Едва 50 са заетите практики от общопрактикуващи лекари, от необходимите 100 по здравна карта, на територията на област Кърджали. Данните са предоставени на 24rodopi.com от Регионалната здравна инспекция.
Разбита по общини, информацията сочи, че в най-голямата-Кърджали, от необходимите 46 джипита, има едва 22. Остър недостиг има и в останалите общини на областта. В Крумовград от нужни 11, има заети едва 4 практики. В Момчилград общопрактикуващите лекари са 4-ма, а са необходими 10. В Кирково от нужните 14 практики, са заети едва 7. В Ардино по здравна карта трябва да има 8, но семейните лекари са само 5. В Джебел населението трябва да бъде обхванато от петима медици, но само двама. В Черноочене имат четирима общопрактикуващи лекари, а са нужни 6. Всички тези цифри водят до заключението, че съществува критичен недостиг. Причините са известни отдавна –обезлюдяването, особено в малките, отдалечени и труднодостъпни планински населени места, където често хората се налага да пропътуват дълги разстояния, за да отидат на лекар.
Както вече писахме, с над 40% е намалял броят на личните лекари в България за последните 20 години. По данни на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари те са малко над 4000. Най-голям пък е недостигът на джипита в Разград, Кърджали, Ловеч, Търговище и София, посочват от Българския лекарски съюз.

Четете и политическия коментар на деня:
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

4 comments so far,Add yours

  1. Анонимен17/12/19 16:24

    Навремето ,по време на бурния разцвет на една партия, местен лидер викаше : На нас доктори не ни трябват- трябват ни турци, пък ако ще да са фелдшери... Е сега и доктори няма и турците си дигат багажа към Европа, а местните лидери са си пак тука и пак са на власт... Такъв е живота... П.с . Едва ли редакцията ще пусне тоя коментар щото и на тях не им трябват хора, казващи истината, а хора хвалещи партията... След някоя година и на крив коментар ще се радвате, ама няма да има ...

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен18/12/19 09:16

    ot tezi 50 okolo 35 sa za toiaga ama vseki den sliapa durjava izleznal mi sutrinta da gi zashtitava niakuv ama vodeshtata na Nova go napravi za dve stotinki kradlivi doktori bez suvest gledat te kato hodesht lev firmadjii choveshkoto i hipokratovata kletva otdavna sa umreli pred kapitalizma jivota ne struva nishto za tiah

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен18/12/19 11:05

    Ah, gorkata psihiatria...golemi opashki,ve, vai, vai....

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен18/12/19 11:24

    То пък и едни джипита. Не ти дават едно направление. Все едно че им искаш пари. А да не говорим колко са знаещи и разбиращи. Дами се лекуваме благодарение на Чичко Гугъл.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.