Гимназията за преподаване на чужди езици „Христо Ботев"-Кърджали е член на Кеймбридж училищата в България. Елитното учебно заведение вече е и изпитен център за получаване на сертификат за владеене на английски език от  Cambridge ESOL. За възможностите, които дават успешно положените изпитни нива разговаряхме с директора на ГПЧЕ „Христо Ботев" Йорданка Чавдарова.

 

- Г-жо Чавдарова, ГПЧЕ „Христо Ботев" е член на асоциацията на Кеймбридж училищата. Как гимназията бе избрана за изпитен център?

- За да се запознаят с базата, с която разполагаме, тук дойдоха представители на АВО-Бел. Те са акредитиран център за провеждане на изпитите на University of Cambridge ESOL Examinations. Провеждат всички изпити на Cambridge English - FCE, CAE, CPE, KET, PET, YLE, както в компютърен, така и в хартиен вариант. Представителите останаха очаровани от възможностите, които има в гимназията. Нашето училище е един от двата центъра за Южна България, където се провежда този изпит. Другият е в Ямбол. Важно е да се знае, че придобиването на такъв сертификат е пожизнен. Чрез полагането на този изпит, никога не е било по-лесно да получиш безсрочен, международно признат сертификат за владеене на английски език.

- Каква образователна информация дават за човек успешно издържани изпити на нива FCE и CAE?

- При САЕ кандидатът може да разбере широк диапазон от сложни и по-дълги текстове и да улови значение в подтекст. Може да се изразява свободно и гладко без видими затруднения, като не се колебае каква фраза или дума да употреби. Може да използва езика гъвкаво и ефективно за социални, академични и професионални цели. Може да създаде ясен, добре организиран и подробен текст по сложни теми, като демонстрира добро владеене на структурата на текста, както и на свързващите думи и съюзи.

При FCE кандидатът може да разбира основния смисъл на по-сложни изложения по конкретни и абстрактни теми, включително технически дискусии от неговата сфера на специализация. Може да общува значително гладко и свободно с носители на езика, което позволява и на двете страни да контактуват с лекота. Може да направи ясно и детайлно изложение в по широк диапазон от теми, както и да изрази позиция по актуални въпроси, като изтъкне предимствата и недостатъците на различните гледни точки

- Какви възможности за реализация носи притежаването на въпросния сертификат?

- Сертификатът на Cambridge ESOL е голям плюс, независимо дали става дума за кандидатстване за работа, обучение или живот в чужбина. Той е удостоверение за езикови умения, признато от нaд 8 500 работодатели, университети и правителствени организации по цял свят. Получаването на такъв сертификат отваря пред всеки млад човек врати към много нови възможности. Независимо за какво той иска да използва езиковите си умения, сертификатите на Cambridge ESOL ще му помогнат да превърне мечтите си в реалност.

Много хора изучават английски език с цел да продължат образованието си в англоговоряща страна. Ако за кандидатстващия английският не е майчин език, повечето престижни колежи и университети ще изискат от него удостоверение, че познанията му са на нужното ниво, като едно от условията за неговото приемане.
Cambridge ESOL е част от световно известния Университет Кеймбридж и издаваните от тях сертификати се признават в цял свят като доказателство за езикови умения.
В световен мащаб, всяка година стотици хиляди хора взимат изпитите на Cambridge ESOL с цел кандидатстване за работа или за издигане в кариерата, повишение. Много работодатели – водещи имена в сферата си на дейност – изискват сертификати от Cambridge ESOL, защото знаят, че те са добър индикатор за владеенето на английски език.
- А как стоят нещата за страната ни, с други думи-борбата на местна почва?
- Откакто България е член на Европейския Съюз, изискването за владеене на английски език стана неразделна част от всяка една обява за работа. Все повече хора се нуждаят от достоверно свидетелство за уменията им по английски език, което да наклони везните в тяхна полза при кандидатстване за работа. Поради тази причина много водещи представители на българския бизнес като Coca-Cola HBC Bulgaria AD, CB Unionbank Ltd, Kozloduy NPP PLC, Solvay и други, признават и изискват сертификатите на Cambridge ESOL от своите бъдещи служители.
Българските образователни институции като СУ „Св. Кл. Охридски", ТУ-София, Нов Български Университет и други, също признават сертификатите като независим и достоверен документ за ниво на владеене на английски език.

- Има ли интерес от нашия регион и ще повлияе ли кризата, все пак за изпита се заплаща немалка сума?

- Огромен е интересът от всички възрастови групи. Наличието на такъв сертификат отваря огромни хоризонти за реализация, както за образование, така също и за намиране на работа в страната и чужбина. Знаете,че българинът е предприемчив и винаги независимо от икономическата ситуация е инвестирал в образование и професионална реализация.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

2 comments so far,Add yours

  1. Анонимен20/2/11 10:22

    Pozdravleniq za direktora na "Hristo Botev" nadqvam se da prodaljava vse taka s novi ambicii.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен20/2/11 16:45

    Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.