Оценител: Дъждовна година, слаба реколта! „Михайлидис" дават до 3,90 за кило - „без пазарлъци"

Саффет ЕРЕН


Изкупуването на тютюн от реколта` 2010 започна вчера в ардинското село Жълтуша. Старт на кампанията даде фирма "Алайънс Уан Табако България", която ще изкупува и от тютюнопроизводители от съставните села. Хората напират час по-скоро да продадат тютюните, за да си направят точно сметките по занулените семейни бюджети.
Айше и Байрам Хасанови стегнали 16 тютюневи бали. Те са от стотината семейства, коите се занимават с тютюнопроизводство. Байрам е пенсионер по болест и месечно получава 115 лв. „Издържам 4-членно безработно семейство, спасение ни са тези 16 бали!", посочва той „чакащите" ред златистите бали. Костадин Филипов, учител в местното училище, докато подрежда 34-те бали като пред комисия, в движение обяснява, че в предишни години той и съпругата му добивали повече тютюн, но миналата година леко отстъпили от завоюваните позиции и като качество. Кметският наместник на с. Седларци Йовчо Гаджалов помога на съселяните си и за предаването на тютюневата им реколта. Той твърди, че добиваните тютюни в Седларци са малко по количество, но определено висококачествени за разлика от околните села в района. Тютюн в Родопите се е произвеждало и ще се произвежда, категорични са повечето, докато чакат реда си да минат през оценка и кантара.
През това време техник-оценителят Сейфитдин Османов и членовете на комисията от фирмата направиха сефтето: прегледаха и оцениха първите 39 бали на Румен Бояджиев за около 4 лева на килограм.

Опитният оценител Османов анализира производственото лято на 2010-та като дъждовна и неблагоприятна за тютюнопроизводителите, които „изтървали" първа и втора ръка при брането, като имали проблеми и със сушеното на максула. Тютюневият експерт изказа позиция, че ще спазват договорените взаимоотношения, ще оценяват и изкупуват тютюните според качеството, а не според човека. Според любителите на прогнозите, в Жълтуша средните изкупни цени на фирма "Алайънс Уан Табако България" ще варират от 3.60 лева до 4.60 лева. Това общо взето подсказват и от фирмата.
Другата фирма-изкупвач в Жълтуша е конкурентната „Михайлидис". Представителят на фирмата Любен Гълъбов, непосредствено преди хода на изкупвателната кампания, огласи пред тютюнопроизводителите, с които фирмата има договори за 16 т. тютюн, че средната изкупна цена на килограм ще бъде до 3.90 лева, „без пазарлъци".

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

1 comments so far,Add yours

  1. Анонимен8/2/11 08:26

    Кърджалийци, гласувайте за Перперикон!
    http://www.standartnews.com/inquiries/details/id/193/

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.