Родопчани със средно образование са най-често на Борсата

 

Смолянска област е с най-високия процент на безработица в страната, обявиха от Агенцията по заетостта в Пловдив. Близо 18 % от населението в региона е без работа. 12 651 са безработните към края на януари и те са близо с 600 повече от тези, регистрирани за същия период през миналата година, сочат данните от Агенцията. Най-много са се увеличили хората на трудовата борса в община Девин, като през миналата година са били 1480, срещу 2107 в началото на 2011 г. Лек спад в регистрираните безработни се забелязва в общините Златоград, Смолян, Чепеларе и Баните. Жените, които са без работа в областта са 7183, а мъжете са 5468. Най-голям е броят на безработните при хората в предпенсионна възраст-3411. На борсата е най-висок процентът на родопчаните със средно образование, следвано от тези с основно и начално. Не са малко и висшистите, които не могат да намерят работа, като броят им е 961. През януари 2011 г. в бюрата по труда, работодателите са заявили 308 работни места на първичния пазар и 637 места по програми за заетост.

През пиковите месеци януари и февруари безработицата в Кърджалийско достигна  близо 11%, отчетоха от Трудовата борса. Спрямо януари равнището на безработицата е нараснала с 0.8%, а регистрираните безработни със 709 лица. Най-ниско равнище на безработица е отчетено в община Черноочене, а най-високо в община Джебел. По програми на заетостта в област Кърджали са включени общо 187 безработни лица. 167 са нововключените лица по Национална програма „От социални помощи към осигуряване на заетост".

Най-предпочитаните от работодателите  преференции са да приемат за стажуване младежи до 29 г., а по нея 45 безработни лица са намерили ново работно място. 39 безработни младежи до 29 години са се възползвали от правата  си и са намерили реализация в частния сектор. 24 лица с трайни увреждания за успели да намерят трудова заетост по друга мярка. При безработните над 50-годишна възраст е намерена работа на 10 лица.

 

 

Възползват се от 5 програми за заетост

 

По пет различни програми на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси",  кърджалийци са потърсили професионална квалификация и заетост. Общият подаден брой на заявленията е 1151. Най-голям интерес има към програмата „Аз мога", като 553 лица от областта са потърсили реализация по нея. За включване в обучението 368 са получили ваучери. От тях 305 ще получат ключови компетентности, а останалите 63 лица професионална квалификация.

393 лица пък са подали заявления  по проект „Обучение и кариерно развитие". Получилите ваучери са 161 – от тях 142 лица ще получат ключови компетенции, а останалите 19 професионална квалификация.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.