Семейството на загинал по време на работа миньор осъди „Горубсо-Златоград". Магистратите решиха двете деца на работника да получат в обезщетение от дружеството по 40 000 лева. Общо 60 000 лв. пък ще трябва да се изплатят на съпругата и майката на миньора.

Роднините са поискали обезщетение в размер на по 100 000 лева. Камен Камбуров е починал от травми, след като върху него се е стоварил скално руден блок.
Трагедията, разиграла се в началото на миналата година, разтърси региона. В рамките на 24 часа, двама работници на дружеството намериха смъртта си при инциденти в мините. Началникът на смяната в участък "Андроу" на рудник "Ерма река" Камен Камбуров влязъл в кошмарния ден на 350 м. под земята, за да нагледа работата на миньорите в присъствието на началника на участъка. Внезапно от тавана се откъснала голяма скала и го убила на място. Аутопсията показала, че смъртта е причинена от тежка гръдна травма. 48-годишният миньор е от село Дрангово, община Кирково. Ден по-рано, скала размазва левия крак на работника Здравко Читаков Миньорът умира след обилно кървене.
Роднините на Камен Камбуров са посочили пред съда, че към момента на инцидента му е бил проведен както начален, така и ежедневен инструктаж по безопасност, а самият той е бил със задължителните лични предпазни средства, като нарушения при извършването на добива на руда не са допуснати. Причината за смъртта му е остра кръвозагуба от разкъсана стена на гръдната аорта. Наведени са доводи за претърпени неимуществени вреди, представляващи болка и мъка от загубата съответно на съпруг, баща и син, както и липсата на неговите ласки, грижи, морална и материална подкрепа за семейството и родителите.
Ответната страна-„Горубсо–Златоград" е депозирала писмен отговор, с който оспорва исковете като недопустими, предвид наличието на валидни тристранни правоотношения между работодател, работник и две застрахователни дружества и предвид липсата на активна процесуална легитимация на родителите на починалия, които не се явяват негови наследници. На следващо място ответникът оспорва исковете както по основание, така и по размер и навежда аргументи, че няма нарушения на трудовата и технологичната дисциплина, които да са в пряка причинно-следствена връзка със злополуката, причините за възникването на която са били непредвидими. Посочено е, че починалият Камбуров е проявил небрежност, тъй като е бил длъжен, но не е предвидил настъпването на вредоносния резултат, както и че претендираните обезщетения са прекомерно високи и следва да се отчете изплатеното обезщетение, във връзка с допълнителното.
Посочените обстоятелства мотивират съдът да приеме, че обезщетение за претърпените от децата на починалия неимуществени вреди в размер на по 40 000 лв., респективно по 30 000 лв. за съпругата и майката на Камбуров е справедливо, като същото включва и отчитане на обществено-икономическите условия към момента на настъпването на увреждането, макар човешкият живот да няма паричен еквивалент. Исковете в тази част са основателни, както и акцесорните искове за лихва върху главниците, считано от момента на увреждането до окончателното изплащане на сумата, а в останалата част – за разликата до претендираните по 100 000 лв. за всеки от ищците, исковете се явяват неоснователни и недоказани, поради което следва да бъдат отхвърлени, се посочва още в решението на магистратите.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.