Енергийната компания очаква до седмици да придобие акциите на „Джейлан холдинг"

 

Областният управител Иванка Таушанова обсъди развитието на проекта „Горна Арда" с представителите на компанията EVN Вернер Казагранде и Раймунд Гайсбауер – ръководители на проекта от австрийска страна. На срещата присъства и депутатът Цвета Караянчева.

Гостите заявиха, че познават първоначалната идея за изграждане на каскадата, която датира от 80-те години на 20 век,  но съзнават, че към настоящия момент тя не би могла да бъде използвана, затова  EVN, в партньорство с НЕК, работи по осъвременяването й съгласно съвременните изисквания за икономическа ефективност и екологосъобразност.

До края на март се очаква двете дружества да одобрят окончателния вариант на проекта, стана ясно от думите на г-н Казагранде. Раймунд Гайсбауер представи на областния управител скица на възможните технически решения. След като бъде избрано едно от тях, ще се пристъпи към изпълнение на дейностите по оценка на въздействието върху околната среда и върху биологичното разнообразие. В съответствие със закона оценката ще бъде възложена на независим изследователски екип. След съставянето на доклада за оценка, проектът ще бъде представен пред населението и ще бъде подложен на публично обсъждане, заяви Казагранде. Според него е съвсем реалистично да се очаква изграждането на съоръженията да започне през 2013 година. „Надявам се традиционно доброто ни сътрудничество с централните и местните власти да ни помогне да получим своевременно всички необходими документи за строежа, свързани с разрешителните и лицензионни режими", каза представителят на ЕВН. Караянчева и Таушанова подчертаха, че проектът е изключително важен и за региона, и за страната. Те изтъкнаха възможността за развитие на паралелни на проекта дейности, които да осигурят допълнителна заетост в района и подпомогнат развитието на местната икономика. Казагранде припомни, че се очаква инвестициите в проекта да бъдат в размер до 350 милиона евро, като в активната фаза на строителство в проекта да бъдат заети до 3 000 души. Нашето желание е по „Горна Арда" да работят фирми, осигуряващи заетост на местното население, още повече, че районът се слави с много добри строители, обясни той.

До няколко седмици от ЕVN се надяват окончателно да придобият акциите на дружеството „CCG"- наследник на „Джейлан холдинг" в ХЕК „Горна Арда". Като капацитет и като производствена мощност каскадата ще е по-голяма от „Цанков камък". Австрийците възнамеряват, тя да е не само енергиен проект и да допринесе за подобряване на инфраструктурата, но да има и отношение към развитието на туризма и опазването на околната среда.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

10 comments so far,Add yours

  1. Анонимен21/2/11 17:29

    Един път да Ви изберем пък...След изборите най-вероятно от 2013 год. ще минеме на вариант 2113 год.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен21/2/11 17:34

    Браво Вежди!
    Докато другите дрънкат глупости, замерят се с флашки, и правят схеми с ДПС ти си работи, те хората не са слепи...

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен21/2/11 18:51

    Тая дъвка Горна Арда я дъвчим за малко преди всякакви видове избори от времето на грандиозното и откриване от Иван Костов. Пак ще я подъвчем до края на годината...

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен21/2/11 19:03

    Не знаех, че е работа на министъра на културата уреждането на "Горна Арда ". тук ми идва на ум една стара история, свързана с Джейлан. Имаше някаква кърджалийска връзка - наш изселник, който представляваше фирмата в България. и понеже EVN ще купува дяловете на Джейлан си мисля, че посредничеството на нашия съгражданин министър няма да е безплатно, а иначе се отчита държавна работа. Аферим, машаллах,другарчета !

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен21/2/11 19:12

    Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен21/2/11 19:41

    до 19:03
    Вежди се застъпва за проекта в качеството си на ИЗБРАН ДЕПУТАТ и на ГРАЖДАНИН на този град. Все неща с които вашите г-жи не могат да се похвалят. И докто те си правиат това-онова с ДПС, че да изкaрат някой лев за тях и за ..., някой трябва да свърши нещо пък дори и да е министъра на културата.

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен21/2/11 19:51

    Поне гледат умно ::)

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен21/2/11 20:06

    Вежди за нищо не се застъпва безплатно. Даже преди години, като направи паметника на децата ,загинали в р. Лим , не се посвени да си прибере хонорар, нищо че средствата се събираха с дарения. Типично за морала на ГЕРБ.

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен21/2/11 20:35

    Към 20:06
    Е по-гнусна лъжа не бях чел. Това в някой предизборен щаб ли го родихте. Вие само даренията които е направил в Кърджали не можете дори да преброите, та камоли всичките които е направил в България и извън нея. Информацията е публична и лесно проверима. Другия път измислете нещо дето по хваща дикиш.
    Хубаво е Ц.Ц. или А.Д. или както и да го наричате да ви праща по често на семинари та белким прихванете нещо.

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен21/2/11 21:18

    Ако знаете кои са даренията му за Кърджали, моля да ги изброите, че всички да се гордеем с щедрото му сърце.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.