Кметът на Кърджали Хасан Азис разреши провеждането на протест „Аз искам да дишам" на 7 януари, от 12 часа, съобщиха от инициативния комитет.  Той ще се състои в квартал „Възрожденци", пред ресторант „Фиеста" и аптеката.
Както вече 24rodopi писа, 114 кърджалийци изпратиха отворено писмо до премиера Бойко Борисов, председателя на Народното събрание Цецка Цачева, както и до министри, Държавната агенция за закрила на детето, Областната администрация в Кърджали, РИОСВ, „Пожарна безопасност и защита на населението".
В него се казва:
„На 18 април 2011 година, бе затворен цех "Агломерция" в ОЦК. След това останахме с впечатлението, че проблема с обгазяванията е решен. Известно време серният диоксид беше в граници. Но на 28 юли, след това на 15 септември, на 5 ноември, на 21 ноември и на 4 декември Кърджали и околните села бяха обгазени.
С тези обгазявания бяха НАДХВЪРЛЕНИ разрешените 24 СЧН и 3 СДН, регламентирани с:
Действащата Наредба №12 от 15.07.2010 г. за норми за серен диоксид, азотен диоксид, фини прахови частици, олово, бензен, въглероден оксид и озон в атмосферния въздух (ДВ, бр.58/2010г.) са регламентирани следните норми за серен диоксид:
-           СЧН (средночасова) – 350 µg/m3, която да не бъде превишавана повече от 24 пъти в рамките на 1 календарна година;
-          СДН (средноденонощна) – 125µg/m3, която да не бъде превишавана повече от 3 пъти в рамките на 1 календарна година;
Алармен праг – 500 µg/m3
 През новата календарна година, ОЦК има право на нови 24 СЧН и 3 СДН,
по силата на сега Действащата Наредба №12 от 15.07.2010 г.
Невероятно е, че през второто десетилетие на 21 век, се извършва системно тровене на хора пред очите на Европа. И нито една българска институция не е в състояние да ни помогне.
Сезирахме Окръжна Прокуратура и към днешна дата има образувано досъдебно производство №29 / 2011 г. в Районна Прокуратура – Кърджали.
Каним Ви  в Кърджали на среща-разговор за окончателното решаване на този жизнено важен проблем.
Уведомяваме Ви, че ще търсим помощ от Европейски институции, които да защитят правото ни на живот.
Ще организираме протест  в Кърджали на 7 януари 2012 година".
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

40 comments so far,Add yours

  1. Анонимен4/1/12 11:47

    Снимката кърти! А сега сериозно:
    1-во: Абе хора, как при положение, че не работи ОЦК, въздуха е с превишени норми на серен диоксид?
    2-ро: Задавате ли си въпроса кой друг може да е причинител на тези превишения?
    3-то:Запознайте ме, че не съм на ясно къде има измервателни станции в Областа
    4-то:След като държите на чистия въздух, защо никой не следи и измерва превишенията на серен диоксид и в другите общини или само в Кърджали има ОЦК и този проблем?

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен4/1/12 11:56

    4-то само за Кърджали и близките села става въпрос. ОЦК не може да замърсява въздуха на половин България

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен4/1/12 12:02

    ОЦК не работи от 9 декември насам.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен4/1/12 12:48

    По добре си задайте въпроса за кого и за колко работи Маргото и чии нареждания изпълнява.Няма крушка без дръжка.Както и няма кой да лае толкова упорито без да му се плаща.На тези въпроси трябв2а да си отговорите драги читатели.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен4/1/12 12:59

    не работи само цинково, а в оловна си топят всякакви гадории съдържащи олово още след като затвориха агломерация...

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен4/1/12 13:43

    12:48 аз вече си отговорих, че благодарение на такива като теб България не е мръднала дори един милиметър напред.И вместо да пишеш глупости отиди при началника си и му кажи да си сложи филтри!

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен4/1/12 14:26

    12:59 щом е така, редакцията да попита РИОСВ какво става в завода.

    ОтговорИзтриване
  8. Петя4/1/12 14:31

    Серен диоксид.
    Основни източници са индустрията и енергетиката. Серният диоксид предизвиква проблеми с дишането, респираторни заболявания, повишена чувствителност при хората с хронични заболявания като бронхит, емфизем и сърдечносъдови проблеми.

