По желание на граждани на Крумовград публикуваме репортаж на БНТ, излъчен тази вечер, за мината на златодобивната фирма „Дънди" в Челопеч. Заглавието е на самите читатели на 24rodopi:

Жителите на Челопеч се изправиха срещу рудника, в който изкарват
прехраната си. От 4 години къщите им се рушат.

Според потърпевшите - заради денонощните взривове от мината, според ръководството на рудника - заради лошо проектиране и строителство на къщите. В епицентъра на поредните спорове се оказа камерата на "По света и у нас", която обаче се оказа неудобна.

Първите пукнатини на къщите започват да се появяват по едно и също време преди четири години. Към рудника и общината заваляват жалби от жителите на Челопеч.

Правят се две експертизи - едната сочи за виновник мината, другата - я оправдава. И така, до ден-днешен щетите по къщите стоят, няма отпуснати компенсации, а конфликтът между ръководството на рудника и хората става все по-горещ.

Баба:
- Страшна работа е, чува се - пу-пу - не може да се спи.

Дончо Иванов - Коалиция за устойчиво развитие:
- При увеличението на производството три пъти са се увеличили взривните работи и по тази причина шумовете и вибрациите, вредни емисии надхвърлят границите на допустимото.

БНТ:
- Ти колко пъти си се оплакала тук?

Баба:
- На кого бе, на арменския поп ли... Всичко е лъжи.

4 години потърпевшите от Челопеч и представители от рудника се срещат, напрегнато спорейки за проблема. Както се случи и днес. Камерата ни обаче не беше желана там.

Алекс Нестор - директор корпоративни и външни отношения в "Челопеч
майнинг":

- На срещата ние не искаме да присъстват медии и трети заинтересовани страни.

Мъж:
- Къв е проблемът на камерата. Кажи, че искаш да я изхвърлиш навънка, кажи за какво.

Интересна подробност е, че голяма част от общинските съветници в Челопеч работят и в рудника. Такъв е случаят и на председателя на Общинския съвет.

Наско Фотев - председател на Общинския съвет в Челопеч:
- Нашата идея е да бъдем арбитър и да организираме среща между двете страни.

- Може ли вие да бъдете арбитър, ако работите в рудника?

- Пак ме разбирате грешно.

Алекс Нестор - директор корпоративни и външни отношения в "Челопеч майнинг":
- Аз не виждам никакъв конфликт на интереси в този случай.

За ръководството на рудника и автора на поредната експертиза къщите се
рушат от само себе си, защото са стари. И въпреки че са подадени жалби за
56 къщи, едва в 17 от тях е имало огледи.

Димо Тонев - автор на последната експертиза:
- Излязоха едни тенденции, които ние ги обобщихме в нашия доклад. Но от другите къщи могат да излязат други тенденции. Да, правилно, и ние сме писали.

Мария Узунова:
- Виж, виж, погледни отгоре-отдолу...

БНТ:
- Цялата стена ли падна. Ми до долу си падна стената...

БНТ:
- Ще го оправяш сама или ще чака помощ. Ще чакам, мога ли с тая пенсия. Нещо не мога да направя.

От рудника обещаха на жителите на Челопеч нова експертиза от фирма, избрана от мината и общината. Кога обаче ще бъде направена, така и не
стана ясно.

Автор: Росен Цветков

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

11 comments so far,Add yours

  1. Анонимен7/2/11 21:42

    Крумовград не е Челопеч.Тези никога няма да ги допуснем да добиват злато.Вън от града ни,алчни златари.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен7/2/11 22:11

    Всички работят в мината, ама пък не ги искат в същото време...Същото ще се случи и в Крумовград. Ще се открият маса работни места, но кой ти мисли за това. Тютюн ще си отглеждат .

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен7/2/11 22:48

    samo da raboti minata inache falshivite firmi kakvo davat vav krumovgrad nishto.Da si hodi burgi i negovite firmi

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен7/2/11 23:24

    tova koeto razbiram ot tova tuka e samo 4e nqmat spokoistvie horata ne mogat da spat nai veroqtno prez denq edva li vzrivqvat ve4erta, taka e na selo sviknali sa da im e tiho i spokoino moje da mizerno i da nqmat pari da si osigurqt edin po dobur jivot no pone spat spokoino ina4e da te pe4e slanceto i da se sasipvash ot kopane i nizane na tutun nqma problemi sviknali sa horata...ednoobrazieto ne im pre4i zatova tozi krai nqma da zadarji nikakvi mladi hora i 6te zatuva i obednqva vse pove4e

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен8/2/11 10:02

    Vi mislite che mladite 20-26 god. shte rabotiat na minata.ha-ha-ha.Alternativa vinagi ima.Pogledni halmovete s vetrogeneratori,pointeresouvaise za parka sas slanchavi kolektori vav Iambol.Investiciite sa za v pati po golemi i dalgosrochni/decata i vnucite vi shte rabotiat tam/a sled zlatarite - edna otrovena priroda-nischto niama dase izkopyva .

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен8/2/11 10:13

    ако отворят мината дори да отворят границата Маказа и Аврен никой няма да ви стъпни в града Жалко за природата и хората

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен8/2/11 12:27

    Омръзна ли ви рекетът към ОЦК, че вече захванахте Дънди.
    По-кротко,и не лъжете хората.
    А всички знаем кой е загрижения гражданин от Крумовград.

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен8/2/11 13:23

    Споко, нашите къщи в Крумовград и околностите няма да се тресат, защото ние няма да позволим Дънди да добива злато. Нищо, че са купили Симеон Дянков и той им прави вече пътища, ОВОС няма да им мине.

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен9/2/11 18:41

    Към голяма част от анонимните :) Първо, Дянков не им прави пътя:):):) това си е републиканска пътна мрежа и се прави с европейски средства. Що се отнася до ветрогенераторите анонимния ги е виждал само на снимка, поне според мен, нека направи справка колко струва подобна инсталация, каква е цената не енергията и за чия сметка се изплаща (за сметка на потребителите).А относно Маказа и Аврен не виждам причина анонимния да се претеснява, то и без това никой не стъпва тук, поне за сега. Така че, няма място за претеснение освен факта, че определени хора не желаят никакви инвестиции

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен8/4/11 19:14

    Не се лъжете, златото ще се добие, но въпросът е кой, с какви стандарти и каква технология. Така че, по-добре Дънди, от когото и да било някой друг измислен! В България няма друга минна фирма с такива високи стандарти.

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен19/4/11 09:08

    Попитайте сдруженията колко пари взеха за подкрепата за златодобива защо мълчат бяха с бюджет над 200 000лв,спряха им парите и взеха да се правят на загрижени а от къде им са колите апартаментите магазините,небяха ли купени с тези пари ще ви подкрепяме докато си плащате ,егати сдруженията засрамете се.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.