Родопчани са в трескаво очакване да бъде открит бленувания и желан повече от 20 години граничен пункт „Рудозем-Ксанти“. Официалният старт на строителните дейности по изграждането му ще бъде даден днес, 24 януари. Символичната първа копка ще се състои на площадката, където ще бъде поредната „Врата към Беломорието“. Очаква се ГКПП „Рудозем-Ксанти“ да бъде отворен до края на 2020 година. По всичко личи, че този път това ще се случи. 

Историята

Въпросният пункт беше договорен още през 1995 г. и фиксиран в спогодба, подписана по-късно при управлението на соцправителството на Жан Виденов. И оттогава досега с темата спекулираха предизборно различни кметове, правителства и политици. Истината беше, че гърците отлагаха строителството на граничния пункт, въпреки изградения път за милиони от българска страна, който е направен по всички трансевропейски стандарти.
На 3 юли 1998 г. тогавашният премиер Иван Костов и външният министър в кабинета Надежда Михайлова долетяха в Рудозем за първата копка на язовир Пловдивци. Тогава Костов съобщи, че ще сложи и първо колче на границата. Това било станало възможно след подписаните на 2 юли, същата година, с гръцката страна спогодби за граничните пунктове в районите на Кърджали и Рудозем.
Надежда Михайлова изпълни ритуала по забиването на първото колче на границата. „Много се радвам от присъствието си на този исторически акт“, каза дипломат №1 тогава и изрази надежда, че в началото на следващото хилядолетие ще се поздравим и с откриването на граничния пункт.

Шеговито хората отбелязват, че колчето сигурно вече е станало върба.

Правителството на ГЕРБ и областният управител Недялко Славов дадоха напредък по най-важния в региона проект за ГКПП Рудозем-Ксанти. Като депутат, сегашният кмет на Смолян Николай Мелемов също лобираше за пътя. Покойният префект на Източна Македония и Тракия в Гърция Георгиос Павлидис също има огромни заслуги, за да се стигне дотук. Ненапразно той бе удостоен и със званието Почетен гражданин на Смолян.   
„За една година проектирахме пункт от гола поляна, върху която не се знаеше къде ще е самата площадка, не се знаеше къде е пресечната точка. Заедно с изключване от горския фонд – това са все процедури, които отнемат години. Няма ден, в който да не сме се занимавали с този проект“, посочи преди години Славов. Успоредно с това беше предприета по-масирана информационна кампания в гръцките средства за масова информация за популяризиране на проекта за пункта и да се активизира реализирането му и от тяхна страна, тъй като сме зависими от темповете, с които строят пътищата от другата страна на границата.  

Допълнителни средства в размер на 18 445 744 лева

за изграждането на ГКПП „Рудозем-Ксанти“ бяха одобрени от правителството през декември м.г.
„Благодарих лично на премиера Бойко Борисов на заседанието на Министерски съвет за изпълнения ангажимент към родопчани, за подкрепата му-негова и на всички министри, защото изграждането на този пункт е водещ приоритет за региона. Вече няма никакви пречки строителството да започне. Надявам се, че обектът ще бъде реализиран в срок, заяви областният управител на Смолян.
ГКПП Рудозем – Ксанти е разположен на 40 км югоизточно от Смолян, в т.нар. Арденски дял на Средните Родопи, на седлото между вр. Добри връх от изток и вр. Бабина чука от запад. Новата пътна връзка е продължение на републиканския второкласен път ІІ-86 Средногорци - Рудозем - Гърция и е част от разширената европейска пътна мрежа TEN-T. Отреденият терен за площадката е между граничните пирамиди 47-49 на българско-гръцката граница. Пресечната гранична точка на новопроектирания път е на кота 1021 м надморска височина в координатна система 1970. На 17 август 2016 г. беше подписан основният договор между управляващия орган на Програмата за сътрудничество INTERREG V-A "Гърция – България 2014 - 2020" и Областна администрация - Смолян, водещ партньор по проекта за отваряне на граничния път Рудозем - Ксанти.
Освен сградата и комуникации за бъдещия Граничен контролно-пропускателен пункт към Гърция, който ще е на българска територия, трябва да се изгради и подход от около 800 метра с три ленти за движение – две по 3,50 метра, една по 3 метра и два банкета по 1.50 метра.
В зоната на ГКПП трябва да се оформят и благоустроят две площадки. Ще се изградят три административни сгради, две контролни кабини, площадка за мобилен рентген, обществени тоалетни, здравен контрол, хале за щателна митническа проверка, навес с метална покривна конструкция, осова автомобилна везна за обслужване на ГКПП.
Планирано е да се изградят три отделни пътни трасета с по четири самостоятелни ленти за движение. Граничният пункт, според спогодбата между България и Гърция, ще е предназначен за всички видове автомобилни превози и товари.
През този пункт до Ксанти ще се ходи за час. Бизнесът се надява да живне още повече, което ще се отрази на туризма и като цяло на икономиката в региона. Надеждите на хората са свързани и с този пункт, който отдавна се чака да бъде открит, други пък са все още скептични заради бездействието през годините от гръцка страна.  Дългогодишната мечта на родопчани обаче е на път да се сбъдне.
Днес е първата копка…
Скоро ще имаме още една отворена врата към гръцкото море. Някои вече добавят: И към истинската храна, която предлагат в селата от българската граница до Ксанти. А това е друга кахърна тема за случващото се в България, но да я отложим за друг път. Днес настроението е приповдигнато. 
Николай Михайлов, 24rodopi.com
На снимките:
-Надежда Михайлова забива колчето
-Пътят към пункта от гръцка страна
-Така ще изглежда една мечта

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.