    Продължителното действие на серния двуокис върху човека, дори в малки дози, води до появата на хроничен гастрит, бронхити, ларингити.

    Регистрирано е канцерогенното му въздействие. Във високите слоеве на атмосферата, серният двуокис се окислява до серен триокис, като с водата образува сярна киселина. Попадането на сярната киселина и производните й сулфати в дъждоносен облак води до тяхното разтваряне и падането им на земята като киселинни дъждове.

    За последните 40 години, киселинността на дъждовната вода се е увеличила над 40 пъти. Киселинните дъждове влошават качеството на питейната вода, подтискат и унищожават развитието на растенията. Унищожават се сградите в населените места особено тези, които съдържат варовици /мрамори/.

    ОтговорИзтриване
  9. Петя4/1/12 14:36

    Фини прахови частици
    Фините прахови частици увреждат силно белия дроб, полепвайки по него безпрепятствено, тъй като човешкият организъм няма чак толкова прецизни филтри, които да ги възпрепятстват.Дори краткосрочното въздействие в ниски нива на вредни микрочастици във въздуха увеличава вероятността от сърдечен удар. Жителите на големите градове вдишват опасните вещества, които увреждат сърдечния мускул и могат да съкратят живота с най-малко 8-10 години. Попадайки в организма, тези изкуствени или естествени микрочастици могат да предизвикат множество здравословни проблеми, в това число и такива, свързани със сърдечносъдовата система. Дори и минимално количество компоненти, замърсяващи въздуха, могат да блокират кръвоснабдяването на мозъка и да сгъстят кръвта. Така те способстват за бързото свиване на артериалните съдове и повишават риска от исхемичен удар.

    ОтговорИзтриване
  10. Петя4/1/12 14:39

    Арсенът е химичен елемент от периодичната система на елементите с атомен номер 33 и символ As. Елементът е известен отровен металоид и има три алотропни форми: жълта, черна и сива. Арсенът и съединенията му се използват като пестициди, хербициди и инсектициди, както и в различни сплави. При поглъщане в малки дози ежедневно води до хронична арсенова интоксикация завършваща в крайна сметка със смърт.

    ОтговорИзтриване
  11. Петя4/1/12 14:45

    Кадмии и неговите съединения:
    ХАРАКТЕРИСТИКА: Кадмия е мек, ковък и разтеглив метал със сребрист цвят. Замърсяването на въздуха на работната среда става под формата на жълтокафяви пари от кадмиеви окиси, които са по-тежки от въздуха.

    Професионален риск съществува за разливчиците при добива на кадмий, апаратчици при електролизата му, пресьори от производството на кадмиево-никелови акумулатори, галванотехници и др.



    ПАТОГЕНЕЗА: Основните пътища за проникване в организма са дихателния и през кожата (особено при наранена кожа).

    Механизма на кадмиевата интоксикация все още не е ясен напълно. За натрупването на кадмия в бъбреците и черния дроб значение има белтък наречен металопротеин, с който кадмия образува комплексни съединения - албуминати.

    Кадмия се свързва със сулфохидрилните групи на клетъчните ензими и белтъци, нарушава се метаболизма на калция и фосфора, понижава се активността на антитрипсина в белодробната лигавица, оказва директно дразнещо действие върху лигавицата. Засягат се и бъбреците като се образува тубулна нефропатия със засягане на проксималните каналчета на нефрона. Кадмия се натрупва във бъбреци, черен дроб, слезка, кости и др. Пътища на излъчването на кадмия са бъбреци, стомашно-чревния тракт, слюнчени, потни и млечни жлези.



    КЛИНИКА: Острата интоксикация с кадмий протича в две клинични форми след 30 мин или до 10 часа с прояви от страна на дихателната система и стомашно-чревния тракт.

