Община Кърджали да закупи апаратура за измерване стойностите на серен диоксид, олово и други метали във въздуха, поиска Комитетът за спасение на Кърджали. Гражданската организация е силно обезпокоена от мълчанието на РИОСВ  за случващото се с Оловното производство в ОЦК. Част от това производство бе спряно на 18 април, но в медиите се появиха тревожни кадри от района на комбината от Великден. На 28 април  пък имаше сигнал, че вратата към бълващия отрови Агломерационен цех е разпломбирана. Журналисти поискаха да видят на място дали пломбата си стои, но не бяха допуснати. Достъп до промишлената площадка получиха служители на РИОСВ, но от екоинспекцията засега мълчат.
Обгазяването на града в утрото на 1 май показа, че изпускането на вредни емисии в атмосферата не е престанало, алармират еколози.
В тази връзка Комитетът за спасение на Кърджали изпрати спешно писмо до кмета Хасан Азис и общинските съветници. В него се настоява да бъде закупена апаратура и да се осъществява независим контрол върху обгазяванията на града.
Публикуваме текста на писмото изпратен ни от Комитета за спасение на Кърджали: 
      „Молим да бъде закупена апаратура, която в реално време да отчита и показва какви са стойностите на серен диоксид, олово, кадмий, арсен, фини прахови частици, радиация, озон и възможно най-много химични елементи. Същата да бъде с възможност да се следят показателите и в интернет. Закупуването е наложително  с цел да се преустановят всякакви спекулации и заради това, че МОСВ дава информация за предходен ден, а когато има празници това закъснява с дни.
        Въпросът е от обществена значимост за това  Ви молим да бъде закупена въпросната апаратура."
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

15 comments so far,Add yours

  1. Анонимен2/5/11 14:15

    Браво на комитета. Ето реално нещо което може да се изпълни и да се сложи точка на случващото се.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен2/5/11 14:40

    РИОСВ да каже имало ли е регистрирано обгазяване на 1-ви май!!!И то час по-скоро!Да не се крият като мишки!Нищо не казаха и по отношение на това махната ли е пломбата от Агломерация или не!Кмета Хасан Азис в тази ситуация къде е?Защо не реагира с нищо Общинската управа?Може да се зададат куп такива въпроси!Докога ще залъгват хората от града и да ги мислят за аборигени?

    ОтговорИзтриване
  3. цирея2/5/11 16:21

    Ами то ващо е параноична шизофрения.Кака ви Марга да ви повика Шерлок Холмс или Авакум Захов, да разследват има ли посегателство над тези гаранти на екологията (пломбите), да дишате или да не дишате.Само се чудя кога ще си поръчате и психиатър.Така де,стига сте мислили само за другите,време е да помислите и за себе си.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен2/5/11 16:25

    Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен2/5/11 16:42

    Хайде сега да видим какво ще стане! Кмете купувайте по-бързо, че измряхме.А общинските съветници да гласуват и те бързо.

    ОтговорИзтриване
  6. Скалпела2/5/11 16:48

    Кака ти Марка не е каза и не го е повикала Шерлок Холмс! И ще дойде, ама ти къде ще си намериш работа цирей и кога всички ще започнат да спазват закона.

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен2/5/11 17:06

    Цирей, ти защо не започнеш да дишаш лепило? Явно си пристрастен към всички видове отрови! Отиди да работиш в цинково там е почти същото като в оловно.

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен2/5/11 17:12

    този град е подлаган на екогеноцид. Серен диоксид над нормите Кърджали дишаше на 24 април и на 1 май също. Има договорка между РИОСВ и ОЦК за работа на оловното производство, но без шум.
    Никой няма намерение да съкращава работници. Проблемът е точно обратен. ОЦК изпитва затруднения, няма суровина и оборотни средства.
    Всички се хванахте на въдицата.
    От металурзите

    ОтговорИзтриване
  9. цирея2/5/11 18:29

    С нищо не мога да си обясня злобата и непредизвиканата омраза която предизвиквам в нещастните "отровени",с моята загриженост към тяхното здраве.Престанете да тровите въздуха със своята неграмотност и простотия, стигаща до нивото на елементарно хленчене, на малоумни еконахъсани инфантили.Не се съмнявайте че нещата ще се решат и без вашата намеса, касаеща единствено обиране на някакви лаври, от нещастни хора останали без работа.Колкото и да хвърляте плюнки и сополи,завода няма да го затворят.Това се наби и в каменните глави на участващите в каменната сватба край с. Сипей,само във ваще нищо не може да влезе.

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен3/5/11 08:54

    Цирей ти ти този който обиждаш и даваш квалификации и когато някой като теб реагира по същия начин се жалваш.Ха ха ха!

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен3/5/11 09:02

    Цирей ти дори нямаш реална представа какво и как пишеш! Не се учудвам, щом защитаваш един отровител:)

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен3/5/11 11:26

    Считам, че Циреят е прав в това, че завода няма да се затвори. Всичко беше много шум за нищо с цел предизборно да се вдигне рейтинга на местните управляващи от ГЕРБ. Да ама не, както казваше един софийски журналист. Всичко си е по старому. Завода си бълва отрови, хората си работят, РИОСВ не смее да каже истината и да изнесе новата информация, а Караянчева се покри и за нея тази тема стана табу.

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен3/5/11 11:41

    Всеки българин трябва да види това видео!!!
    http://www.vbox7.com/play:c21c645e

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен3/5/11 13:45

    Провери правилно ли си изписал адреса за да видим това видео защото дава грешка.

    ОтговорИзтриване
  15. Анонимен3/5/11 17:10

    Това е адреса и го отваря.Копирай и ще го разгледаш.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.