„Просяци превзеха Кърджали буквално за дни. С пукването на пролетта мургави команди шетат из града и оглозгват и без това поизтънелите портфейли на кърджалийци. В хубавите дни през уикенда поседналите на припек клиенти на заведенията бяха здраво притиснати от чети малчугани протягащи ръка за просия. След тях се пускаха и техните тартори, обикновено на сериозна възраст. Каквото не могат да приберат децата,отнасят техните бащи и майки", анализира Георги Кулов от „Кърджали Бг вести".

  Игнат е от село Копринка. Предпочита да проси пред болницата. Превързал е лявата си ръка с бинт. В дясната държи пластмасова чаша. Игнат е здрав и прав мъж, който никога не е работил. Цялото му семейство се занимава с просия. Води „бойна" команда от Копринка в Кърджали. Децата му са едни от най-печените в занаята. Игнат позира пред фотоапарата за пари. Споделя, че изкарва по 25-30 лева на ден от добрите сърца на кърджалийци. Докато те обаче нагъват сухи банички, Игнат обядва в ресторант „Перфект".Тогава превързаната му ръка се оказва абсолютно здрава и той без усилие носи таблата с ястия към масата. Появата на Игнат в ресторанта обикновено предизвиква гневната реакция  на клиентите, които често са му давали пари.

  Красимир е един от талисманите на Кърджали. Той е приемникът на легендарния Зоро. Шета пред общината. Дори успя да си изпроси пари от културния министър Вежди Рашидов при последната му визита в Кърджали. Краси е добре облечен. Твърди че учи в „Яворов". Но основно дебне за галантно облечени дами и господа. Те се оказват щедри към просяка. И Краси си угажда на душата. Той е любител на сладоледа. И докато неговите връстници броят стотинките, които им дават мама и тате, Краси разполага със собствен бюджет. Похапва си неща,които неговите „спонсори", рядко си позволяват.

 Повечето от просяците по кърджалийските улици отказват да бъдат снимани. Те се притесняват от властите. Спекулацията с милосърдието на хората не е от вчера. Но нашествието е сравнимо с това на марокански скакалци.

 

На снимките:

Красимир (на горната снимка)

Игнат



-----------------------------------------------------------------
Само сега спечели iPHONE 4 и oще 250 страхотни награди! Виж тук
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

11 comments so far,Add yours

  1. Анонимен12/4/11 09:33

    Елементарно Уотсън, не им давайте пари и ще се махнат. Докато има "благородни" хора, ще ни тормозят просяците.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен12/4/11 10:16

    Браво на Жоро Кулов

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен12/4/11 10:18

    mama im ciganska, da vzeme nqkoi da mu otreje i dvete ryce naistina na toq mangal i togava da vidim dali 6te prosi

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен12/4/11 10:47

    При толкова неработещи служители, вземащи заплати от нефункциониращи институции е така. Всички закони в България по закон са само на теория.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен12/4/11 11:24

    Пред Билла е пълно с просещи деца, а едно момиче дежури редовно пред хотел Арпезос. Институциите спят.

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен12/4/11 13:48

    Трябва да им забранят със закон на тези цигани да просят.Някои разполагат с повече пари на ден от тези,които работят.Не знам защо изобщо някои хора им се връзват на номерата и им дават пари.Нямали пари за храна,а пък димят като кумини дори петгодишните циганета.ЖЕЛАТЕЛНО Е ДА СПРАТ ДА ИМ ДАВАТ ПАРИ ЗА ДА ПРЕСТАНАТ ДА ПРОСЯТ-И БЕЗ ТОВА ВСИЧКИ ПОМОЩИ СА ЗА ТЯХ!!!

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен12/4/11 14:40

    ooooooooooo, vie ste imali mnogo dobri matematici v u4ili6te "Peyo Kracholov Yavorov", bravo ! te sa mnogo po- efektivni i po- barsi ot ostanalite vi matematici ot ezikovite vi gimnasii!

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен12/4/11 21:53

    da vzemat primer rabotnitsite ot olovno i po spetsialno TSIREYA

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен13/4/11 02:02

    Puskat romcetata da prosyat, kazano im e dane se plasat, a ot tartorite ocakvat familno- glasove na izborite ,,DA JIVEYE OBRICA,,

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен13/4/11 02:58

    Razresena prosiya, srestu izborni glasove. Nisto ne e slucayno. ,, DA JIVEYE OBRICA,,

    ОтговорИзтриване
  11. цирея13/4/11 11:35

    Цирея и работниците вземат пример за това, какво ги чака след закриването на оловно производсво в ОЦК.Наистина трудно ще си поделят седянките за просене с циганите, пък и едва ли ще им останат пари да си купуват бинтове,след като съдии изпълнители им отнемат хляба и възможноста да издържат семействата си.И за това са против закриването.А тези нещастници обсебени от злоба и молоумие, които са за закриването,да им напомня отново че режат клона на който седят.Без промишленост града загива.Друг е въпроса че е глупаво да се спори с глупаци.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.