    Хронична интоксикация с кадмий настъпва след 8-10 години при професионална експозиция:

    - професионални стигми - златисто-кафява пигментация в шийката на предните зъби;

    - атрофични промени в горните дихателни пътища

    - развитие на белодробен емфизем и пневмосклероза;

    - стомашно-чревни прояви - метален вкус, болки в корема, с развитие на колити (възпаление на дебелото черво), гастрити (възпаление на стомашната лигавица);

    - чернодробен синдром

    - бъбречен синдром - като критичен орган за кадмия са бъбреците с увреждане на гломерулите и тубулите и се нарушава бъбречната функция;

    - костно-ставен синдром - при рентгеново изследване се установяват хоризонтални костни стриаци, симетрично разположени, даващи илюзия за счупване на костите;

    - канцерогенно действие - Кадмия и неговите съединения са с доказано канцерогенно действие по отношение на простатната жлеза.



    Основни стадии на хроничната кадмиева интоксикация:

    1) Кадмиево носителство - повишено съдържание на Кадмий в кръв и урина

    2) Лека степен на Кадмиевата интоксикация - прояви от страна на стомашно-чревния тракт и наличие на белтък в урината;

    3) Средно-тежка степен - с прояви от страна на чения дроб и бъбреците

    4) Тежка степен - с развитие на чернодробен, бъбречен синдром и наличие на костни поражения.

    ОтговорИзтриване
  12. Петя4/1/12 14:46

    Това е само една малка част от това което дишате пето десетилетие. Ако искате това да спре, елата и го заявете с присъствието си на 7 януари.

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен4/1/12 14:53

    Разпространение [редактиране]

    Оловото се среща в природата в съединено състояние. Най-разпространената оловна руда е галенитът. У нас находища има в Родопите, Искърския пролом, Врачанско и пр. Рудата е полиметална и наред с оловото в заводите Кърджали (Олово Цинковия Завод) и Пловдив (КЦМ АД) се получават и други метали.
    Оловните пари и оловните йони имат отровно действие. Това е един от най-токсичните тежки метали. Йоните му попадат в човешкия организъм чрез въздуха, водата и храната. Оловото се натрупва в организма и когато достигне определено количество, предизвиква болестта сатурнизъм. Заболелият получава нервно разстройство и венците на зъбите му добиват сивкав цвят. При хроничните отравяния се поразяват кръвотворните органи, засягат се някой ензими, жлезите с вътрешна секреция и др. Дози от 0,2 – 0,3 mg/kg оловни съединения са достатъчни за появата на отровно действие.Оловото предизвиква и психически разстройства и усложнения. Детоксикацията на човек отровен с олово е невъзможна. Също така оловото се натрупва и в костите на живите организми.Протича процесът заместване на калция с олово.

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен4/1/12 15:07

    Момиче, явно само от жените зависи всичко.Ние ще променим света!

    ОтговорИзтриване
  15. Анонимен4/1/12 15:32

    Какво Марго те гони бе анонимен 12:48, нима не знаеш, че целия град ненавиждат ОЦК, но са страхливи пъзльовци и ги е страх да го кажат гласно.Коментират по между си, псуват, недоволстват, ама се иска гъс да отидеш и да го кажеш пред всички. Ако ти стиска на тебе защо не си с име и снимка, ами пишеш като анонимен.Ахмак.

    ОтговорИзтриване
  16. Анонимен4/1/12 16:58

    vmesto da pishete gluposti vlezte v saita na darik radio i glasuvaite za Kardjali v anketata-Nai dobria grad za jiveene 2011g.-dariknews.bg

    ОтговорИзтриване
  17. Анонимен4/1/12 17:21

    И както ще спечелиш като гласуваш в някаква нагласена анкета. Един орангутан, какъвто е собственикът на Дарик Радев прави свирки на управляващите, като им пробутва нагласени анкети. Намират се и няколко будали като теб и гласуват ли гласуват. Гласувай, а в другото време гълтай отровен въздух.

    ОтговорИзтриване
  18. Анонимен4/1/12 17:41

    VAZDUHA NE E TOLKOVA ZAMARSEN KOLKOTO NA NIAKOI MU SE ISKA.TI IAVNO NE SI JIVIAL V GOLIAM GRAD I DA NAPRAVISH SRAVNENIE.A OTNOSNO ANKETATA NA DARIK-TI OPREDELENO NE SI KARDJALIEC I JALKO ZA TEB.GLASUVANETO E POVECHE ZA PRESTIJ NA GRADA NI

    ОтговорИзтриване
  19. Анонимен4/1/12 17:55

    DO 17:21 VAZDUHA VE4E NE E TOLKOVA ZAMAPSEN.TI IAVNO NE SI JIVIAL V GOLIAM GRAD ZA DA NAPRAVISH SRAVNENIE.TI OPREDELENO NE SI KARDJALIEC.TAZI KLASACIA E POVECHE ZA PRESTIJ

    ОтговорИзтриване
  20. Анонимен4/1/12 18:04

    Ние работниците от ОЦК ще подкрепим протеста.Невъзможно е вече да се работи при тези условия.Този който защитава ОЦК е долен гъзомииник на Славея и Захариев.Те му плащат за това.

