Кризата бичува работници, а „Горна Арда" стартира едва след 2 години

Азис МУРАД


Всички родопчани усетиха на гърба си ефекта от кризисните 2009-2010 година. Най-отчетливият показател бе значително намалената покупателна възможност на гражданите в региона и галопиращите цени на стоките от първа необходимост.
Една четвърт от активното трудово население в страната (18-64 г.) са под прага на бедност, а близо половината от пенсионерите (над 65 г.) мизерстват с пенсии под този праг. Ако приемем, че едно лице работи на минимална месечна работна заплата от 240 лв., а това са повечето работници в реалния производствен сектор в общините Ардино и Мадан, то след приспадане на личните осигурителни вноски и 10% данък върху дохода на физическите лица-чистата сума за получаване остава около 190 лв.

От КНСБ предложиха незабавно повишаване на минималната работна заплата с 50 лв. Министърът на труда обаче приема увеличение до 30 лв., но неговият колега във финансовия ресор не дава дума и да се продума за увеличение на заплатите, респективно жизненият стандарт в страната. Повечето от работещите в реалния сектор са на минимална работна заплата, поради което най-много тях касае тази евентуална актуализация. Освен това перипетиите на работниците в малките общини допълнително утежняват ситуацията. В условията на отмиращи отрасли като рудодобив и тютюнопроизводство в съседните една до друга общини Ардино и Мадан, единствен вариант за момента остава проектът „Горна Арда". В края на март предстои да бъде довършен окончателният технически проект по хидроенергийния обект. Основната част от работниците, ангажирани в мащабното строителство ще бъдат наети именно от тези два района. Как обаче жителите ще успеят да дочакат старта на проекта, посочен с дата- началото на 2013 година?

 На снимката:

На това място, на границата на областите Смолян и Кърджали, ще се изгради първата язовирна стена от каскада „Горна Арда"

 


Кмет защити шивачки от фалирала фирма

Наскоро близо 120 работници останаха без работа и доходи от фалиралата шивашка фирма „Булгатекс". Въпреки, че не е работа на общинския кмет, той пое разходите по трудовите спорове на тези онеправдани граждани. Нещо повече, кметът Ресми Мурад поде инициатива за осигуряване на нови работни места за тях, поради което синдикатите искрено изказаха своята признателност.
На празненствата за 20-годишнината на КНСБ в гр.Кърджали през април 2010г., г-н Ресми Мурад бе награден с почетна грамота за най-добър социален партньор и с тази си постъпка доказа още веднъж правдивостта на полученото заслужено признание.

Междувременно в Районния съд в Ардино вече започнаха делата срещу фирмата.


Само 8 на сто от нашенци се чувстват щастливи

Според проучване на Центъра за стратегически анализ на френското правителство, само 8% от живеещите в България са заявили, че се чувстват щастливи. Основният аргумент сред многото причини за песимизма на нашенеца е бедността. Докато във Франция прагът на бедност е определен на 797 евро месечен доход, а в Люксембург даже на фантастичните 1424 евро месечно, то в Румъния този праг е 61 евро, а в България са достатъчни за преживяване около 108 евро (или 211лв.) на месец за едно лице.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

2 comments so far,Add yours

  1. Анонимен27/2/11 10:26

    Ардино и Мадан са обречени общини както всички други Родопски общини. Години наред некадърно управление даде своите плодове.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен28/2/11 12:39

    Dva mandata izbroihme - kakvo sa oshte dve godini!!!

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.