оценка следва да фигурират имената на всички наследници, както те са посочени в Удостоверението за наследници. В случай, че данъците на имота са плащани, тогава директно се пристъпва към изваждане на удостоверение за данъчна оценка. На трето място трябва да се провери дали за имота може да бъде издадена скица. Тази проверка се извършва в отдел „Архитектура, благоустройство и общинска собственост” при Община Ардино. При проверката се установява дали за населеното място, в което се намира имотът, има регулационен или кадастрален план. Ако такъв план има, в деловодството на общината се подава заявление за издаване на скица. Ако за населеното място няма нито регулационен план, нито кадастрален план, тогава следва да се направи геодезическо заснемане. Лицето трябва да се обърне към лицензирана геодезическа фирма, която извършва заснемането. Инженер-геодезист ще посети имота на място и чрез специална техника ще направи заснемане и замерване на границите на парцела, ще посочи площта му и какви постройки фигурират в него. Освен геодезическо заснемане, трябва да се направи и архитектурно заснемане и техническо описание на самата постройка. Това се извършва от строителен инженер, който да е лицензиран оценител на недвижими имоти. В този документ се посочва конструкцията, етажността, помещенията и застроената площ на сградата”, обяснява Наско Борисов. По думите му, след като бъдат набавени тези документи  (удостоверение за наследници, данъчна оценка, скица и техническо описание), лицето следва да посети нотариуса. Ще му бъде изготвена молба-декларация за извършване на обстоятелствена проверка.
Молбата-декларация е документ, който се внася в Общината, за да се запише върху нея, че имотът не е общинска собственост и че за него не се дължат данъци. Копие от изброените документи следва да се представят и в Областна администрация - Кърджали, за да бъде издадено удостоверение дали за имота има съставен Акт за държавна собственост. Ако за имота има съставен акт за общинска или държавна собственост, той не може да бъде придобит по давност, тъй като съществува такава законова забрана и за него не може да бъде издаден нотариален акт. В случай, че документите посочат, че имотът не е нито общинска, нито държавна собственост, тогава се пристъпва към същността на процедурата. Свидетелите, посочени в молбата-декларация, се явяват пред нотариуса за разпит. Те трябва да са трима и по възможност съседи на имота. По време на разпита се съставя протокол и свидетелите подписват клетвени декларации, че ще говорят истината. След това нотариусът разглежда насаме случая отново, преглежда отново всички документи и изготвя постановление. Най-важната проверка е дали имотът е владян необезпокоявано в продължение на 10 години. С постановлението нотариусът се произнася дали признава или отказва да признае молителя за собственик. Ако всички законови условия и документи са точно извършени и предпоставките са налице, няма пречка молителят да бъде признат за собственик. Стане ли това, на негово име и на името на неговите сънаследници нотариусът издава Нотариален акт по обстоятелствена проверка. „По този начин старата каменна къща е узаконена и вече може да бъде предмет на продажба или основен ремонт”, уточни Наско Борисов.
Той е родом от град Кнежа, Плевенско. Завършил е право в Софийския университет „Свети Климент Охридски“. Има над шест години юридическа практика в София. Автор е на книгите „135 години Български нотариат“ и „Ролята на нотариуса в борбата с имотните измами“.
Гюнер Шюкри

24rodopi.com
Изпрати :

+ коментара + 5 коментара

Анонимен
5/1/17 13:11

kak da si gi uzakonim,ami kato izprevarim selskite kmetove ,koito veche sa ni gi ukrali

Анонимен
5/1/17 14:04

S dve dumi obstoyatelstvena proverka prilaga se za vsicki slucayi

Анонимен
5/1/17 17:20

Браво г-н Наско Борисов, много полезна информация за хората!

Анонимен
5/1/17 18:18

браво на колегата борисов точно и ясно е казал фсичко, аз не че съм нотариус но имам завършена баклавантура от земеделския колеж и сега ставам заместник на кмета, демек когато той отиде някъде аз ще го замествам.

Анонимен
5/1/17 18:47

До 18.18: Халал да са ти и запетаите, и точките, и главните букви, които си ги изял! Скоро така не съм се смял! Седни братле, седни и пий една за здравето на всички, макар и някои да са неграмотни! Ние ги знаем от коя партия са!

Публикуване на коментар

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Харесайте ни...

Изпращане на мейл адреса ви:

 
24 родопи