    ОтговорИзтриване
  21. Анонимен4/1/12 18:14

    Do 17:21 otivai si na selo

    ОтговорИзтриване
  22. Анонимен4/1/12 18:32

    Петя , много благодаря за изчерпателното и компетентно изразено мнение относно факторите , които ни морят и идват от ..... УПРАВНИЦИТЕ НА ДЪРЖАВАТА И ОБЛАСТТА ОТ БЛИЗО 23 ГОДИНИ !!! ПИШИ ПЕТЯ , МОЛЯ ТЕ НЕ СПИРАЙ !!!

    ОтговорИзтриване
  23. Анонимен4/1/12 18:50

    Като ви подкрепят толкова що не протестирате пред министерски съвет за да ви чуят цялото правителство или ще правите оборот на Фиестата и околните магазини.Много ви моля идете някъде другаде няма да ви чистим боклуците.Станахте банални тя държавата я няма те ни заниват с глупости .Оплаквайте където искате.

    ОтговорИзтриване
  24. Анонимен4/1/12 19:07

    На село няма да отида, ще отида на протеста. до 18:14

    ОтговорИзтриване
  25. Петя4/1/12 20:30

    18:32, мога много да пиша още, дори бих ви изброила цял списък от болести причинени, но няма смисъл да ви плаша. Вие сте достатъчно ителигентни и знаете всички до един, че ОЦК трови, само трябва да направите нещо за да се промени това.

    ОтговорИзтриване
  26. Анонимен5/1/12 09:00

    Вярно, защо не отидете да протестирате другаде???Защо, когато "големите" хора бяха в Кърджали по време на предизборната си обиколка не ги запознахте с проблема???Само вдигате много шум за нищо и явно на вас ви плащат за това...Срамота!!!

    ОтговорИзтриване
  27. Анонимен5/1/12 10:52

    На умряла кокошка нож да вадиш.Явно някой ви плаща да протестирате след като завода не работи.114 човека нямат какво да правят по цял ден.Всичко друго оправиха и стигнаха до ОЦК.Що за наглост .Завода е пуснат през 1955 година сега ли се сетихте да протестирате.Да не би през другите години да не замърсявал.Когато навремето ОЦК спонсорираше всякакви мероприятия никой не протестираше а сега се сетиха .Защо Багдасаров си правеше кметската кампания в ОЦК каква работа има там?Протестирайте пред училището "Славейков".Той да ви даде отговор.

    ОтговорИзтриване
  28. Петя5/1/12 12:47

    Отговор до кога ще защитавате този срутен завод очаквам от 10:00 и 10:52. Явно яко прибиране на пари от завода получавате за да пишете тези постове. Най-вероятно и ваши роднини са потърпевши от отровите, но вие си го защитавате, ей така за да има нещо което да кажете. Я излезте във вестника с лицата си и говорете бе момчета. Не протестирахме когато големите бяха тук по изборите защото ТАКИВА КАТО ВАС ЩЯХТЕ ДА КАЖЕТЕ, ЧЕ ИМА НЕЩО ПОЛИТИЧЕСКО. Въртите една и съща грамофонна плочаааааа, време е се спрете.

    ОтговорИзтриване
  29. Анонимен5/1/12 12:51

    Хи хи хи, като е умряла кокошката защо и да и вадят нож? Ти защо защитаваш умряла кокошка. Днеска ме разсмя! Ха ха ха!

    ОтговорИзтриване
  30. Анонимен5/1/12 15:59

    Ще ги защитавам що не протестирахте преди 57 години.Яко прибираме пари от завода вече няма място и банките.То сега и протестът е политически не ме интересува коя партия обслужвате.Боклуци червени....

