Родопски Клондайк или първа копка на Гроба на Крумовград!?

Това е изборът на крумовградчани след като правителството даде 30-годишна концесия за разработването на златното находище "Хан Крум" на "Болкан минерал енд Майнинг", която е дъщерна на канадската компания "Дънди прешъс металс".

„99 на сто от хората в Крумовград и 7-те села, в чиито землища попада златната мина, искат да живеят тук, както и преди. Един процент ще подкрепят безрезервно златодобива, защото ще получат някакви пари и ще избягат от родния край", твърди 49-годишният Митко Асенов, който преди години се преместил от село Малък Девесил в града.

Мината на „Дънди" ще засегне селата Гулия, Дъждовник, Звънарка, Къклица, Малко Камняне, Овчари и Сърнак.

За 30-годишния срок на концесията компанията се ангажира да инвестира над 114 млн. лева, а очакваният средногодишен добив е 850 хил. тона руди. Регистрираното търговско откритие е за над 25 тона злато. Община Крумовград ще получава 30 на сто от концесионните плащания.

„Мислех да отгледам децата си тук. Мечтаех си някой ден да се порадвам на внуци. Тук, в Крумовград.

 

Сега всички коментират, че със златодобива ще дойдат и болестите",

 

казва пред „24 х 7 Родопи" Асенов.

От другата страна на „барикадата" настроението е като за отваряне на шампанско.

 На 4 януари т.г. МОСВ дало положително становище за доклада по ОВОС на проекта на канадската фирма „Дънди Прешъс Металс", пише по темата „Политика". Одобрена е и съвместимостта му със зоните по „Натура 2000". Това е вторият, преработен заради обществения, а и политическия натиск в изминали години, вариант на проекта за разбработване и експлоатация на златното находище в местността Ада тепе край Крумовград.

От 2002 г. "Болкан минерал енд майнинг" /БММ, част от канадската компания "Дънди Прешъс Металс"/ има договор за търсене и проучване на златното находище край село Перуника. Близо 4 милиона долара струваха на БММ проучванията на залежите на Ада тепе до Крумовград.

За първоначалните проучвания за всяка една от площадките са необходими най-малко 300 000 долара, казваха канадците преди близо 6 години. В първия си вариант проектът предвиждаше преработката на рудата до концентрат да се извършва на място чрез цианидна технология. Проектът „Клондайк в Родопите" обаче бе спиран от периодичните протести на екологични организации от България, подкрепяни от подобни от Гърция и Турция. Канадците се бръкнаха сериозно и финансираха посещение с чартър до испанския град Овиедо, където 60-ина общинари и други чиновници видяха действаща златодобивна мина край Ел Байе, по чиято технология трябваше да заработи рудник с фабрика на Ада тепе. Видяното обаче така и не сломи Крумовград, а проектът бе временно замразен. През миналата година той бе преработен така, че да се хареса на предишните противници. Според новия вариант рудата ще се добива и преработва, но без приложението на цианидите. Полуконцентратът ще се транспортира по море до Намибия, където канадската фирма притежава съоръжения за златодобив.

Община Крумовград ангажира две независими една от друга групи експерти в сферата на златодобива и екологията. Експертите ще трябва да се запознаят с доклада по ОВОС и да представят на общината аргументирано становище. Очакваната инвестиция е около 100 милиона долара. В златната мина на Ада тепе ще се добиват 800 000-1 000 000 тона руда годишно, а

 

300 камиона с полуконцентрат на ден ще се отправят за Намибия, за да станат на кюлчета.

 

Единственото, около което мненията се обединяват, е това, че районът може и да живне, ако рудник и фабрика отворят врати. Предизвикателството обаче е пред болезнената за всички тема за екологията. Друг е въпросът, че това е единственият проект за солидни чуждестранни инвестиции в Кърджалийска област за последните 10 години. Хората в района са разделени на две. Едната част сънува екологичен апокалипсис и само за това говори. Другата се опитва да мисли поне малко по-европейски и твърди, че в развитието на златодобива е доброто бъдеще и оживлението на иначе забравения родопски край.

Междувременно екоорганизацията "Живот за Крумовград", учредена именно за отпор на инвестиционните намерения на "Дънди", остана без лидера си – неуморният Михаил Василев почина и все още никой не го е наследил, пише „Политика". Той беше човекът, който периодично обясняваше страховитите последствия за човека и природата, които ще се стоварят върху им, ако тръгне проектът. В прогнозите му

 

за предстоящите "отрова", "рак", "смърт", "апокалипсис" се включваха и еколози от Гърция и Турция,

 

както и нашенските Зелени Балкани. Находището на Ада тепе наистина е огромно – златните ресурси там са повишени до 835 000 унции по данни от оценката на "Дънди". Голямата идея на канадците от компанията е да превърнат Ада тепе в международен модел за съжителство между златодобив и природа. Проектът се придържа към стандартите, изисквани от ЕС, ООН и Световната банка, твърдят инвеститорите. Според тях Крумовград ще стане Родопският Клондайк.

Още миналата година през май, когато фирмата внесе новото си инвестиционно предложение, кметицата Себихан Мехмед заяви одобрението си за най-важната му част, според нея – отмененото ползване на цианидната технология при златодобива. „Очакваме становището на експертите и едва тогава ще изградим нашето. На 6 януари т.г. получихме официално от фирмата доклада по ОВОС с предложение в периода 7-11 февруари да направим обществено обсъждане по него. Ние обаче ще изчакаме думата на експертите, едната група ще бъде готова до края на февруари", уточни тя. Друг добър момент е според нея е, че определен процент от печалбата по концесията ще постъпва като приходи в общината и в държавата.

