Габровска област е рекордьор по обезлюдени села в страната, следват Велико Търново, Кърджали и Смолян. Това твърдят от Националния статистически институт.

Към края на 2009 г. броят на обезлюдените села в Габровско бил станал 61. Следва Великотърновска област с 39 села без обитатели. Основно това са някогашни махали в Централния Балкан. Суровият живот високо в планината и липсата на перспектива отблъсква хората. Родопите също остават с все повече безлюдни села - в Кърджалийско те са 9, а в Смолянско - 5.
Броят на обезлюдените села в България с всяка година нараства. Последните данни от текущата демографска статистика показват, че към края на 2009 г. селата без жители са 148. Броят на тези само с един човек пък е 43.
Преди 10 години безлюдните села са били 92, а още десет години по-рано броят им е бил 56. През годините обаче немалка част от тях са били заличени от картата на България с решение на Министерския съвет. Това става по искане на кмета на общината, когато в тях 20-30 години не живее никой, а сградите са толкова разрушени, че са неизползваеми. Пътища няма, а електроподаването отдавна е прекъснато.
При всяко преброяване обаче анкетьорите обикалят съществуващите безлюдни села, за да регистрират останалите без стопани къщи. Случва се след като години наред в едно село не е живял никой, все пак там да се заселят жители.
Около 29% от населението на България живее в селата, чийто брой е 5100. Годишно около 30 хиляди техни жители ги напускат и се преселват в градовете. Прогнозите на Асоциацията на българските села е, че до 10 години броят на безлюдните села в България ще достигне 1000.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

4 comments so far,Add yours

  1. Анонимен20/2/11 10:27

    Normalno e horata da se preselqt sled kato nqma pati6ta,tok prestavqm si kakva mizerqi jiveqt horicata.Ako imat rodnini pone tam da idat da ne se ma4at pone tam moji da ima tok i da imat lekari nedai se boje ako se razboleqt tezi horica koi 6te gi pogledne.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен20/2/11 11:01

    Няма какво да се чудим!Такъв е живота в реалния свят! През соца изкуствено се поддържаха цели райони!

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен25/2/11 09:29

    След вандалското унищожение на земеделието и живодновъдството и унищожаването на цеховете и тоталната безработица какво очаквате.Какъв селски туризъм може да се развива без пътища и неграмотни хора които не владеят българският език.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен26/7/11 12:30

    мНОГО лОШО

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.