    ОтговорИзтриване
  31. Анонимен5/1/12 16:25

    Скъпи протестиращи времето на 7.01 ще е студено с превалявания от дъжд. Каня ви най-учтиво във Фиестата на запалена камина и да ви почерпя по едно кафе.Това го организирам аз и не се притеснявайте-заповядайте..

    ОтговорИзтриване
  32. оловен човек5/1/12 22:50

    Тук някой явно си чешат езиците и се учат на риторика.Абе Петенце,ти с чужда пита помен ли правиш,а?За тези отровни вещества много лекции са ни изнасяли,чели сме в пресата достатъчно,особенно през прехода 1989-2012 г.Ама да ти кажа аз вярвам на себе си,защото е изпробвано цели 30 години върху мен.Жив,здрав и много корав съм все още.Радвам се на здрави,щастливи деца и внуци,макар,че са родени,израснали и живеят в Кърджали.Никога до сега не е бил по-чист въздуха на града,от както спряха оловно производство.Жалко за тези,които пишат за много отровния въздух в момента.Те или са малки и не знаят какво е да дишат въздух от ОЦК преди 20 г.,или си чешат езика и се правят на големи многознайковци,или са клакьори на червените,тъмносини мекерета.Ама Петенце ти си пиши,ти си най-вярна защото ги преписваш от дебелите книги.

    ОтговорИзтриване
  33. Петя6/1/12 11:01

    При това много добре преписвам! Желая на теб и цялото ти семейство още дълги години да сте живи и здрави, но в момента ако имаш възможност погледни към завода. И гледай да не ти се завие свят! А това, че си работил 30 години там е добре, но един ден ако имаш проблеми като "оловния човек" не чакай от този същия завод да ти обърнат внимание. Сполай ти!

    ОтговорИзтриване
  34. оловен човек6/1/12 19:08

    Пете, ти с гледане отдалече ще си останеш.Никога няма да вникнеш в същността на нещата,затова си преписвай много добре.Какво да гледам?Как пуши комина на котлите от пароводен цех,а той гори мазут.Ама да ти кажа дали не си забелязала,че комина на хлебозавода също пуши,в къщата на баба ми е много топло и уютно,но комина й пуши,на всеки който си създава уют с дърва и въглища,също.Когато се качиш в колата,замисляла ли се колко коли пушат на ден и не от далеко да ги гледаш,ами около теб,около къщите ни.Какво ли пише за това в дебелите книги?Я ни проведи една беседа по този въпрос.На теб май бая ти се е запалила главата и са те обсебили мисли за идеален свят и борец за правда.Не забравяй в какъв свят живеем на пълна глобализация,в какво време и най-важното,в каква държава.
    Каквото си постелиш,на това ще легнеш,затова,мен не ме мисли,каквото трябва и когато трябва,аз съм си взел от ОЦК.Не чакам нищо.
    Успех в борбата с ОЦК.

    ОтговорИзтриване
  35. Анонимен6/1/12 20:25

    Хора,много ни боледуват децата.Като отидете в Сандански все едно сте в Кърджали.Мнго см се чудел откъде е металния вкус в устата ми.Благодаря на Петя,че ми обясни.Освен това пред кабинета на доктор Мухтаров винаги има опашки.Не заслужаваме ли да дишаме чист въздух?

    ОтговорИзтриване
  36. Анонимен6/1/12 22:09

    gramnete go tozi zavod i krai na problemite

    ОтговорИзтриване
  37. Анонимен6/1/12 23:25

    Искам да го гръмна, ама няма с какво...

    ОтговорИзтриване
  38. Анонимен6/1/12 23:35

    До "оловния човек" т.е. Георги.
    Георги, ти си единствен който имаш изгода от завода защото купуват от теб това онова. Мога да бъда и по-точен, но не е необходимо.Всички знаят това. Личиш от километри кой си и в каква посока пращаш разговора.Яж си спокойно парите и спри да пишеш на жените дивотии.

    ОтговорИзтриване
  39. Анонимен7/1/12 13:47

    Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
  40. Анонимен7/1/12 14:24

    преди 45 мин. ОЦК, пак бълваше пушек, този път розов на цвят!

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.