Кърджалийка ще получи 56 156 лева и 26 стотинки от държавата за затова, че в продължение на 9 години била преследвана от правораздавателните органи, но накрая се оказала невинна. Лично тогавашният главен прокурор на републиката Никола Филчев разпореди проверка срещу Йорданка Г. след публикации в Европа за продажба на наши сирачета по каталог в Интернет. Той прати в кърджалийския Дом „Майка и дете" и в къщата на директорката спецполицаи.

 След тази акция Йорданка Г. била отстранена от ръководния пост, а в последвалите години имала сериозни здравословни проблеми, направила спонтанен аборт, чувствала се в абсолютна безперспективност, била отчаяна. Споделяла, че иска да се самоубие, защото имала чувството, че пречи на семейството си.

 Всичко започнало с връчване на обвинителен акт на Йорданка Г. с обвинение, че през периода 1998г. - 2001г. в Кърджали, при условията на продължавано престъпление, като длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение – директор на Дома за медико-санитарни грижи за децата, с цел да набави за себе си и В.К.К. имотна облага, нарушавала и не изпълнявала служебните си задължения. Прокуратурата твърдяла, че от действията й са настъпили значителни вредни последици - лишаване на български семейства от възможност да осиновят български деца и уронване престижа на институциите в България, имащи отношение към осиновяванията пред българската и международна общественост и случаят бил особено тежък, предвид засегнатите обществени отношения.

Сагата приключи тези дни. Окръжният съд в Кърджали осъди прокуратурата да заплати на Йорданка Т. Г. сумата в размер на 56 156, 26лв., от които 30 000 лева, представляващи обезщетение за причинени неимуществени вреди и 26 156, 26лв., представляващи обезщетение за имуществени вреди, поради незаконното обвинение за престъпление. Санкцията е на основание Закона за отговорността на държавата и общините за вреди.

Държавата ще плати и сумата от 1 428,05 лева, представляваща деловодни разноски и такси за образуване на делото, както и 480 лева разноски за вещи лица.

 На първа инстанция съдът отхвърля предявеният иск за неимуществени вреди за разликата над 30 000 лева до 50 000 лева; и искът за имуществени вреди за разликата над 26 156,26 лева до 33 012,53 лева, като неоснователни и недоказани.
Решението подлежи на обжалване пред Апелативен съд – Пловдив.

Всичко за сагата – четете утре.



-----------------------------------------------------------------
Една чанта никога не е достатъчна! Влез в клуба!
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.