Според анонимен служител в офиса на канадската фирма първият етап – строителството на фабриката и изграждането на съоръженията, ще продължи 1,5-2 г. Няма да се прокопава хвостохранилище, а съоръжение за съхранение на минни отпадъци. След това 9 г. ще работят флотационната фабрика и златната мина, където ще бъдат наети 220 души. Икономиката непременно ще се оживи, вероятно ще се появят и други инвестиции, прогнозира мъжът.

Няма безвредно производство, а златодобивът е сериозна промишленост, коментира здравният инспектор Васил Георгиев. Според него проектът има и хубави, и лоши страни. Той изрази опасения, че ще се отрази на екологичното равновесие, тъй като районът е екологично чист. „Ако и тук обаче се повтори ужасът с унгарското хвостохранилище, не искам да мисля... Трябва да се знае и какво ще се случи с Ада тепе и цялата околност след финала на експлоатацията на мината", твърди той.

 

 

Златното Ада тепе е лесокултурен парк

 

Златното Ада тепе е регистрирано като лесокултурен парк и от 1966 г. е защитена територия. В съседство тече река Крумовица, която стопаните ползват за напояване на тютюневите ниви. Отрязването на тепето ще унищожи големи площи гора, която е на близо 70 години и е залесена изкуствено от местни доброволци. Страховете на хората идват най-вече от факта, че там почвите са карстови и пропускат всичко във водоизточниците. А дори само споменаването на думата "цианид" предизвиква у крумовградчани гримаси на ужас и паника. За тях това означава масови болести и смърт за хора, флора и фауна. От друга страна обаче перспективата районът да се съживи, да има хляб за традиционно безработните мъже в Родопите, градът да стане поредното известно място на света, е особено блазнеща. Ето защо неразрешимата от години дилема е превърнала всеки от местните хора в спец по химически процеси и екология. Темата бистрят млади и стари по кафенета и кръчмички в иначе скучния град на края на България.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

12 comments so far,Add yours

  1. Анонимен23/2/11 20:05

    Както казват гърците - не вярвайте на данайците дори когато ви носат подаръци. Крумовград е обречен от тук до края на света с този златодобив.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен23/2/11 20:33

    Крумовград отдавна е обречен.Аз мисля,че разработването на това находище ще има повече плюсове,отколкото минуси за общината.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен23/2/11 20:44

    Крумовград ще заприлича на Раднево. Ще бъде прашно. ще има ръст на заболяванията свързани с дихателната система. Младите ще бягат от района. ще останат само възрастни и тук таме някой млад лентяй и пияница.
    Ако е имало някаква база за екотуризъм, културен туризъм и прочие неща по които си падат европейците, пиши го умряло.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен23/2/11 20:53

    Крумовград, скоро няма да го има на картата, няма да остене нито един здрав човек. Какво казват ще се наемат 220 човека, амислят ли колко ще се изселят скоро време... не няма кой да го мисли то нали общината ще лапа пари какво и дреме за населението. ТАПАЦИ!

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен23/2/11 20:55

    ne se lajete hora,vzimat zlatoto.zamarsqvat reki.pochva i si tragvat,za krumovgradchani nishto nqma da ima samo boklucute im!

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен24/2/11 15:39

    Крумовград и сега си прилича на Раднево :):):) прашно и пусто. А ако е имало някакъв шанс за екотуризум отдавна щеше да се развие такъв :) И една забележка към автора на статията, никакви 300 камиона на ден няма да минават, ще са не повече от 5-6 камиона на ден :) Преди да напишете каквото и да било се осведомявайте се по добре.

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен24/2/11 16:18

    Защо не идат да копаят в Канада. И там има злато... ами са дошли тука...

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен24/2/11 16:22

    Въпреки, че 99% от хората в Крумовград са против проекта никой не се съобрази с тях.
    Какви мизерни четиири милиона за общината?Идва някой от другия край на света,взима ти най-ценното и след това пустиня-да мрът аборгените.Първото злато добито в Европа-вие луди ли сте да се допусне всичко това да бъде унищожено!

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен24/2/11 18:42

    Нека ако някой има път от Панагюпище към Пирдоп и като мине Панагюрските колонии,като почне да се спуска да направи малко снимки.Ще видите как балкана го няма и всичко е лунен пейзаж.Къква облага ще има общината длед като всичко ще се изнася навънка,никой няма да знае колко злато се извлича.

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен25/2/11 08:42

    Всички са против златодобива уж а има над 2000 души записани за работа.Безработицата в града реално е над 50 процента.

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен27/2/11 00:21

    UJAS 6TE UMREME KATO JABITE V GYOLA NO PILNO S ZLATO.

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен2/3/11 18:50

    НЕ С КАМИОНИ И КОРАБИ,А С ЛОДКИ С ГРБЛА ЩЕ НИ ИЗВОЗВАТ ЗЛАТОТО ПРЕЗ ОКЕАНА, АКО СЕ НАЛОЖИ ПРИ ТАЗИ ОГРОМНА ПЕЧАЛБА ! ТОВА НЕ Е ТЪПАЩИНА, А НАЦИОНАЛНО ПРЕДАТЕЛСТВО... ТРЪГНАЛО ОТ 1999 ГОД., ТА ЧАК ДО СЕГА...!
    ГЕНИАЛНИ ПОЛИТИЦИ И СТРАТЕЗИ - НЯМА ЩО ! ЗАТРИВАТ НЕ САМО НАС, НО И ТЕЗИ, ДЕТО ЖИВЕЯТ В КОЛИБИТЕ ! АКО НЯКОИ СИ ВЪОБРАЗЯВАТ ЧЕ ЩЕ СТАНАТ ПО-БОГАТИ, ИЛИ ПО-ЗДРАВИ, ЖЕСТОКО СЕ ЛЪЖАТ !

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.