Жителите на кърджалийското село Велишане поставиха пред областния управител Иванка  Таушанова тежките социално-битови проблеми, които от години вгорчават живота им – на първо място злоупотребите с общинския поземлен фонд и безводието, особено през летните месеци. Таушанова проведе изнесена приемна в селото с участието на специалисти от „ВиК", НОИ, НАП, „Социално подпомагане", ДФ „Земеделие", Общинската земеделска служба и Горското стопанство, съобщиха от екипа й. Хората се оплакаха, че се сблъскват със сериозни трудности при наемането на общински мери и пасища. Въпреки сключените договори за ползването им са възпрепятствани да ги чистят, под предлог, че попадат в горски фонд и ще бъдат глобени. За едни и същи имоти са сключвани по няколко договора. Голяма част от стопаните са санкционирани, заради дублиране на площи и са лишени от субсидии. Наложените санкции във Велишане надхвърлят 30 000 лева.Честа практика е ниви да се отдават като пасища и обратното. Жителите на селото възнегодуваха срещу самоуправството на кмета Себахатин Дурмуш, който отправял заплахи, че ще ги лиши от вода, социални помощи и дърва. Преди време оставил една от махалите „на сухо" цели 25 дни и повикал полиция, защото хората направили подписка и поискали да докара водоноски от града. В селото няма централно водоснабдяване и водата се черпи по гравитачен път от местни водоизточници. Тръбите са стари и износени, а водоемите затлачени, констатираха на място експерти на „В и К". В резултат - водата не стига нито за питейни нужди, нито за поливане и водопой на животните.

Областният управител и експертите от държавните структури изслушаха проблемите на велишанци и се ангажираха да проверят случаите, в които хората са потърпевши по вина на местната власт. Таушанова бе категорична, че държавата няма да позволи институциите да се използват като репресивен апарат срещу хората и че интересите им ще бъдат защитени, независимо от оказвания им натиск.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

9 comments so far,Add yours

  1. Анонимен26/7/11 22:09

    ГЕРП ако иска да помага и печели на изборите, трябва да са при селските граждани, да се провеждат повече събрания с тях, за сега трябва да бъдат пазени от корумпираните ятаци за да не ги сплашват селските тарикати.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен26/7/11 23:12

    Аман от неграмотници ! ,,ГЕРП,,??? Казва се ГЕРБ !! И какви са тия селски граждани?Тук в града градски селяни ли живеят ?Ама иначе си прав че трябва да ви пазят от тарикатите на ГЕРБ че каквито сте овци няма начин да не ви излъжат :)

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен27/7/11 00:22

    Ние Турците не сме със грамотна повишеност като червените Българи и корумпираните ятаци. Последните 20т години останахме без приятели Българи защото 50т процента от тях напуснаха Кърджали, и на нас езика ни се пречупи. Почнахме вместо Б да пишиме П. и ти да внимаваш да не ти хвърлиме една шепа вълна и да те направим овца.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен27/7/11 06:28

    Таушанова днес я има утре я няма бе калтаци !

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен27/7/11 07:57

    а защо сте чакали толкова време да се решат проблемите на хората нали вие си бяхте на власт

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен27/7/11 08:42

    А хляба насъщния кога и кой от поредните зулумаджии ще ги занесат или тази зала са построили герб... сега хората сигурно очакват разрешение на проблемите им много здраве , може би след като изтече мандата им , какво са направили за кърджали да посочат, нещо конкретно освен вече разработените схеми за кражби по места.!/

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен27/7/11 09:06

    абе нали кмета сте си го избрали вие ОПРАВЯЙТЕ СЕ

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен28/7/11 11:00

    Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен28/7/11 13:19

    ПО добре е да се настани в пожарната, щото друго не умее...!?

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.