Приключи работното посещение на министъра на културата Вежди Рашидов и вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков в Турция, съобщиха от пресцентъра на Министерството на културата. Във втория ден на работното си посещение, двамата министри се срещнаха с група от около 30 представители на ръководствата на изселнически организации в Турция.
"Рашидов и Дянков се срещнаха с активисти на организацията "Бултюрк", докато по-стари дружества, като Федерация "Балгьоч", бойкотираха събранието", поясниха за "24 х 7 Родопи" истанбулски журналисти, запознати с делата на десетките нашенски формации. Както вече 24rodopi писа, "Бултюрк" симпатизира на ГЕРБ и настоява за среща с премиера Бойко Борисова, а "Балгьоч" подкрепя ДПС.
„Ние дойдохме тук не за да искаме нещо от вас, а за да покажем, че нашето правителство е готово на всякакъв вид диалог, за да решаваме заедно проблемите, които стоят пред вас", заявил министър Вежди Рашидов при откриването на срещата. Той изтъкнал, че правителството обръща внимание на всички български граждани, без значение къде живеят и каква вяра изповядват, както и полага всички възможни усилия за решаването на проблемите им. Министър Рашидов припомнил, че за него в рамките на по-малко от година това е втора по рода си среща, в която участва толкова широк кръг представители на български граждани, живеещи в Турция. Той подчертал също, че българското правителство държи въпросите на българските изселници, живеещи в Турция, да се решават директно, без намесата на посредници. Това изказване на министър Рашидов предизвикало бурни аплодисменти в залата.
Изселниците поставили въпроси, свързани със сътрудничеството в образователната дейност, размяната на фолклорни и театрални групи, на ученически и студентски групи и хора на изкуството. Представители от региона на Одрин и Чорлу поискали да им се окаже помощ за откриването на курсове по български език. Изселници поставили пред министър Вежди Рашидов и въпроси, свързани с приемането на ученици в училищата по изкуствата в България.
В навечерието на 24 май т. г. на одринска сцена ще изнесе спектакъл кърджалийският театър. С това ще бъде поставено началото на поредица гостувания на български театри в Турция и на турски театрални трупи в България.
През месец май т. г. предстои и посещение на българска културна делегация начело с министър Вежди Рашидов в Анкара по покана на турския министър на културата и туризма Ертугрул Гюнай.


На снимката: Дянков и Рашидов с лидерите на "Бултюрк"
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

7 comments so far,Add yours

  1. Анонимен20/2/11 15:06

    „Ние дойдохме тук не за да искаме нещо от вас...
    Dobre ,shtom ne iskash nyama da go poluchish...:)

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен20/2/11 16:29

    Дааам, предизборната кампания на ГЕРБ започна доста отдавна. Само че няма кой да им повярва особено изселнците след като приеха новия изборен кодекс. А това че са ги посрещнали учтиво и са им ръкопляскали е в реда на нещата. Гостите така се посрещат навсякъде - с уважение.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен20/2/11 17:20

    Вежди не пожали паметта на майка си, камо ли тези изселници ги бръсне за хора.Както в Кърджали ще им вземе гласа и ще ги забрави до следващите избори.Дано не му се хванат на лъжливите му обещания.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен20/2/11 19:01

    Ех, Вежди, ех, Рашидов, докъде падна! Те може да са изселници, но сигурно помнят твоята близост с Доган и Мултигруп, после как залюби царя и как го разлюби ,като не стана министър. Сега си си продал душата на Бойко , ама не си съвсем сигурен , че си първи придворен в Министерството но културата. Чува се, че заместникът Чобанов се целел в стола ти. И за да залепнеш по-силно на него и до Истанбул ще отидеш ,и до Диарбекир, ако трябва. Питам се, до къде ще стигне обезличаването ти.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен20/2/11 19:52

    Новосъздаденият предизборен щаб май не обяви Кърджали като град, където искат да имат кмет. Това пък доказва, че между ГЕРБ и ДПС съществува негласна прегрътка.Липсата на сериозни кадри тук, бизнес интересите на сина на Вежди и отстъпения парк на фирмата на Цветанов го доказват

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен21/2/11 09:05

    От този флирт да не родят отроче като на Костов . Който се е задявал с изселниците, после ближе тежки рани и дълго го боли.

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен28/2/11 17:45

    Кой ще бъде следващия на когото ще сториш метан?

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.